Secretele Menopauzei

Secretele Menopauzei. In acest video iti prezentăm 6 secrete ale menopauzei. Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopotel ca să primesti notificări când postăm https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

00:00 – 02:54 Ce este menopauza?
Este un fenomen fiziologic care marchează sfârșitul perioadei fertile a femeii, când rezerva ovariană este epuizată.

Menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 de ani, dar este precedată de o perioadă de tranziție de 4-6 ani, perioadă în care declinul fertilității este accelerat. În această perioadă numită perimenopauză, ciclurile menstruale devin neregulate, sunt mai rare sau mai dese.

Uneori și debitul o ia razna: când e pe abundență, când e cu țârâita, până când menstrele dispar definitiv. După 12 luni fără menstre femeia este oficial la menopauză.

Perioada de după, numită postmenopauză, se întinde pe o parcursul a 2 – 6 ani, până când ovarele își încetează complet și definitiv activitatea.

Menopauza poate surveni si la vârste mai mici decât cea considerată normală. Cauzele pot fi epuizarea prematură a rezervei ovariene (menopauză precoce), unele intervenții chirurgicale (de exemplu îndepărtarea ovarelor sau histerectomia) sau tratamentele agresive cum sunt chimioterapia sau radioterapia. La polul opus, există și cazuri (rare, ce-i drept) de femei la care menopauza se instalează mai târziu, chiar și pe la 55 de ani.

02:55 – 06:07 Simptomele menopauzei
Bufeurile acele valuri de călduri care te iau pentru scurte perioade de timp, în general între 30 de secunde și 10 minute. Ia în considerare și problemele de concentrare și memorie, durerile articulare, uscăciunea vaginală și disconfortul din timpul sexului.

Simptomele neplăcute ar putea dura mai mult de 7 ani. Ei, asta nu e chiar cea mai bună veste pe care o puteai primi. Vreo 3 ani de perimenopauză și încă 4 și ceva de la menopauză, tot să ai schimbări bruște de dispoziție, bufeuri, insomnii și senzație de „ceață pe creier”.

06:08 – 06:47 Bufeurile in menopauză
Cam 80% dintre zmeoaicele aflate la perimenopauză și 65% dintre cele la menopauză se luptă cu flăcările. Deși bufeurile nu pot fi în totalitate evitate, stresul, mâncărurile picante, băuturile calde, cofeina, lipsa somnului, îmbrăcămintea strânsă pe corp și temperatura ambientală ridicată cresc frecvența și intensitatea bufeurilor. O alimentație sănătoasă, mai mult somn și mai multă mișcare sunt o binecuvântare.

06:48 – 07:09 Sexul in menopauză
Multe femei cred că sexul nu va mai fi la fel de bun după menopauză sau că va fi dureros. Sigur, declinul hormonal cauzează uscăciune vaginală, făcând acest organ mai puțin elastic. Și-acum ce faci, depui armele?! Dar lubrifianții pentru ce au fost făcuți?

07:10 – 07:37 Sarcina în perimenopauză
Ovarele nu încetează brusc să funcționeze, ca și când ai le-ai da shut down, ci își încetinesc treptat activitatea. În perimenopauză, deși menstrele sunt imprevizibile, ovarele se mai străduiesc să elibereze ovocite și reușesc, chiar dacă nu în fiecare lună. Și îți pot face o surpriză

07:38 – 08:09 Sănătatea mentală in menopauză
Femeile oricum au un risc de două ori mai mare decât bărbații de a suferi de anxietate și depresie. Iar în peripemopauză și menopauză acest risc se intensifică. Stresul provocat de simptomele menopauzei și suprapunerea cu perioada în care copiii părăsesc cuibul pentru a-și construi propria viață, sunt două cauze suficiente pentru un episod depresiv. Fără nicio ironie: sănătatea mentală ar trebui să fie și ea o prioritate în această perioadă furtunoasă.

08:10 – 10:10 Terapia hormonală in menopauză
Utilizarea terapiei hormonale de substituție nu este o alegere a femeii aflate în perimenopauză. Pentru că nu poate fi urmată de orice femeie, chiar dacă își dorește acest lucru. Unele boli sau antecedente constituie contraindicații ferme de la care niciun endocrinolog nu va face vreodată rabat. Contraindicațiile vizează cancerul de sân, endometrioza și cancerul de endometru, fibroamele uterine de mari dimensiuni, hemoragiile genitale de cauze necunoscute, afecțiunile hepatice, hipertensiunea și antecedentele de accidente vasculare cerebrale.


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *