Cum pot dona adultii Celule STEM

Orice persoana sanatoasa cu varsta intre 18 si 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar de acum inscrierea in Registrul Donatorilor se face si mai simplu, fara deplasare la vreun centru al donatorilor de CSH. ”Nu trebuie decat sa intrati pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, sa completati un formular cu datele personale de contact si noi va expediem acasa un kit de raclaj bucal cu instructiuni de folosire – este foarte usor sa va recoltati singuri probele si dureaza doar 5 minute. Dumneavoastra ne trimiteti kitul inapoi impreuna cu consimtamantul si un chestionar medical completate si semnate, noi facem analizele si daca totul este in regula, va anuntam ca ati devenit un potential donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot ce trebuie sa faceti este sa asteptati sa fiti contactat.
Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedura standardizata de tratament, care se adreseaza bolilor hematologice grave, congenitale sau dobadite, si care se efectueaza de rutina si in Romania. De cele mai multe ori, este singura optiune curativa pentru acesti pacienti, este o procedura complexa, dar care poate salva vieti. In functie de tipul si prognosticul bolii, de varsta si comorbiditatile pacientului, rata de reusita poate fi foarte diferita. Incercam impreuna cu pacientii nostri sa ajungem la un rezultat reusit pe termen lung, insa lupta este grea si de durata.” spune Conf. Dr. Alina Tanase, medic hematolog, presedinte, Societatea Romana de Transplant Medular.
222 romani au beneficiat pana acum de transplant de celule stem si doar pentru 9 dintre acestia, donatorul a fost din Romania. Ceilalti si-au gasit perechea potrivita in Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Cipru, Israel, Grecia, Elvetia, Suedia, Belgia, Austria sau India.
Registrul donatorilor romani este conectat cu registrele altor 52 de tari, care impreuna numara in prezent 34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice. Acest lucru creste sansele unui bolnav de a-si gasi donatorul compatibil.

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *