Fără categorie
Diete in Diabetul Zaharat
Viața cu diabet azi poate fi uneori haotică și este așezată sub semnul unui stil de viață agitat, de aceea trebuie să revenim de multe ori la acele elemente de bază care să ne ajute să ținem totul sub control. Lucrurile pot fi ușor de înțeles sau chiar frumoase dacă avem abordarea corectă. Diabetul chiar poate să fie fun atunci când ai specialiștii fresh care ne explice pe înțelesul tuturor care sunt secretele și trucurile în managementul glicemiilor.
Când spui diabet, primul lucru la care te gândești este alimentația. Cu toții știm că un echilibru în glicemii se obține printr-o dietă corectă. Însă partea de nutriție poate să devină complicată pentru că volumul de informații este enorm. Nu este ușor să alcătuiești mereu mese echilibrate din lipsă de inspirație sau pur și simplu nu știm răspunsul la întrebarea „EU ce mănânc dacă am diabet?”
Și pentru că vrem să aflăm răspunsul la această întrebare, dar totodată, să demontăm o dată pentru totdeauna miturile despre alimentația în diabet, o avem invitată pe doamna doctor Delia Reurean-Pintilei, medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice, fondatoarea clinicii Consultmed Iași/ Clinica de Nutriție.
În momentul de față, există 466 milioane de persoane cu diabet în toată lumea.
Diabetul de tip 2 poate fi reversat cu un program alimentar sub supravegherea diabetologului, dacă diabetul nu este mai vechi de 7-8 ani, persoana are de unde să piardă grăsime și tratamentul presupune antidiabetice orale și mai puțin insulină. Oricum, medicul diabetolog este cel care vă poate ghida într-un asemenea program.
Fructele, care conțin fructoză, înseamnă tot zahăr, spune doamna doctor. Zahărul ajunge în final sub formă de grăsime, depusă pe ficat (steatoză hepatică), ceea ce nu poate aduce nimic bun în sănătatea noastră.
Diabetul înseamnă că avem prea mult zahăr în sânge, adică o valoare a glicemiei mai mare de 100, măsurată dimineața pe nemâncate și nu avem o cantitate suficientă de INSULINĂ în organism.
Glucoza este principala sursă de energie. Creierul funcționează astfel.
Dieta persoanei cu diabet nu este diferită, nu este nimic interzis, ci pacientul trebuie să aibă grijă la alegeri: cartof întreg în loc de piure, fructul întreg, savurat lent în loc de suc proaspăt stors, pâine integrală în loc de pâine albă, etc.
Ce mancam in diabet si cum împărțim alimentele într-o farfurie: jumătate din farfurie trebuie să conțină salată (legume), un sfert proteine (caarne, pește) și un sfert carbohidrați (cartofi, mazăre, fasole).
Competențele medicale, viziunea globală a ceea ce înseamnă abordarea pacientului cu diabet și înțelegerea provocărilor cu care se confruntă persoanele cu diabet, cele cu risc și profesioniștii în domeniul medical deopotrivă, au stat la baza dezvoltării, în decurs de 7 ani, a unei abordări complete și complexe.
Ca manager medical al Centrului Medical Consultmed, prima clinică privată de diabet din România, Dr. Delia Reurean-Pintilei a dezvoltat un circuit unic și un protocol la nivel european în ceea ce privește traseul persoanei cu diabet. În cadrul acestui centru își desfășoară activitatea medicală și acordă expertiză medicală de tip “second medical opinion” – , program ce oferă pacientului o altă viziune privind tratamentul afecțiunii.
Programul de Intervenție Medicală Nutrițională – PIMN – este un produs medical pentru controlul greutății corporale, dezvoltat de Dr. Delia Reurean-Pintilei acum 7 ani, în jurul căruia a fondat ulterior Clinica de Nutriție. În acest al doilea centru medical activează, sub coordonarea Dr. Delia Reurean-Pintilei, medici diabetologi, nutriționiști cu studii universitare și postuniversitare și certificări internaționale în diabet, obezitate și nutriție, psihologi și coachi. Programul de Intervenție Medicală Nutrițională a fost aplicat cu succes la peste 5000 de pacienți, cu rezultate remarcabile: remisia diabetului, optimizarea greutății, reducerea riscurilor de complicații și boli cronice și optimizarea tratamentului în cazul unor afecțiuni cronice preexistente.
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează