Fără categorie
De Ce Mâncăm Prea Mult? 9 Motive
00:00 – 03:59 Mancatul in exces
04:00 – 04:49 1.Diete lungi și exagerat de restrictive
Ai ros la morcovi, ai rumegat salată, te-ai hrănit cu castraveți visând cotlete. OK, am înțeles, ai avut cândva cele mai bune intenții. Problema este că dacă nu i-ai dat organismului niciun gram de carbohidrați care să ofere energie mușchilor și creierului, niciun gram de proteină care să-ți dea sentimentul ăla de sațietate, ajungi într-un punct în care organismul e sleit de puteri și simți foame aproape permanent. Și cedezi. Și asta te predispune la supraalimentare. Scapi în cratițe și în oale. Decât să pățești asta, mai bine puneai lângă legumele alea o porție mică de carbohidrați, în salatele alea nițică proteină.
04:50 – 05:38 2. Nu îți planifici mesele
Poate părea ciudat că trebuie să faci asta. Dar mâncatul excesiv are legătură cu stilul haotic de alimentație. Dacă mănânci de dimineață până seara tot ce-ți pică sub nas, dacă malaxezi fără încetare, chiar dacă porțiile sunt mici, faptul că aproape în permanență consumi ceva, este tot exces. Propune-ți să ai trei mese, eventual și alea două gustări, dar stabilește ce și cât vei mânca. Nu te lăsa în baza stomacului că o să-ți spună el când să te oprești. Eventual alocă meselor o perioadă strictă de timp. De exemplu 20 de minute.
05:39 – 06:09 3. Alimentele îți sunt permanent accesibile
Păi dacă unde întorci capul dai cu ochii de ceva de mâncat, cum Doamne iarta-mă să îți stăpânești înclinația și salivația? Fă într-un fel să nu te mai întâlnești cu ele peste tot, nu lăsa nimic laîndemână. Că dacă tava aia cu plăcintă stă pe masă în bucătărie și tu ai drum pe-acolo, cum să crezi că nu-ți cade periscopul pe ea și nu se lipește de mână o bucată? Și iar mai treci, și iar mai iei.
06:10 – 06:49 4. Mănânci în timp ce faci și altceva
Stomacul are niște receptori care, atunci când acesta este plin, transmit către creier informația: „Gata boss, ăsta-i sătul!”. Păi dacă tu ții creierul ocupat cu filmul, treaba, cartea, ăla habar n-are că s-a umplut desaga și tu bagi acolo, în neștire. De asta zic: când mănânci, mănânci, ai atenția și concentrarea acolo, în blid, să prindă creierul semnalul că e vremea să te mai închini și tu.
06:50 – 07:18 5. Nu bei destulă apă
Știi că se poate întâmpla să mănânci nu pentru că îți este foame ci pentru că îți este sete? Uite-așa! Creierul mai confundă foamea cu setea. Ține și tu o sticlă cu apă pe-aproape și când îți vine să o iei din nou cu aperitivul de bine ce ai terminat desertul, dă-i cu apă.
07:19 – 07:37 6. Nu dormi suficient
Plin de ciudățenii mai e și organismul ăsta. Nu-i dai somn, cere mâncare. Multă mâncare. Obosit și nedormit cum ești, direct în castroane te oprești. Au turbat în tine hormonii poftei de mâncare… Fugiți, că ăsta ne mănâncă pe toți!
07:38 – 07:59 7. Mănânci din cauza stresului
Stresul crește cu viteză nivelul de cortizol și dă o foame în tine de zici că n-ai mai pus mîncare în gură de când ai fost alăptat. Și dacă te ține stresul ăsta, așa, vreo jumătate de an și i te potrivești lui cu mâncatul. Dacă nu poți să gestionezi stresul de unul singur, cere ajutor la un psiholog. Ori te scapă el, ori mâncați împreună.
08:00 – 08:44 8. Mănânci de plictiseală
Nu prea are sens să mănânci pentru că te plictisești. Cu toate astea, nu cred să existe om care să nu fi mâncat de plictiseală. Uite-așa, în sictir, puțin după masa de prânz, două șnițele, un crenwurst, câteva felii de pâine cu unt și dulceață, un măr și niște biscuiți, ca să-mi aduc aminte de copilărie. Și te pui pe mâncat. Compulsiv.
08:45 – 09:58 9. Mănânci din plăcere
In situația asta eu cred că este cel mai dificil să faci o schimbare. Când mănânci mult nu pentru că ai probleme emoționale, nu pentru că nu dormi cât ar trebui sau pentru că ai mereu alimente laîndemână, care te ispitesc. Când mănânci de plăcere. Asta este dependența de mâncare. Cu o putere egală cu a oricărei alte adicții: fumatul, alcoolul, drogurile. O adicție pe care nu o prea poți învinge de unul singur, pentru care ai nevoie de ajutor specializat.
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează