Tensiunea arteriala. Cum se masoara corect

#tensiune #arteriala #tensiometru
Din acest video vei afla cum sa-ti masori tensiunea arteriala corect. Cum sa montezi tensiometrul, care este pozitia corecta, ce trebuie sa faci si mai ales sa nu faci cat timp aparatul iti masoara tensiunea.

Esti pe canalul Pacientul 2.0, locul unde gasesti doar informatii avizate de medici, explicate pe limba pacientilor. Daca e prima data cand ne urmaresti, aboneaza-te si da click pe acel clopotel, ca sa afli cand apare ceva nou. Daca ai curiozitati despre o boala anume sau nu stii cum sa interpretezi anumite simptome, scrie-ne in comentarii, iar noi pregatim un video pentru tine sau iti raspundem punctual. Iti multumim!
Iti reamintim ca tensiunea este presiunea pe care o exercita sangele asupra peretilor arterelor atunci cand circula prin organism. Daca vrei sa stii mai multe, gasesti pe canalul nostru alte video-uri dedicate sistemului cardiovascular si bolilor pe care le ascund diferite valori ale tensiunii arteriale. Ce trebuie sa retii acum este ca e foarte important sa-ti masori CORECT tensiunea arteriala. In plus, e bine sa iti masori tensiunea dimineata si, pentru o precizie mai mare, sa o refaci dupa 10 minute.
Iata care sunt pasii pe care Asociatia Medicala Americana alaturi de renumitul spital Johns Hopkins ii recomanda ca sa obtii valorile corecte:
Mergi la toaleta inainte sa-ti masori tensiunea. Asta pentru ca daca ai vezica plina, rezultatele masuratorii pot fi cu 10 mmHg mai mari.
Aseaza-te cu spatele lipit de scaun si cu talpile pe podea. O pozitie gresita pe scaun poate modifica rezultatele masuratorii cu pana la 6 mmHg.
Nu sta picior peste picior, pentru ca risti sa obtii un rezultat cu o eroare de pana la 6mmHg.
Monteaza-ti aparatul direct pe mana. Daca il montezi peste maneca de la bluza obtii un rezultat gresit, ce ajunge uneori la valori cu 50 mmHg mai mari.
Pozitioneaza-ti mana la nivelul inimii. Cam asa (arati ce inseamna asta). Daca iti pozitionezi mana diferit poti obtine rezultate cu 10 mmHg mai mari.
momentul in care iti masori tenisunea, 2 min, si facem fastforward.
audio2: in plus, societatea europeana de cardiologie recomanda ca inainte de a-ti masura tensiunea arteriala sa faci o pauza, sa stai linistit macar 10 minute, astfel incat sa obtii intr-adevar rezultatele corecte, neinfluentate de activitati fizice solicitante.
In momentul acesta poti gasi mai multe tipuri de aparate cu care sa-ti masori tensiunea acasa. Ai grija ca bolile cardiovasculare sunt foarte grave si cauzeaza mai multe decese decat cancerele. Domnul profesor Dragos Vinereanu, presedintele societatii romane de cardiologie, estimeaza ca numarul de decese cauzate de bolile de inima este de trei ori mai mare cele cauzate de cancere.
Vestea buna este ca le poti tine sub control o perioada indelungata de timp. De aceea, daca stii ca ai in familie rude de sange care sufera sau au suferit de boli de inima sau daca stii ca ai obiceiuri nocive, cum ar fi fumatul, alimentatia neregulata – deci daca te-ai ingrasat – sau daca nu ai o viata activa, esti mai degraba sedentar, e bine sa-ti masori tensiunea constant. Astfel, poti depista eventualele semne ale unei boli de inima din timp, inainte sa se agraveze.
Mai multe despre tensiunea normala, bolile de inima pe care le anunta valorile ce depasesc intervalul considerat normal gasesti un video dedicat pe canalul nostru (preview video).

Abonează-te mai jos dacă vrei să fii printre primii care află noutățile noastre și, dacă găsești un video care i-ar putea ajuta și pe ceilalți, distribuie-l cu încredere. Toate informațiile de pe acest canal sunt validate de medici! Iar dacă ai vrea să știi mai multe despre o anumită boală sau despre cum funcționează organismul, scrie-ne sugestiile tale în comentarii și noi pregătim un video pentru tine. Îți mulțumim!

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *