GLICEMIA. Cum acționează insulina și zahărul în corpul nostru

Afli ce înseamnă glicemia, când e glicemia normală, când trebuie să o măsori și cum trebuie să interpretezi rezultatele.
VIDEO despre DIABET https://youtu.be/oJ4DiKyU9m8


Ține minte că nu trebuie neapărat să ai diabet ca să fii atent la nivelul zahărului din sânge.

Înainte să aflăm ce înseamnă glicemia este important să înțelegem de unde-și ia organismul energia.

Cand organismul functioneaza la parametri normali, alimentele, ce contin proteine, grasimi si carbohidrati sunt descompuse in nutrienti. Aceste procese au loc in stomac, cu ajutorul sucurilor gastrice și în cele două intestine.

Unul dintre cei mai importanti nutrienti ce provin din alimentatie este glucoza, o forma simplificata a zaharului. Glucoza este una dintre principalele surse de energie pentru celulele organismului.

Glucoza circula prin sange in tot organismul, ajungand si la cele mai indepartate celule ale organismului. Asta face glucoza sa fie cel mai important sa-i zicem combustibil de care au nevoie organele pentru a functiona corect.

Pentru a ajunge din sange in celulă, glucoza are nevoie de insulină, care este un hormon pe care il secretă pancreasul.

Dupa ce este secretata, insulina se lipeste de celulele din intreg organismul in locuri cunoscute drept receptori de insulina. Odata atasata, insulina se comporta ca un fel de cheie ce-i permite glucozei sa intre in celulă.

Prin procese complexe ce au loc la nivelul celulei, glucoza devine astfel o sursă de energie pentru întreg organismul. Iar glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange.

Nivelul glicemiei diferă în funcție de foarte mulți parametri: măsurată dimineața, pe nemâncate, glicemia normală este, la o persoană sănătoasă, cuprinsă între 70 și 100 mg/dl. În mod normal, după o masă, glicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100.

O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, adică diabet. În schimb, o valoare care ajunge sub 70 mg/dl înseamnă hipoglicemie, care se manifestă prin senzație de slăbiciune, foame bruscă, amețeli, tremurături sau chiar leșin.

La diabetici, stabilirea glicemiei este un proces mult mai dificil. Monitorizarea corectă și constantă a nivelului zahărului din sânge este esențială în cazul persoanelor care suferă de diabet. În cazul unei creșteri foarte mari a glicemiei, dacă nu se intervine rapid cu medicamente, bolnavul poate suferi complicații grave.

Dar despre diabet vorbim într-un alt video pe care îl găsești pe canalul nostru.

Nu doar cei care sufera de diabet trebuie sa-si monitorizeze glicemia. Este important ca noi toti, o data la ceva timp, sa includem si un test de glicemie pe lista de analize de rutina pe care le facem. Mai ales ca acum se gasesc si aparate inovatoare cu ajutorul carora iti poti masura glicemia fara intepatura.

Din acest video trebuie sa retii aceste trei lucruri importante: 1. Glicemia reprezinta nivelul zaharului din sange. 2. Nivelul glicemiei difera de la un moment al zilei la altul in functie de ce mananci si de activitatile tale si 3. Nu numai pacientii cu diabet trebuie sa-si monitorizeze glicemia, ci si cei care isi doresc sa se asigure ca au un stil de viata sanatos, ca nu fac excese de niciun fel.

Abonează-te mai jos dacă vrei să afli primul noutățile noastre și, dacă găsești un video care i-ar putea ajuta și pe ceilalți, distribuie-l cu încredere. Toate informațiile de pe acest canal sunt validate de medici!

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *