Fără categorie
Durerea de Cap: Ce Trebuie Sa Stii
Migrena nu este o simplă și obișnuită durere de cap, ci o afecțiune neurologică ale cărei simptome te transformă din creatură umană în zombie. Se desfășoară în patru etape. După cum au stabilit neurologii, migrenele se împart în două categorii: cu aură și fără aură.
Până să te pălească migrena, înainte cu o zi, te ia cu o poftă de mâncare ceva de speriat, cu iritabilitate, cu stare de oboseală și de anxietate, confuzie, neliniște, dificultăți de concentrare, senzație incontrolabilă de căscat de zici că o să ți se rupă fălcile, rigiditate musculară în zona gâtului și urinare frecventă. Etapa asta se numește prodrom și e ca un fel de preludiu. Și pe cât se apropie, unora le mai trimite un semnal: aura. Doar 10% dintre cei afectați au migrene cu aură.
Aura e denumirea dată unui complex de manifestări vizuale sau senzoriale care apar cu cel mult o oră înainte să vină durerea aia mare de cap. Aura vizuală include vedere încețoșată, flashuri luminoase și scotoame. Ți se năzare că vezi lumini și luminițe, forme, pete sau îți pierzi temporar vederea.
Celălalt tip de aură, senzorială, începe ca o furnicătură sau ca o amorțeală în brațe, apoi o ia și către față dacă așa are ea poftă. Ciudățeniile astea nu țin mult, vreo 10-20 de minute. De obicei numai pe-o parte a lui. Fie că e vorba de frunte, de partea din spate, de una sau cealaltă tâmplă.
Este o durere pulsatilă de intensitate mare, însoțită și de alte manifestări. Ți-e greață, îți vine să vomiți și să leșini, nu suporți lumina și nici zgomotele. Ba ai și dificultăți de vorbire, de parcă ți-a tăiat popa limba. Faza asta urâtă se cheamă fază de atac, iar durata și intensitatea ei nu sunt standard ci diferă de la persoană la persoană. Dacă nu-i dai ceva s-o potolești când abia începe să te ia, durerea crește în intensitate și ajunge severă. O scârbă de migrenă durează în general cam patru ore. Dacă nu îi dai la temelie cu un medicament sau dacă e căpoasă și nu vrea să cedeze, poate să dureze mai mult.
După atacul migrenos se trece în ultima fază, numită postdrom. O fază în care bietul om are schimbări de dispoziție și sentimente care pot varia de la fericire extremă și euforie până la oboseală și apatie.
Cercetătorii nu au identificat cauza migrenelor. Câțiva factori care o pot declanșa ar putea fi modificări ale unor substanțe chimice de la nivelul creierului, cum ar fi scăderea nivelului serotoninei.
Mergi la medic dacă ai mai mult de cinci atacuri migrenoase pe lună. Alea pe soare nu se pun la socoteală. Este important să te vadă un medic și să îți prescrie tratamentul corect. Dacă te vei îndopa cu analgezice, din ce în ce mai multe, mai puternice, în doze mai mari și din ce în ce mai des, există riscul să ai dureri de cap tocmai din cauza utilizării excesive a medicamentelor.
Anumite alimente sau ingrediente alimentare sunt susceptibile de a declanșa migrene. Persoanele care suferă frecvent atacuri migrenoase sunt sfătuite să evite alcoolul, băuturile cu cofeină și alimentele care conțin aditivi precum nitrații, glutamatul monosodic sau aspartamul. Așadar fără mezeluri și conserve, fără sortimentele de brânză învechită (conțin tiamină, care este un declanșator prin efectul direct asupra vaselor de sânge de la nivelul creierului), fără înghețată, murături, ciocolată și băuturi dietetice. Ceapa, cât pare ea de inofensivă, conține tiamină și ea.
Cum să ameliorezi migrena: Întinde-te pe pat într-o cameră liniștită și trage draperiile ca să fie întuneric si niște comprese reci ca să le pui pe frunte sau pe ceafă. Masează-ți ușor tâmplele cu mișcări circulare.
Rugăminte mare: dacă te doare capul și te doare, mergi la medicul de familie și mărturisește-i ce înduri. Dacă n-o să te poată ajuta el, te va trimite la neurolog. Nici el nu o să te scape definitiv de ele, dar îți va prescrie tratamentul care să le rărească și să mai regleze la intensitate.
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează