Sănătate Digitală
Adio CEARCĂNE şi PUNGI de sub OCHI — Cauze şi REMEDII
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
00:00 – 00:59 Intro
00:59 – 02:22 Cauze cearcăne
02:22 – 05:09 Remedii cearcăne
05:09 – 05:48 Tratament cearcăne
05:48 – 06:54 Pungile sub ochi
Până la urmă de la ce se fac cearcăne? Păi în general cam de la niște apucături proaste: nu dormi și nu te odihnești, fumezi, nu bei destulă apă și te deshidratezi, te freci des la ochi sau te supraexpui la lumina solară. Până acum tu ești de vină.
Celelalte cauze, când ție n-ai ce să-ți reproșezi, pot fi reprezentate de alergii (inclusiv febra fânului), de anemia prin deficit de fier, de o afectare a tiroidei, de subțierea pielii de sub ochi sau pur și simplu de îmbătrânire. Iar dacă nu-i vorba nici de un stil de viață cam incorect, nici de vreo afectare a sănătății, ar putea pur și simplu să fie cearcăne ereditare. A, și încă ceva: cearcănele se mai pot forma ca urmare a folosirii unor picături oftalmice care conțin bimatoprost, niște picături recomandate în tratamentul glaucomului.
Sunt câteva remedii naturale despre care se spune că ar funcționa. Eficiența celor mai multe dintre ele n-a fost dovedită științific, ca n-a stat nimeni să facă studii pe castraveți și linguri, dar dacă sunt ieftine, nu fac niciun rău și nu produc efecte secundare, ar merita încercate.
Când e vorba de oboseală și lipsă acută de somn, normal că trebuie să dormi. Și cică să pui o pernă în plus, să-ți stea capul nițel mai sus, că ar ajuta să mai reducă și umflăturile, pungile de sub ochi dacă ai și din alea.
Alt remediu cu reputație bună: aplicarea pe ochi de felii de castravete proaspăt. Conținutul ridicat de apă, de ceva vitamină C și de siliciu hrănește și hidratează pielea, calmează ochii obosiți și reduce umflăturile. Și tot din categoria remediilor devenite celebre: lingurile reci, ținute în congelator și apoi puse pe ochi. Hai mai bine niște comprese reci, că tot efectul ăla de constricție a vaselor de sânge îl au și ele.
Și mai bune decât compresele cu apă chioară sunt pliculețele de ceai verde sau negru pentru că acesta conține cofeină, iar cofeina are proprietăți antioxidante și de stimulare a circulației sângelui. Pui la fiert două plicuri de ceai, le lași să se răcească, le pui nițel în frigider și după aia direct pe ochi. Stai un sfert de oră, cel mult 30 de minute.
Am zis și că o circulație sanguină slabă în zona ochilor poate duce la apariția cearcanelor? Parcă n-am zis dar cred că te-ai prins. Ca s-o stimulezi, poți să masezi delicat. Și încă ceva foarte important dacă vrei să previi înrudirea cu unchiul Fester: folosește creme de protecție solară în jurul ochilor și poartă ochelari de soare cu protecție UV.
Te-ar putea ajuta cremele topice, cu efect de reducere a hiperpigmentării, pe bază de hidrochinonă, efectele fiind vizibile după cel puțin 3 luni de tratament. Ar mai fi și acidul kojic, care inhibă producția de melanină și are efect de depigmentare cutanată. Arsenalul dermatologic se bazează și pe loțiuni speciale cu vitamina C, geluri cu acid hialuronic sau terapii laser.
Și-acum nițel și despre inflamația zonei de sub ochi. Pungile. Sacoșele!Trei lucruri sunt importante atunci când vrei sa scapi de ele:
1.Să reduci sarea din alimentație pentru că ea favorizează retenția de apă în organism și de asta te umfli. Și nu doar la ochi.
2.Să reduci consumul de alcool pentru că alcoolul deshidratează iar deshidratarea duce la formarea și-a pungilor, și-a cearcănelor.
3.Să renunți la fumat, pentru că nicotina distruge depozitele de vitamina C din organism, și ea, săraca, se implica în producerea de colagen.
Pentru dezumflarea pungilor de sub ochi remediile sunt cam aceleași ca pentru cearcăne, respectiv compresele reci, feliile de castravete și plicurile de ceai negru. Iar ca și produse cosmetice, cremele pe bază de cofeină. Daca inflamația zonei de sub ochi este severă, de lungă durată și însoțită de roșeață, durere sau mâncărime, va trebui să te vadă un medic pentru că cel mai probabil e ceva mai serios, poate o infecție sau o problemă medicală de altă natură. La fel și dacă inflamația se manifestă la doar un singur ochi.
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0 ! Aici afli despre #SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt #validate #medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoţel ca să primeşti notificări când postăm https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează