COLONOSCOPIE: În ce constă, cum te pregătești și de ce nu trebuie să te temi

Colonoscopia este o investigatie foarte detaliata a intestinului gros cu ajutorul careia medicul poate gasi polipi, zone ulcerate, tumori sau zone inflamate. Aceste simptome, nedescoperite la timp, pot duce la aparitia unor probleme grave, printre care si cancerul colorectal, despre care gasesti un alt video, amanuntit, aici:https://www.youtube.com/watch?v=Ok0sCM-yl6Y&t=1s

Din acest video vei afla ce inseamna o colonoscopie, cand este recomandata si cum te pregatesti pentru aceasta investigatie. Ce trebuie sa retii este ca nu ai de ce sa te temi. Este o investigatie rapida, incredibil de eficienta si care, in anumite situatii, iti salveaza viata.
O colonoscopie se face cu ajutorul unui aparat numit endoscop. El are o extremitate sub forma de tub flexibil, lung si subtire. Ca grosime, nu are mai mult de 10mm in diametru.
Endoscopul are la capat: o camera minuscula de filmat, o sursa de lumina, un canal de irigare, unul de aer si un canal prin care se pot introduce diverse instrumente medicale si cu ajutorul caruia medicul poate face, de exemplu, o biopsie.
In laborator, medicul te invita sa te asezi pe masa de examinare pe partea stanga, cu genunchii la piept. Dupa ce-ti da analgezicul si – cel mai probabil – te sedeaza, medicul incepe procedura.
Practic, pe masura ce endoscopul avanseaza in interiorul intestinului, medicul introduce aer pentru a destinde cavitatea, roteste instrumentul pentru a depasi curburile colonului si urmareste indeaproape imaginile pe un ecran special.
Si de aceasta data e important sa-ti cunosti drepturile. De exemplu, medicul nu are voie sa-ti recolteze biopsia fara sa-i fi dat tu acordul inainte. Asadar, asigura-te ca aveti aceasta discutie inainte de toate.
Colonoscopia dureaza in medie 15-20 de minute si se face de cele mai multe ori sub sedativ. Mai mult decat o senzatie de disconfort abdominal sau crampe nu ar trebui sa simti.
Inca ceva. In momentul manevrarii colonoscopului, iesirea aerului poate genera o senzatie auditiva de flatulenta care, insa, nu are de ce sa te faca sa te rusinezi. Este cat se poate de normala.
In functie de motivul pentru care ti-a recomandat medicul sa faci colonoscopie, istoricul tau medical si celelalte detalii, medicul iti va recomanda un plan personalizat de pregatire.
Cert este ca pregatirea incepe de obicei cu o zi inainte de examinare si presupune un post alimentar care poate varia. Medicul iti poate cere sa nu mananci pentru intre 12 si 24 ore inainte de colonoscopie.

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *