Ce se intampla in CORP cand Renunti la FUMAT

Cum se schimbă organismul când NU mai FUMEZI și cât durează REFACEREA?
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:30 intro
00:30 – 01:52 iarba dracului
01:52 – 03:12 organe AFECTATE
03:12 – 05:54 BOLI frecvente
05:54 – 06:28 Are rost să te lași?
06:28 – 09:46 CORPUL când TE LAȘI de ȚIGĂRI
09:46 – 10:08 versuri


Ești fumător de mulți ani de zile și poate că îți spui: „Mai are rost să mă las acum, când daunele deja există? Se mai poate repara ceva?” Absolut! Corpul are o capacitate uimitoare de a se vindeca singur și asta se întâmplă mai repede decât crezi. Ai hotărât să te lași și fumezi acum ultima țigară. Uite ce se întâmpla în corpul tău:

După 20 de minute: pulsul și tensiunea arterială încep să scadă și să revină la normal, iar mâinile și picioarele ți se încălzesc și ajung la temperatura care trebuie.

După 8 ore: cantitatea de nicotină și monoxid de carbon din sânge scade la jumătate, iar nivelul de oxigenare al sângelui începe și el să revină la parametri. Este posibil să îți fie poftă de țigară, și e normal. Pofta asta durează doar 5-10 minute. Pentru a trece momentul critic, găsește o activitate care să-ți distragă atenția, mestecă guma sau bea apă cu sorbituri mici.

După 12 ore: pentru că nivelul de monoxid de carbon a ajuns la normal, inima nu mai trebuie să facă eforturi suplimentare, nu mai trebuie să pompeze cu putere pentru a încercă să livreze suficient oxigen în corp. Dacă ar vorbi, inima ți-ar mulțumi.

După 24 de ore: persoanele care fumează un pachet de țigări pe zi au un risc de a suferi un infarct de două ori mai mare decât un nefumător. Dacă ai o zi de când nu mai fumezi, riscul deja a început să scadă, pentru că nivelul de oxigen care ajunge la inimă este tot mai mare iar aceasta funcționează mai ușor și mai bine.

După 48 de ore: gustul și mirosul încep să devină mai clare pentru că terminațiile nervoase ale organelor responsabile cu aceste simțuri încep să se vindece. Plămânii încep să elimine mucusul și în corp nu mai este nicotină. Dar este și momentul în care apar simptome puternice de sevraj. E posibil să simți dureri de cap, amețeli, oboseală, foame excesivă, plictiseală, deprimare. Dorința de a fuma este mai puternică. Străduiește-te să-i faci față. Mergi la cinema, în mall sau într-un magazin, pentru că acolo nu poți fuma. Dacă suferi de astm, în această perioadă manifestările bolii se pot agrava, dar acest lucru nu va dura mult timp. E bine să discuți cu pneumologul, care te va consilia cum să ții simptomele sub control.

După 3 zile: la sfârșitul celei de-a treia zi fără fumat o să respiri mai ușor și o să ai mai multă energie, pentru că plămânii încep să-și revină, proces care este în desfășurare.

După două săptămâni până la 3 luni: pașii făcuți sunt uriași. Rezistența la efort a crescut considerabil, riscul de infarct este și mai redus, fluxul sanguin mult îmbunătățit iar plămânii sunt mai puternici. Dar și tentația de a aprinde o țigară. Când îți dă târcoale gândește-te la cîți bani ai economisit. Și execută 10 respirații adânci și lente.

După 3 până la 9 luni: respirația îți este profundă și puternică, ai multă energie și rezistență la diverse îmbolnăviri.

După 1 an: riscul unei boli de inimă este la jumătate față de cel din urmă cu un an. Premiază-ți reușita.

După 5 ani: riscul de accident vascular sau de cancer de col uterin este același ca la un nefumător. Iar cel de cancer bucal, de esofag sau vezică, la jumătate față de cât era când te-ai lăsat de fumat.

După 10 ani: în comparație cu cineva care încă fumează, riscul de cancer pulmonar este la jumătate. Și a scăzut și în cazul de cancerului de laringe sau pancreas.

După 15 ani: în sfârșit, după 15 ani fără tutun, corpul s-a vindecat iar riscul de boli de inimă este aceleași ca și când n-ai fi fumat niciodată.

#tutun #efectetigari


Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *