7 Alimente care AFECTEAZA FICATUL

Ai GRIJĂ de ficatul tău! Limitează consumul acestor Alimente!
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Video despre Ficatul GRAS: https://www.youtube.com/watch?v=NnYAUfCNADQ&t=48s&ab_channel=Pacientul2.0

00:00 – 00:57 Intro
00:57 – 01:31 Atributii
01:31 – 05:25 Mancaruri daunatoare
05:25 – 05:40 Grija la paine!
05:40 – 08:30 Mancaruri daunatoare
08:30 – 08:50 Atentie la PARACETAMOL
08:50 – 09:12 vitamina A


Pe cât de mare și important este ca organ, ficatul și… interesele lui sunt destul de ușor trecute cu vederea, pentru că în general uităm că și el lucrează fără încetare, din greu, pentru a ne menține sănătoși sau măcar în stare de funcționare. Una dintre atribuțiile lui majore este aceea de a participa la procesul de digestie, secretând bilă. O alta, la fel de importantă, este de a filtra toxinele din organism, că doar ai tu grija să-i dai de lucru și să-i faci viața grea.
Nimeni nu alege pentru tine ce să mănânci și ce să faci ca să îți fie bine.

Alimentele grase, în special mâncarea de tip fast-food
Cartofi prăjiți. Burgeri. Pizza. Sigur, că mănânci o dată pe lună o porție de cartofi prăjiți, un burger sau o felie-două de pizza, nu o să fie o tragedie.
Bombardamentul de grăsimi saturate favorizează cu timpul inflamația iar ciroza este complicația. Și tot grăsimile saturate scad nivelul de colesterol bun și îl cresc pe cel de colesterol rău, atenție, pericol pentru organismul tău.

Produsele bogate în sare
Sarea n-a fost niciodată prietena ficatului, dimpotrivă, pentru că un aport crescut de sare poate duce la fibroză, primul stadiu de lezare celulară a organului despre care vorbim azi. Așa că încearcă să eviți produsele procesate care conțin sare ca la balamuc și pe lângă ea și grăsimi saturate, ca la ospiciu: chipsuri, covrigei, sticksuri, biscuiței sărați și fel de fel de mixuri, supe la plic, brânzeturi maturate și diverse preparate conservate.

Zahărul
Prea mult zahăr rafinat dăunează la ficat la fel cum face alcoolul.

Produse din făină albă
Carbohidraților rafinați le lipsesc fibrele din cereale integrale. Acest lucru duce la creșteri ale glucozei în sânge, apoi la eliberarea insulinei, urmarea fiind depuneri de grăsime pe și în jurul ficatului. Una dintre cauzele majore ale steatozei hepatice, adică boala ficatului gras. În al doilea rând, produsele de panificație din făină albă, rafinată, pe de o parte sunt greu digerabile, iar pe de altă parte pot contribui la creșterea nivelului de trigliceride.

Uleiul vegetal
Uleiul vegetal este principala sursă de acizi grași Omega-6, pe care organismul nu are capacitatea de a-i produce, drept urmare e nevoie să fie luați din alimentație. Problema este că folosit la gătit, la prepararea termică a alimentelor, acesta oxidează și devine dăunător pentru ficat.

Carnea roșie
Carnea roșie are un conținut ridicat de proteine, dar digerarea ei este pentru ficat o sarcină grea și obositoare, pentru că descompunerea proteinelor nu e chiar floare la ureche. În plus, un exces de proteine acumulate în celulele hepatice nu are ca și consecință doar boala ficatului gras ci poate avea efecte negative și asupra rinichilor și creierului. Î

Fructele bogate în fructoză
Adevărul este că pentru ficat consumul unor cantități mari de fructe, bogate în fructoză, este la fel de dăunător precum consumul de alcool. Uite ce se întâmplă: dacă glucoza poate fi metabolizată de aproape orice celulă a organismului, pe fructoză numai și numai ficatul o poate descompune. Îngrijorarea apare din transformarea – la nivelul ficatului – a carbohidraților din fructoză în grăsimi, proces asemănător celui prin care este descompus alcoolul. Prin lipogeneză (așa se numește procesul), particulele de grăsime în care este metamorfozată fructoza se depun pe ficat și pot provoca, în timp, boala ficatului gras non-alcoolic.

In mod surprinzător și acetaminofenul (substanța activă din paracetamol) e dăunător. Mare atenție, nu depăși doza, că deloc nu sună bine prognoza!
Nu-i bun la ficat ceaiul de tătăneasă.
Una și gata: există dovezi (suficiente) că rău pot să-i facă unele suplimente. Ce vreau să vă spun? Că DA, alea de vitamina A! Dacă iei în doze mari, fiind contraindicat, vitamina A devine toxică pentru ficat!

#ficatmarit #regimficatBun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *