Fără categorie
Hipertensiunea. Ce sa faci dacă ai tensiunea mare.
Si care este tensiunea normala https://youtu.be/NvWozv1jwLw
Din acest video afli ce este hipertensiunea arteriala (HTA) , care sunt cauzele, factorii de risc, consecintele instalarii ei si nu in ultimul rand, iti vom oferi cateva recomandari cu privire la schimbarea stilului de viata pentru a preveni sau ameliora aceasta afectiune.
Buna! Eu sunt Monica, iar tu esti pe canalul Pacientul 2.0, locul din YouTube unde toate lucrurile sunt validate medical. Daca vrei sa faci parte din comunitatea pacientilor informati, aboneaza-te chiar acum la canalul nostru. Daca ai prieteni sau rude carora doresti sa le impartasesti aceste informatii, da-ne un share. Iti multumim!
CE ESTE HIPERTENSIUNEA ARTERIALA?
Hipertensiunea arteriala este definita ca o crestere constanta a valorilor tensiunii arteriale sistolice peste 140 mmHg si/sau ale tensiunii arteriale diastolice peste 90 mmHg. Reamintim faptul ca TA sistolica reprezinta presiunea sangelui din artere in timp ce cordul se contracta, iar TA diastolica reprezinta presiunea sangelui in artere intre doua batai, atunci cand cordul se relaxeaza. Se poate clasifica in hipertensiune arteriala primara ce reprezinta un procent de 90%, restul de 10% fiind reprezentat de hipertensiunea arteriala secundara. In cea primara, cauza nu este cunoscuta, insa putem vorbi despre factorii ce contribuie la aparitia ei: factori genetici si de mediu. Despre hipertensiunea arteriala secundara putem spune ca una dintre principalele cauze este boala cronica de rinichi.
Intre 30-45% din populatia generala sufera de aceasta afectiune cu o crestere semnificativa a aparitiei la varstnici.
Este important de retinut ca valorile tensionale cresc treptat cu varsta. In copilarie si adolescenta, TA creste predominant la baieti, la adulti creste la ambele sexe, iar dupa varsta de 60 ani creste predominant la femei. De asemenea, dupa varsta de 60 ani, tensiunea arteriala sistolica creste in continuare, in timp ce tensiunea arteriala diastolica are tendinta sa stationeze sau sa descreasca usor.
FACTORII DE RISC
Din categoria factorilor de risc putem aminti:
Factorii genetici:
-studiile au aratat ca HTA este de doua ori mai frecventa la subiectii care au unul sau ambii parinti hipertensivi;
-sexul masculin prezinta risc crescut fata de sexul feminin
Factorii de mediu relevanti sunt: – aportul de sare
-consumul excesiv de alcool si fumatul, efectul fiind dependent de cantitate;
-sedentarismul;
-obezitatea, fiind prezenta la peste 50% din hipertensivi.
CONSECINTELE
Hipertensiunea arteriala nu omoara prin ea insasi, ci nivelul tensiunii arteriale se coreleaza cu un risc crescut de accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca sau insuficienta renala. Pacientul hipertensiv are risc de a dezvolta AVC de 6 ori mai mare fata de pacientul normotensiv.
Vom discuta despre consecintele HTA la nivelul inimii. Cordul va incerca sa se adapteze la aceste valori tensionale mari, motiv pentru care se va hipertrofia ventriculul stang. De asemenea, pacientul hipertensiv poate face mai frecvent infarct miocardic acut.
RECOMANDARI STIL DE VIATA
Se recomanda scaderea tensiunii arteriale pana la valori ale TA mai mici de 140/90 mmHg pentru toti pacientii, cu exceptia pacientilor diabetici la care se recomanda scaderea suplimentara a TA diastolice pana la valori de 85 mmHg. In cazul pacientilor varstnici se pot accepta valori mai mari ale tensiunii arteriale sistolice: 140-150 mmHg.
Tratamentul nonfarmacologic se refera la schimbarea stilului de viata ce reprezinta temelia pentru preventia HTA.
In primul rand, pacientii hipertensivi trebuie sa aiba un regim alimentar hiposodat, fara sare. Un consum de 5-6 g de sare pe zi este astfel recomandat pentru populatia generala. Daca aceasta masura s-ar aplica intregii populatii, decesele prin accident vascular cerebral ar scadea cu 14%. Dieta ideala este cea bogata in preparate proaspete mai degraba decat cele procesate, bogata in fructe si legume, saraca in grasimi si sodiu.
In al doilea rand, mentinerea unei greutati corporale adecvate ( indice de masa corporala aproximativ 25 kg/m patrat) si circumferinta taliei ( sub 102 cm pentru barbati si 88 cm pentru femei) este recomandata pentru pacientii normotensivi pentru a preveni HTA si pentru pacientii hipertensivi pentru a reduce valorile tensionale.
In al treilea rand, sunt esentiale renuntarea la fumat , dar si consumul moderat de alcool , riscul de a dezvolta boala cardio-vasculara diminuandu-se.
Nu in ultimul rand se recomanda exercitiile fizice regulate, spre exemplu cel putin 30 de minute de exercitii dinamice moderate de la 5 pana la 7 ori pe saptamana.
Comentează