DIABET – 4 lucruri pe care trebuie să le știi

Din acest video afli care sunt cele mai importante 4 lucruri pe care trebuie sa le faci daca ai diabet de tip 1 si vrei sa nu te confrunti cu probleme dificile.

Mai avem alte 3 materiale interesante despre diabet, iata linkurile:

GLICEMIA. Cum acționează insulina și zahărul în corpul nostru – https://youtu.be/jrKfI6K3lwk

DIABET. Senzori și pompe. Cum se folosesc și cât costă – interviu cu Dna. Dr. Mihaela Vlaiculescu https://youtu.be/tDCIaC35nuk

Diabet. Ghidul pacientului modern – interviu cu doctor Mihaela Vlaiculescu https://youtu.be/oJ4DiKyU9m8

Te afli pe canalul Pacientul 2.0, locul unde toate informatiile sunt validate de medici. Daca vrei sa fii un pacient informat corect, aboneaza-te chiar acum. Daca ai prieteni sau colegi pentru care video-urile noastre ar fi utile, te rugam sa le trimiti si lor.

Diabetul de tip 1 apare atunci cand pancreasul nu mai produce insulina, hormonul care ajuta glucoza – substantele nutritive – sa intre in celule. In lipsa insulinei, organismul nu mai poate asigura un echilibru al nivelului de glucide din organism, motiv pentru care sunt necesare injectiile cu insulina suplimentara.

De exemplu, dacă n-ai probleme cu secretia de insulina si mananci un bol de afine, glucoza din acestea s-ar împrăștia prin sange în organism, ar patrunde in celule si ar fi transformata în energie. Daca organismul tau nu secreta suficienta insulina, glucoza din aceste fructe ramane in sange si nu se mai transforma in energie. De aceea, diabetul de tip 1 este asociat cu stari generale de oboseala – pana la urma, substantele care ar trebui sa produca energie nu mai ajung in celule, nu?

Pe canalul nostru găsești un alte 3 materiale video despre glicemie si diabet, inclusiv 2 interviuri cu doamna doctor Mihaela Vlaiculescu, un in diabet si mai ales in cel de tip 1, care in care iti povesteste inclusiv despre tehnologiile care te ajuta sa-ti monitorizezi boala. Am pus toate linkurile in primele randuri ale descrierii.

Sa traiesti cu diabetul de tip 1 poate fi mai putin complicat decat iti inchipui. Si asta pentru ca este o afectiune pe care o poti tine sub control daca respecti cateva reguli de baza:

1. Ai grija sa mentii glicemia in limite normale.
Respecta tratamentul cu insulina si planul alimentar recomandat de medicul specialist.
Asigura-te ca reusesti sa faci miscare de cateva ori pe saptamana.
Si, foarte important, programeaza-ti vizite regulate la medicul specialist.

2. Ca sa te asiguri ca glicemia ramane in limitele normale, dar si ca inveti in ce momente valorile acesteia se schimba, iti recomandam sa-ti instalezi o aplicatie de mobil care sa-ti salveze informațiile relevante. Cum gasesti o aplicatie pe care te poti baza?
In primul rand, asigura-te ca are multe recenzii si un scor cat mai mare. De asemenea, e important sa aiba si un design care sa-ti placa. De exemplu, pentru ca eu inteleg totul mai bine daca e pus intr-un grafic, mi-as alege Glucosio sau Diabetes Diary.

3. Acum, chiar daca sunt multe site-uri si aplicatii care iti dau idei de retete pentru diabet, unele dintre ele dezvoltate chiar de medici specialisti, noi iti recomandam sa iti cauti un medic diabetolog la care sa mergi constant. E cat se poate de important ca medicul sa-ti cunoasca istoricul medical si sa deveniti o echipa in lupta cu diabetul. Iar asta se aplica si in discutiile cu antrenorul tau fizic.

4. Probabil stii deja ca sportul este sanatos, mai ales pentru ca duce la o stabilitate a nivelului insulinei. Adica atunci cand faci sport iti ajuti organismul sa mentina glicemia in limite normale. Dar, pentru a te asigura ca nu alegi exercitii sau planuri de antrenament periculoase, e bine sa discut cu un specialist, care sa iti cunoasca istoricul medical si conditia ta fizica. Pentru a vedea cum influenteaza miscarea nivelul zaharului din sange, masoara-ti glicemia inainte, in timpul si dupa un antrenament, apoi stabileste impreuna cu medicul un plan de exercitii care ti se potriveste intr-adevar.

Vezi? Diabetul de tip 1 nu este neaparat o condamnare la o viata complicata. Tot ceea ce se schimba este ca trebuie sa acorzi mai multa atentie modului in care te simti si, desigur, iti cere sa fii un pic mai organizat. Daca ai alte neclaritati sau nelamuriri, le asteptam in comentarii mai jos, sau pe mail, daca vrei ca informatiile tale sa ramana confidentiale:
lucian.ionita [@] ehealthromania.com.

Abonează-te, dacă vrei să afli primul noutățile noastre și, dacă găsești un video care i-ar putea ajuta și pe ceilalți, distribuie-l cu încredere. Toate informațiile de pe acest canal sunt validate de medici!
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *