Tensiunea normala. Noile valori recomandate de medici

Iata cum se masoara corect tensiunea arteriala https://youtu.be/s23exUN0Wks
Interviul cu cardiologul Dr. Tatu Chitoiu https://youtu.be/l8tNIr8_wxU

Din acest video vei afla ce inseamna tensiunea arteriala, vei vedea care sunt valorile normale, de ce medicii le-au modificat anul trecut si ce probleme pot aparea daca tensiunea ta nu se incadreaza in intervalele considerate normale.
Probabil stii deja, la fiecare bataie a inimii, sangele pleaca inspre plamani si restul corpului.
Tensiunea arteriala se referă la presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular arterial in timpul contractiei si relaxarii inimii.
Apropo, stiai ca daca pui cap la cap toate vasele de sange din organism, obtii un vas lung de 95.000 km, care poate inconjura mai bine de doua ori Pamantul pe la Ecuator si prin care se transporta intr-o singura zi echivalentul a 7.500 L de sange? O cisterna intreaga. Sigur, sunt aceiasi 4-5 litri de sange (cam 8% din greutatea corpului) reciclati incontinuu, pentru a transporta oxigen si nutrienti precum glucoza sau amino-acizi. Asta-s informații din categoria „Știati că”, să revenim la tensiunile noastre– sursa
Tensiunea (sau presiunea sanguina) are doua valori, una mare si una mica
Tensiunea sistolica, valoarea mare, este cea exercitata asupra arterelor atunci cand inima se contracta, adica atunci cand trimite sange catre tot organismul
Cea diastolica, e presiunea pe peretii arteriali cand inima se relaxeaza, de-asta e si mai mica, cand sangele circula aproape din intertie.
Acum, in 2019, valorile normale ale tensiunii arteriale in sistola sunt cuprinse intre 100 si 130 mm(Hg), adica intre 10 si 13. Anul trecut, cardiologii europeni si americani au micșorat cifrele de tensiune normală si nu s-au pus de acord intre ei. Americanii spun ca tensiunea normala e tot ce e sub 12 cu 8, medicii europeni numesc acestea valori optime si pentru ei tensiunea normala merge pana la 13. Diferentele au dus la un val de discutii, mai ales pentru că pana atunci hipertensiunea incepea abia de la 14 in sus pe toata planeta. S-a discutat, firesc, si c-ar fi o conspiratie a firmelor farmaceutice ca sa-si vanda medicamentele hipertensivel. De fapt, prin modificarea in jos a nivelului tensiunii normale, se recunoaste faptul că chiar și depășirea cu puțin a tensiunii normale produce efecte in organism si mărește riscul complicațiilor.
Revenind la cifre, pentru că trăim în Europa, hai să notăm că Societatea Europeană de Cardiologie considera ca tensiunea arteriala este considerata normală până în 13 și ‘’normală înaltă’’ atunci cand se afla intre 130-139 de mm coloana de mercur. Aplicand acelasi principiu, valorile normale ale presiunii in diastola sunt mai mici de 85 mm Hg si valorile normale inalte ajung pana la 89 mm hg. In anumite situatii – varsta crescuta, fumat, colesterol ridicat, Societatea atentioneaza ca aceste valori normale inalte pot fi considerate periculoase, adica prezinta riscuri cardiovasculare. in aceste cazuri e bine sa ai un medic cardiolog care sa te monitorizeze.
Iata care sunt problemele pe care le anunta o tensiune ridicata:
Daca presiunea sistolica trece de 139 mmHg, iar cea distolica se incadreaza in intervalul 90-99 mmHg, atunci vorbim despre hipertensiune arteriala de stadiul 1, caz in care medicul cardiolog iti poate recomanda sa faci schimbari in stilul tau de viata si, poate, medicamente.
Hipertensiunea de gradul 2 apare atunci cand valorile sunt cuprinse intre 160 si 179 mm Hg respectiv 100-109 mmHg. Daca observi aceste valori in mai multe zile consecutive fa-ti o programare la medicul cardiolog, care iti va spune cumce fel trebuie sa procedezi, astfel incat sa eviti complicatiile.
Iar daca valorile depasesc 180 mmHg si 110 mmHg, atunci vorbim despre hipertensiunea de grad 3. daca obtii aceste rezultate trebuie sa mergi de urgenta la medic.
Odata cu inaintarea in varsta, hipertensiunea afecteaza peretii arterelor. De exemplu, pot aparea locuri in care peretele arterei se subtiaza si formeaza un anevrism sau in care pur si simplu se sparge si sangereaza. Sau, in alte cazuri, mici rupturi la nivelul arterelor pot atragea substante precum colesterol, grasime sau calciu, ce formeaza placi (plaque). Pe masura ce placile se maresc, cantitatea de sange care trece prin artere se micsoreaza, iar celulele sanguine se lipesc de placa si formeaza cheaguri.
Alte probleme pe care le poate cauza hipertensiunea arteriala sunt: accidente vasculare cerebrale, atacurile de cord sau bolile de rinichi.
Ce trebuie sa retii din acest video este ca valorile normale ale tensiunii arteriale in sistola sunt cuprinse intre 100 si 130 mm coloana de mercur, iar cele in diastola sunt mai mici de 89 mm. Ca sa te asiguri ca iti monitorizezi tensiunea corect, masoar-o mai multe zile la rand in aceeasi parte a zilei. Si 3, daca observi modificari, oricat de mici, fa-ti o programare medicul cardiolog urgent.

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *