Constipatie. Relația mea cu constipația

Din acest video vei afla totul despre CONSTIPAȚIE: ce simptome are, de ce apare și ce rol are alimentația în prevenția ei.

Obișnuim să spunem că o zi bună începe cu o cafea, nu-i așa? Este adevărat, dar o zi și mai bună începe cu un popas la… baie, care, de foarte multe ori poate dura cââââteva minute bune.
În minutele următoare vorbim despre relația cu… constipația, una dintre cele mai frecvente și mai supărătoare probleme, care apare atât la femei, cât și la bărbați.

Din punct de vedere medical, constipația înseamnă o încetinire a tranzitului intestinal. Persoanele afectate, femei și bărbați, se pot confrunta cu dureri abdominale, balonare, greață și vărsături.

Problemele de tranzit intestinal lent nu sunt, însă, cuprinse în date statistice. Ar fi și dificil de realizat un astfel de studiu și să aibă și date foarte exacte. Ce știm cu siguranță este că puțini sunt cei care se pot lăuda că nu le-a dat niciodată bătăi de cap constipația. Fie și numai atunci când au fost nevoiți să schimbe rutina ori fusul orar, făcând cunoștință cu ceea ce se numește constipația călătorului. Dar una e să te confrunți cu o neplăcere așa de mare ocazional, și alta să trăiești cu ea.

Arătați cu degetul spre vinovați
Se pare că femeile au o mai mare predispoziție la constipație decât bărbații. Și că aceasta devine accentuată pe măsura înaintării în vârstă. Însă motivele care duc la constipație sunt aceleași.

De cele mai multe ori, pacienții au o alimentație defectuoasă, o alimentație care este dezechilibrată, adică are un conținut prea redus de fibre și prea bogat în proteine. Adică, de multe ori, oamenii consumă carne și nu au în alimentație alimente de origine vegetală.

Astfel, consumul insuficient de fibre stă comod pe primul loc. Și este urmat îndeaproape de un consum prea mic de lichide, de lipsa activității fizice (ce să vezi, și intestinului îi place mișcarea!), de tratamentul cu unele tipuri de medicamente (antiinflamatoare, antihistaminice – de exemplu), de probleme metabolice sau afecțiuni ale stomacului ori intestinelor (de exemplu sindromul de colon iritabil). Chiar și schimbarea orelor de culcare și trezire poate bulversa „ritmul”.

O altă categorie de persoane care experimentează „chinurile” constipației sunt femeile însărcinate. Din fericire, este o situație temporară, dictată în special de hormoni și, în majoritatea cazurilor, dispare după… expulzie. A fătului. Dar asta nu înseamnă că lucrurile nu trebuie reglate chiar și în această stare, pentru că apare riscul formării hemoroizilor sau al fisurilor anale, ceea ce nu este nicidecum de dorit.

Când și cum. Fără cât
Pentru a lămuri un aspect, să zicem tehnic, ar trebui precizat când se poate vorbi despre constipație (în glumă am zice că nicidecum la masă). Fără a intra în discuție „recordurile” celor aflați la polul opus, cu arderi rapide și metabolism ca un supersonic, pentru o încadrare în limita normalului ar trebui ca o persoană să facă integrame ori să citească etichetele șampoanelor, balsamurilor și pastei de dinți de cel puțin trei ori pe săptămână.

SINCRON dr. Șerban Damian, medic nutriționist
Se consideră că o persoană suferă de constipație atunci când scaunul intervine la un interval mai mare de zile. Iar dacă acest fenomen se întinde pe mai mult de trei luni, vorbim de constipație cronică. De asemenea, pot să apară și modificări ale consistenței scaunului. Acesta este de consistență crescută și întâmpină probleme la eliminare

Este important să analizăm alimentația unei persoane cu constipație și să vedem dacă există un echilibru între principiile alimentare. O alimentație corectă trebuie să aibă 70% alimente de origine vegetală și restul de origine animală. Dacă aceste proprorții sunt dezechilibrate, apare constipația.

Ce să fie de făcut? E de băut! Nu te bucura, ne referim în principal de apă. O hidratare corespunzătoare este absolut necesară. Și revenind la cafeaua de dimineață, e neapărat de precizat un lucru, mai cu seamă pentru cei care consumă și pe parcursul întregii zile: cafeaua deshidratează!

Laxativele sau ceaiurile care promit că ajută nu sunt cea mai bună soluție. Folosirea lor abuzivă sau pe termen lung va avea exact efectul invers, ajungându-se la constipație cronică.

Varianta cea mai bună, recomandată de specialiști – fie că sunt gastroenterologi, nutriționiști sau dieteticieni – o reprezintă un aport crescut de fibre în alimentație. Cel puțin 35-40 de grame pe zi.
Mai există și varianta comodă: fibrele solubile sub formă de pulbere, care se dizolvă în lichide calde sau reci, dar și în alimente moi (iaurt, piureuri), fără a le afecta gustul.
dr. Șerban Damian, medic nutriționist
Dacă constipația persistă, luăm legătura cu medicul gastroenterolog și cu un nutriționist pentru a vedea dacă nu cumva sunt și alte probleme mai grave care pot fi rezolvate prin medicație. Nu recomand în niciun caz automedicația. Să ne apucăm să luăm laxative sau alte produse care nu sunt recomandate de medic nutriționist.
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *