Fără categorie
VIRUSUL HPV. Ce trebuie să știi OBLIGATORIU
HPV este un virus cu transmitere pe cale sexuală. Aproape 80% dintre adultii cu o viata sexuala activa intră în contact cu virusul măcar o data în viață. Cum se transmite si, mai ales, cum se elimina acest virus afli chiar acum, din acest video, pe care l-am realizat cu ajutorul medicilor specialiști din cadrul Clinicii Peltecu Medical, https://peltecumedical.ro/.
Esti pe canalul Pacientul 2.0, locul unde afli despre sănătate pe limba ta și toate informațiile sunt validate medical. Dacă vrei să știi mai multe despre cum funcționează corpul uman sau despre o anumită boală, abonează-te chiar acum, iar daca te interesează ceva anume, scrie-ne în comentarii și noi îți pregătim materialul cât de repede. Așadar,
HPV, prescurtarea de la Human papilloma virus este, de fapt, o familie de virusuri ale căror infecţii cauzează cel mai des modificări ale ţesuturilor de la nivelul corzilor vocale, gurii şi organelor genitale.
Virusurile se numesc Human Papilloma, adica papilloma uman pentru că familia este specifică omului. Există și papilloma bovină, la cerbi, iepuri sau cimpanzei și asta complică studierea efectelor HPV, pentru că nu se pot face studii directe pe animale, HPV-ul nu le afectează.
Fără să intrăm în prea multe detalii, trebuie să știi că HPV conține două proteine ce au un rol important în apariția infecțiilor.
Cel mai des, virusul este transmis în timpul contactului sexual. Odată ajunse în interiorul organismului sănătos, celulele infectate cu HPV se modifică. In nouă cazuri din 10, infecția dispare de la sine, virusul se epurează spontan, prin mijloacele imunitare ale organismului. El devine periculos atunci când infecția devine cronică, deoarece numărul celulelor infectate modificate creste exponential și în timp acestea se pot transforma în celule canceroase.
Cea mai eficientă metodă de protecție împotriva infecției cu HPV este vaccinarea. Chiar dacă nu te apără împotriva tuturor celor peste 100 de tulpini ale virusului, schema de tratament actuală este eficientă împotriva celor mai frecvente tipuri de infecții implicate in aparitia cancerelor ginecologice si din sfera ORL. Pregătim pentru tine un alt video în care să-ți explicăm mai multe despre acest vaccin. Poti sa te abonezi la canal ca sa ramai la curent!
Testul de rutină ce ajută la monitorizarea sănătății sexuale a femeii este Babes Papanicolaou. Testul HPV se face, practic, în momentul în care apar rezultate suspecte la Papanicolaou. Din pacate, nu există încă un test HPV recomandat pentru bărbați.
Chiar dacă HPV este un virus cât se poate de agresiv și contagios și chiar dacă sexul protejat nu te apără 100% împotriva lui, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că-l elimini rapid:
Vaccinează-te. Mergi la medicul specialist și alegeți împreună opțiunea care ți se potrivește.
Fă-ți controalele de rutină! Odată ce ți-ai început viața sexuală mergi la medic măcar o dată la 3 ani pentru analize și teste de rutină.
Protejează-te. De fiecare dată! Te ferești astfel nu doar de infecțiile cu HPV, ci și de celelalte boli grave care se transmit astfel.
Dacă ai întrebări pentru medicul ginecolog care ne-a ajutat să realizăm acest video, scrie-le în comentarii. Iar dacă știi pe cineva care ar vrea să știe mai multe despre HPV și cum se poate apăra împotriva infecțiilor cu HPV, trimite-i video-ul nostru. Îți mulțumim și te așteptăm în continuare pe canalul nostru pentru români informați corect!
Un material video validat medical de specialiști din Clinica Peltecu Medical.
Comentează