Imunitatea: Ce Trebuie Să Știi

Imunitatea: Ce Trebuie Să Știi. In acest video iti spunem tot ce trebuie sa stii despre imunitate si sistemul imunitar. Daca ti-a placut acest video, nu uita sa te abonezi si sa apesi pe clopotel pentru notificari: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

00:00 Ce Trebuie Să Știi despre Imunitate?

Dacă am spus „sistem” înseamnă, firește, că vorbim despre mai multe „piese” care funcționează împreună și formează un întreg. Așa este și sistemul imunitar: un ansamblu, o rețea complexă de organe, țesuturi, celule specializate și proteine care se au bine unele cu altele și fac treabă bună împreună.

Sistemul imunitar este format din două componente: sistem imunitar înnăscut și sistem imunitar dobîndit.

Primul – cel înnăscut – devine activ din momentul în care vii pe lume. Cado de la mama! Din acel moment, niște celule numite leucocite, cărora li se mai spune și globule albe, se pun pe patrulat prin organism, prin vasele de sânge și cele limfatice, ca Poliția Locală pe străzi după 11 noaptea. Ăia caută infractori. Leucocitele caută invadatori, adică microbi mârșavi – în special bacterii – care au de gând să-ți provoace infecții și să-ți facă rău. Și uite-așa, dacă îi dibuiesc, fagocitele (un tip de leucocite) îi înconjoară pe microbi și haț îi înghit și ucid.

Cealaltă componentă este SISTEMUL IMUNITAR DOBANDIT. Acesta se dezvoltă atunci când organismul este expus la microbi sau la substanțele chimice eliberate de micile scârnăvii. Bătălia asta aprigă pe care o duce sistemul imunitar cu dușmanii, cu toate microorganismele care au ca scop să te îmbolnăvească, se numește răspuns imun.

Dacă te întrebi unde anume se formează celulele astea bengoase, războinice, auzi aici: în măduva osoasă, în nodulii limfatici și vasele limfatice, în splină, în țesuturile limfoide din sistemul respirator și digestiv, în timus, amigdale și chiar și în unele straturi ale pielii.

Sistemul imunitar este foc de isteț pentru că știe să facă diferența între substanțele din organism și cele din afara lui. Și pentru că odată ce s-a întâlnit cu un invadator și l-a exterminat, dacă ăla va avea tupeul vreodată să revină, sistemul imunitar, care îl ține minte, îl va recunoaște și îi va veni rapid de petrecanie.

Pentru că asta e sarcina lui, să te apere. Să neutralizeze patogenii (adică bacteriile, virusurile, paraziții sau fungii) care pot năvăli în organismul tău. Să recunoască și neutralizeze orice substanță dăunătoare din mediu care ți-a pus gând rău. Și – foarte interesant! – să extermine acele celule proprii din corp, care din cauza vreunei boli, au suferit modificări. Cum este cazul celulelor canceroase.

Cum nu toate sunt perfecte în lumea asta, după ce l-am lăudat de s-au umflat în el celulele, o să-l facem nițel de rușine pe sistemul ăsta imunitar. Pe bună-dreptate, pentru că există situații în care o ia razna. Și mai face și tâmpenii. Patru categorii de tulburări pot afecta sistemul imunitar:

03:00 1. Imunodeficiențele
Asta înseamnă ca sistemului ori îi lipsește ceva, ori nu funcționează cum trebuie. Te naști cu o imunodeficiență sau te pricopsești cu ea la un moment dat în viață. Fie ca urmare a vreunei infecții, fie indusă de unele medicamente. Sistemul imunitar este deficient, de exemplu, după o gripă.

03:19 2. Afecțiunile autoimune
Uite, de asta ziceam, mai ales, că o ia razna. Când sistemul imunitar atacă propriile organe și țesuturi pentru că le consideră substanțe străine. Fiind foarte multe afecțiuni autoimune, voi enumera doar câteva dintre cele mai comune: diabetul de tip 1, boala celiacă, spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă sau lupusul eritematos sistemic.

03:45 3. Alergiile
Da, și alergiile sunt tot o dereglare a sistemului imunitar. Treaba stă așa: vine antigenul, dă nas în nas cu sistemul, și ăsta – ca un apucat – reacționează exagerat. Și de cele mai multe ori, alergenii sunt inofensivi, provin din mediu (praf, polen, părul animalelor, înțepături de insecte) sau din alimente (ouă, pește, arahide).

04:14 4. Cancere ale sistemului imunitar
Celulele sistemului imunitar se dezvoltă anormal, necontrolat, de nebune. Un exemplu este cel al leucocitelor, determinând leucemia.

05:22 Ce este Imunoterapia?
06:22 Ce sunt Imunosupresoarele si ce sunt Imunomodulatoarele?
07:54 Pacientul 2.0Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *