Mihaela Bilic: Cum sa Citim CORECT Etichetele Alimentelor

Mihaela Bilic: Cum sa Citim CORECT Etichetele Alimentelor. In acest video iti spunem cum sa citesti corect etichetele alimentelor. Daca ti-a placut acest video, nu uita sa te abonezi si sa apesi pe clopotel pentru notificari: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

00:00 – 02:50 Cum sa citim CORECT etichetele alimentelor

Nouă, românilor, ne-au trebuit ani buni și pisălogeală îndrăcită ca să ne intre în cap un lucru simplu: să verificăm termenul de valabilitate al alimentelor înainte de a le cumpăra.

02:51 – 05:12 Grijă mare la calorii și… porcării!

Pe etichete este înscrisă valoarea energetică la suta de grame de produs, nu per produs întreg! Adică – de exemplu – dacă te bucuri la halca de 500 g de halva ambalată că ar avea doar 546 de calorii, ți-o furi de nu te vezi. 546 de calorii la 100 de grame! Atenție și la capcanele din tentantele produse pentru slăbit, respectiv batoanele pentru slăbit. Ai tot dreptul să crezi că, în mod logic, un produs destinat acestui scop este slab caloric, fără zahăr și inofensiv pentru sănătate.

05:13 – 05:51 Nu crede în bulina verde „100% natural” fără să cercetezi

Acest „natural” este o chestie relativă atâta vreme cât nu a fost clar definit și oricine poate folosi termenul. La urma-urmei orice element chimic din tabelul lui Mendeleev este natural, de vreme ce provine din natură, nu?! În plus, când vezi pe ambalaj exact specificația „100% natural”, cu atât mai mult va trebui să citești imediat eticheta, să descoperi ce conține de fapt produsul. Vei avea surprize!

05:52 – 07:29 Asigură-te că produsul dietetic pe care îl cumperi chiar e dietetic

Una înseamnă produs dietetic și alta înseamnă produs pentru dietă. Atunci când vorbim despre un produs dietetic, acesta trebuie să îndeplinească – la naiba! – niște condiții: să nu conțină grăsimi și zahăr și să aibă un număr cât mai mic de calorii. Păi și dacă citești eticheta unui „produs dietetic” o să vezi că, de fapt, zahărul a fost doar înlocuit cu altceva. Cu altceva mai rău!

07:30 – 08:43 Ține cont de procentul în care ingredientul principal se regăsește în produs

Regula este ca, pe etichetă, ingredientul de bază să fie primul pe listă și în cel mai mare procent. De exemplu, dacă vorbim despre cașcaval, ingredientul principal, în cel mai mare procent, trebuie să fie laptele, iar dacă vorbim despre cârnați, desigur, carnea.

Considerate sănătoase și foarte consumate sunt produsele prezentate ca fiind din cerealale integrale. Și în acest caz vă sfătuim să citiți eticheta. Chiar dacă este vorba despre banala pâine. Dacă ea conține doar 5% cereale integrale, înseamnă că-i abureală, că restul e făină albă obișnuită și pâinea aia nu e ce ți-a sugerat denumirea de pe ambalaj. Pe același principiu verificați și cerealele pentru micul dejun, mai ales că le luați, probabil, pentru copii.

08:44 – 11:04 Nu de grăsimi să te ferești. Zahărul să-l ocolești!

Grăsimile au fost multă vreme blamate și puse la stâlpul inafamiei. Ca urmare, lumea s-a străduit să le evite pe cât posibil. Așa au apărut și-au prins tupeu produsele cu 0% grăsimi dar cu zahăr din belșug. Și ia uite cum a dat-o omenirea cu oiștea-n gard…

Data viitoare, la cumpărături, ochii cât sarmaua pe conținutul de zahăr! E în toate produsele, nu numai la raionul de dulciuri. Teme-te pe bune de el, pentru că nu doar îngrașă dar crește reacția oxidativă la nivel celular și efectiv te ruginește pe interior, te îmbolnăvește și îmbătrânește.

11:05 – 11:29 Păzea, capcană! „Sucuri naturale fără zahăr adăugat”

Una la mână, că n-o fi zahăr adăugat, dar pot fi înlocuitori. Îndulcitori artificiali cum sunt aspartamul, sucrazitul ori ciclamatul. Și doi la mână, o scrie că n-are zahăr adăugat, dar are deja destul din fruct.

11:30 – 12:42 Doar o precizare cu privire la sare

Mare problemă și sarea, ca și zahărul. Doar că există o șmecherie care te poate induce în eroare. Unele produse nu au specificat conținutul de sare ci de sodiu. Ori nu faci legătură cu sarea, ori zici că 3 grame de sodiu nu-i mult. Păi știai tu că 1 gram de sodiu înseamnă 2,5 grame de sare? Și că recomandat e să consumăm maxim 5 grame de sare pe zi? Acum te-ai prins că ai sărit bine de tot pârleazul cu alea 3 grame de sodiu care sunt 7,5 grame de sare? Ia cu apă!



Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *