Diabetul Zaharat: 10 Sfaturi ca sa NU Ajungi la Amputatie

Diabetul Zaharat: 10 Sfaturi ca sa NU Ajungi la Amputatie. In acest video medicul specialist te sfatuieste ce sa faci ca sa previi amputatia piciorului diabetic. Daca ti-a placut acest video, nu uita sa te abonezi si sa apesi pe clopotel pentru notificari: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

00:00 – 02:53 DIABETUL poate provoca afecțiuni grave ale picioarelor.

Povestea unui pacient cu PICIOR AMPUTAT spusă chiar de el și explicată de medicul chirurg Tudor Marinescu de la Clinica de Podiatrie, la Pacientul 2.0

Amputarea unui picior este coșmarul oricărei persoane cu diabet zaharat. Pentru a elimina riscul unei amputații, preocuparea persoanei cu diabet zaharat trebuie să fie aceea de a respecta câteva reguli simple, expuse în acest video.

Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică, care se caracterizează prin niveluri crescute de glucoză în sânge (sau zahăr în sânge) timp îndelungat și care ulterior pot duce la leziuni grave la nivelul inimii, vaselor de sânge, nervilor, rinichilor sau ochilor. Una dintre cele mai grave și frecvente complicații ale diabetului este neuropatia diabetică. Aceasta este caracterizată prin alterarea simțurilor de la nivelul picioarelor; persoana în cauză își pierde treptat sensibilitatea termică, dureroasă și vibratorie la nivelul picioarelor.

Astăzi îți vom spune ce trebuie să faci ca să NU ajungi în situația de a suferi o amputație minoră sau majoră la nivelul picioarelor. Sfaturile vin de la un specialist podiatru și de la o persoană cu diabet zaharat cu „o vechime” de 30 de ani.

Neuropatia diabetică este o complicație caracterizată de deteriorarea nervilor periferici ca urmare a glicemiei ridicate pe timp îndelungat. Aproximativ două treimi dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta această complicație la un moment dat în viața lor.

O persoană cu diabet zaharat, pentru a evita apariția complicațiilor, inclusiv a neuropatiei diabetice, trebuie în primul rând

02:54 – 03:06 Să respecte întocmai tratamentul prescris de medicul diabetolog

03:07 – 03:34 Să se prezinte la control în mod periodic

La fel de importantă este și

03:35 – 03:40 Respectarea celorlalte tratamente pentru alte afecțiuni în afara diabetului.

03:41 – 04:09 Controlul glicemiei și al hemoglobinei glicozilate
în mod periodic reprezintă un aspect extrem de important, deoarece aceste valori pot atrage din timp atenția asupra posibilității apariției unor complicații.

04:10 – 05:45 Renunță la fumat!

Recomandarea este valabilă pentru oricine are acest viciu, dar cu atât mai mult pentru o persoană cu diabet, asupra căreia planează pericolul neuropatiei diabetice și al amputației de membru inferior.

05:46 – 06:44 A respecta regimul alimentar

Recomandat de medicul diabetolog, a avea o disciplină în ceea ce privește mesele – ce, cât și când – poate face diferența în dinamica acestei afecțiuni și în fluctuațiile glicemiei.

06:45 – 07:14 Igiena riguroasă a picioarelor

In neuropatia diabetică, o altă măsură care poate „închide” drumul către complicații care să conducă la amputație. Spălarea lor zilnică, ștergerea lor cu atenție pentru a nu lăsa umed spațiul dintre degete și a favoriza apariția micozelor, aplicarea de creme hidratante pentru a preveni fisurile în care se pot produce infecții și inspectarea zilnică a picioarelor pentru a sesiza orice posibilă modificare, capătă statut de lege pentru persoana cu diabet.

În cazul în care sunt sesizate leziuni de orice fel este necesară

07:15 – 08:16 Prezentarea la podiatru

Dar sunt recomandate astfel de controale și în lipsa lor, periodic, în vederea evaluării neuropatiei și prevenirii apariției unor situații neplăcute sau chiar dramatice

Mai mult, chiar și în lipsa unor semne vizibile, a unor leziuni, se recomandă, ca metodă de prevenție,

08:17 – 09:26 Evaluarea periodică a circulației de la nivelul membrelor inferioare.

Dacă ai neuropatie diabetică,

09:27 – 10:23 A purta încălțăminte adecvată

are o deosebită importanță.

10:24 – 10:40 Ziua Mondiala a Piciorului Diabetic


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *