BILA LENEȘĂ: 10 simptome + un Regim Natural

Ce și cât trebuie să mănânci, care sunt cauzele și simptomele, dar și ce anume este Dischinezia Biliară.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Textul de azi a fost verificat și VALIDAT MEDICAL de Dr. Daciana Dascălu, medic primar medicină internă.

Colecistul, vezica biliară sau fierea e unul și același lucru. Este un organ situat în partea dreaptă a abdomenului, sub ficat (ficaaat!), având ca funcție principală stocarea lichidului biliar pe care ficatul îl secretă continuu (vreo 500-600 ml pe zi). Între mese, vezica biliara este relaxată și în ea se acumulează acest lichid biliar. În timpul meselor vezica se contractă și elimină lichidul biliar în intestine, iar după câteva ore se relaxează și începe să se umple din nou. La ce folosește lichidul biliar? Ne trebuie – și încă cum! -, la procesul de digestie, la descompunerea grăsimilor, la stimularea tranzitului intestinl și la eliminarea substanțelor rezultate din metabolizarea unor medicamente. Ei bine, când săraacia asta de vezică biliară nu se contractă suficient pentru a se goli, aia e lene pe capul ei.
Dischinezia asta biliară, în istoria ei personală, a băgat zâzanie și între doctori, că s-au creat două curente și-a devenit subiect controversat. Unii-o minimalizează, altii-o supralicitează. Nu-i asta treaba ta și nici a mea. Să se certe până n-or mai putea! Cert este că lenea bilei nu-i normală, că e o tulburare funcțională și că digestia e perturbată.
Simptomele comune ale unei bile leneșe: durere inexplicabilă în cadranul superior drept al abdomenului, durere abdominală după masă, intoleranță la alimentele grase, gust amar (mai ales dimineața), greață însoțită de durere, arsuri, vărsături și balonare. Pe lângă acestea sunt și alte două simptome mai puțin cunoscute: migrena și constipația cronică.

O cauză poate fi prezența calculilor biliari. A pietrelor cum li se zice. Care (cum sa vă zic) s-au format tot pentru că lichidul biliar în vezică a stagnat și nu s-a eliminat… Dar bila leneșă poate fi și consecința unor afecțiuni dintre care enumerăm câteva: pancreatita, gastrita, ulcerul duodenal, hepatita B sau hepatita A. Asta e lista scurtă, a celor comune. Că dacă vi le spun pe toate pe nume, o să credeți că bila leneșă e un capăt de lume.
Am zis ceva mai înainte că durerea abdominală apare după masă. Da. Și mai ales dacă e una copioasă ori dacă ai mâncat alimente grase sau picante. Multe alimente pot fi considerate grase. Și teoretic ele ar fi dintre cele care declanșează crizele biliare. Cu toate acestea, cum din fericire suntem diferiți, fiecare persoană are un grad propriu de toleranță și nu este obligatoriu să reacționeze la toate alimentele pe care le voi enumera. Dar cu certitudine ele trebuie considerate alimente cu risc mai ridicat și privite cu o cuvenită doză de rezervă. Uite care sunt: alimentele cu gust picant, care conțin piper, muștar, boia iute, ardei iute sau usturoi, tot ce înseamnă afumătură (fir-ai a naibii de acritură!), ouăle (mai ales prăjite), untul, margarina, carnea grasă, mezelurile, peștele gras, prăjit, scoicile și fructele de mare, slănina, maioneza, laptele, iaurtul, smântâna și brânzeturile grase (și cașcavalul, bineînțeles), frișca, sosurile, mâncarea cu rântaș, carnea și cartofii prăjiți, alimentele conservate, preparatele cu carne tocată, cicolata, înghețata, dulciurile cu grăsimi sau care conțin multe ouă, nucile, arahidele și fisticul, kiwi, smochinele, ridichile negre, roșiile crude, ceapa crudă sau prăjită, castraveții, fasolea boabe, vinetele, varza, ciupercile, fructele uscate și pâinea prea proaspătă.
Cum să primești atâtea condamnări culinare? Cam așa o să trăiești dacă nu vrei să te operezi. Prima măsură pe care trebuie să o iei dacă rău să-ți tot fie chiar nu mai vrei, este să ții regim. Practic nu-i tratament, doar mai reduce din chin. Excluzi din dieta tot ce am zis și te limitezi la legume proaspete, carne slabă de păsare, vită sau pește (fiartă), brânzeturi și lactate degresate și semi-degresate, fulgi de ovăz și paste făinoase, orez, prăjituri uscate cu fructe și compoturi.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.


00:00 – 01:02 Ce rol are Lichidul Biliar?
01:02 – 01:52 Cum adică LENEȘĂ? – Dischinezie Biliară
01:52 – 02:20 SIMPTOME de Bilă Leneșă
02:20 – 03:06 CAUZE
03:06 – 04:26 Alimente cu RISC RIDICAT. Nu te speria!
04:26 – 04:54 Ce conține Regimul?


#sanatate #romania
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *