Fără categorie
COLONOSCOPIE: În ce constă, cum te pregătești și de ce nu trebuie să te temi
Din acest video vei afla ce inseamna o colonoscopie, cand este recomandata si cum te pregatesti pentru aceasta investigatie. Ce trebuie sa retii este ca nu ai de ce sa te temi. Este o investigatie rapida, incredibil de eficienta si care, in anumite situatii, iti salveaza viata.
O colonoscopie se face cu ajutorul unui aparat numit endoscop. El are o extremitate sub forma de tub flexibil, lung si subtire. Ca grosime, nu are mai mult de 10mm in diametru.
Endoscopul are la capat: o camera minuscula de filmat, o sursa de lumina, un canal de irigare, unul de aer si un canal prin care se pot introduce diverse instrumente medicale si cu ajutorul caruia medicul poate face, de exemplu, o biopsie.
In laborator, medicul te invita sa te asezi pe masa de examinare pe partea stanga, cu genunchii la piept. Dupa ce-ti da analgezicul si – cel mai probabil – te sedeaza, medicul incepe procedura.
Practic, pe masura ce endoscopul avanseaza in interiorul intestinului, medicul introduce aer pentru a destinde cavitatea, roteste instrumentul pentru a depasi curburile colonului si urmareste indeaproape imaginile pe un ecran special.
Si de aceasta data e important sa-ti cunosti drepturile. De exemplu, medicul nu are voie sa-ti recolteze biopsia fara sa-i fi dat tu acordul inainte. Asadar, asigura-te ca aveti aceasta discutie inainte de toate.
Colonoscopia dureaza in medie 15-20 de minute si se face de cele mai multe ori sub sedativ. Mai mult decat o senzatie de disconfort abdominal sau crampe nu ar trebui sa simti.
Inca ceva. In momentul manevrarii colonoscopului, iesirea aerului poate genera o senzatie auditiva de flatulenta care, insa, nu are de ce sa te faca sa te rusinezi. Este cat se poate de normala.
In functie de motivul pentru care ti-a recomandat medicul sa faci colonoscopie, istoricul tau medical si celelalte detalii, medicul iti va recomanda un plan personalizat de pregatire.
Cert este ca pregatirea incepe de obicei cu o zi inainte de examinare si presupune un post alimentar care poate varia. Medicul iti poate cere sa nu mananci pentru intre 12 si 24 ore inainte de colonoscopie.
Comentează