Matei Balș și alți 10 tipi cu nume de Spital. Povești nespuse.

Cine a fost Matei Balș și alți 10 oameni celebri cu nume de spital

Din video-ul care urmează vei afla cine a fost Matei Balș și alți 10 oameni importanți cu nume de spitale și lucruri mai puțin cunoscute despre viețile lor.
Începem cu Prof. dr. Matei Balș, numele de la intrarea în Institutul Național de Boli Infecțioase. Exact, locul cu COVID-ul, exact spitalul unde parchează izoleta.

Să știți că Matei Balș a fost mare boier, mare caracter. Și când zic boier, nu e la mișto, e pe bune! Unul dintre bunici (Alexandru Barbu Știrbey) era descendent direct al domnitorului Constantin Brâncoveanu.
Uite că Matei nu s-a dedat la huzureala boierească, a pus osul la carte, a tocit-o de i-au zburat filele și s-a făcut doctor. Și s-a dus și la război, al doilea mondial, fiind – prin 1942 – șeful unui spital românesc de pe Frontul de Est.
Când au venit comuniștii la putere, stai așa, ce să vezi, li s-a pus pata pe originea lui de aristocrat. Le stătea în gât… Întâi l-au mătrășit din învățământ, dar, ulterior, după vreo opt ani, i-au permis în sfârșit să fie profesor plin la Facultatea de Medicină din București, al cărei decan devine după alți doi ani. Nulitățile comuniste au fost nevoite să-și plece căpățânile seci în fața profesionalismului celui care, după război, descoperise medicamentul care trata febra tifoidă… Dar – ce ironie! – în 1989, exact anul în care comunismul (tot o boală infecțioasă și el, ciuma) era eradicat în România, prof. dr. Matei Balș moare, la Geneva, din cauza unui anevrism. Zece ani mai târziu Institutul primește numele reputatului bacteriolog.


1. Prof. dr. Constantin C. Iliescu
Da, Iliescu, dar Stați așa, nu vă speriați, că vă crește ritmul cardiac! Știu că am vorbit mai devreme despre comunism, dar nu-i ceea ce credeți! Este vorba despre Institutul de Boli Cardiovasculare cu acest nume, al primului profesor de cardiologie din România.

2. Prof. dr. Alexandru Obregia
„Alintat” cu denumiri populare precum „balamucul din Berceni” sau „spitalul 9”, Spitalul Clinic de psihiatrie Prof. dr. Alexandru Obregia a fost construit la inițiativa și după planurile concepute de cel al cărui nume îl poartă.

3. Prof. dr. Marius Nasta
Eheheeee, fumătorilor nu prea le este străin acest nume. Lipit de denumirea de Institutul Național de Pneumologie. De fapt și de drept, Marius Nasta și-a început cariera de medic și cercetător pe front, în Primul Război Mondial, luptându-se cu holera.

4. Prof. dr. Panait Sârbu
Nu știm dacă a fost sau nu suporter al Rapidului, dar știm este că Maternitatea din Giulești poartă numele celui care a condus-o timp de 26 de ani. Și că a fost guru în diagnosticul și tratamentul infertilității iar generații întregi de rezidenți și specialiști utilizează și în prezent tehnicile descrise de această personalitate marcantă a chirurgiei ginecologice de la noi.

5. Prof. dr. Louis Țurcanu
Moldovean, născut la Iași, prof. dr. Louis Țurcanu a slujit pediatria bănățeană la Timișoara și a făcut-o atât de bine încât Spitalul Clinic de Copii de pe malul Begăi îi poartă numele cu recunoștință.

6. Bagdasar-Arseni
Înainte de orice, aici e vorba de două persoana, nu una. Și-ncă o mențiune de la care nu mă pot abține: BAGDASAR, vă rog, nu BALTAZAR! Cealaltă personalitate care dă numele Spitalului Clinic de Urgență bucureștean, Constantin Arseni, a fost „ucenicul” lui Dumitru Bagdasar. Cei doi au lucrat mai apoi împreună și, după dispariția bruscă și neașteptată a maestrului, discipolul s-a trezit în situația de a fi nevoit să îl înlocuiască la conducerea clinicii de neurochirurgie.

7. Prof. dr. Theodor Burghele
Remarcabil chirurg urolog dar spaima studenților prin severitatea manifestată față de ei, Burghele a condus clinica de chirurgie a căilor urinare din Spitalul Panduri încă de la înfiintare, din 1946. A părăsit-o abia în 1972, pentru a ocupa vreme de trei ani funcția de ministru al Sănătății, pe care atotputernicul său pacient, Nicolae Ceaușescu, i-a oferit-o.

8. Prof. dr. Dorin Hociotă
Dorin Hooocioootăăă!!!! Și el fost unul dintre medicii care l-au tratat pe Nicolae Ceaușescu. Doar să-l facă să audă nemulțumirile poporului n-a reușit, chit că a fost cel care a conceput și a aplicat o nouă tehnică operatorie pentru reabilitarea auzului, prin înlocuirea oscioarelor articulate din urechea medie cu proteze plastice.

9. Nicolae Malaxa
Între atâția profesori doctori, uite că un inginer de profesie a reușit să câștige dreptul de a da numele unui spital. Sigur, Nicolae Malaxa nu a fost un simplu inginer… Cel mai mare industriaș pe care l-a avut România, cu o biografie tumultoasă, Malaxa a fost un personaj fascinant.

10. Marie Sklodowska Curie
În sfârșit și o femeieeeeeeee!!!!!!!!!!!! Om de știință polonez, singurul care a obținut de două ori Premiul Nobel, la două discipline (chimie și fizică), Marie Curie dă numele Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, unul dintre cele mai mari din Capitală.

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *