Celulele Stem. Cum donează adulții Celulele Stem Hematopoietice

La fiecare 35 de secunde, undeva în lume, un om este diagnosticat cu un tip de cancer al sângelui, adică leucemie, limfom sau mielom.
Pentru cei mai mulți pacienți, unica șansă de vindecare este transplantul de celule stem… HEMATOPOIETICE, responsabile de formarea celulelor din sânge: leucocite, hematii și trombocite.
Mai puțin de 30% dintre pacienții diagnosticați cu un cancer al sângelui au însă un donator compatibil în familie. Pentru restul de 70%, salvarea vine de la un donator compatibil neînrudit. Mai exact, un străin, dintr-un colț al lumii, perfect compatibil cu bolnavul. Interesant, nu?
dr. Aurora Dragomirișteanu, director Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice: „S-ar putea ca două persoane, fizic, să arate diferit. Dar genetic să fie identice”
De aceea, chiar tu, astăzi, poți salva viața cuiva. E foarte simplu! Tot ce trebuie să faci este un raclaj bucal. Te poți înscrie online pentru trusa de recoltare care vine acasă. Recoltezi, trimiți kit-ul înapoi și gata. Ești pe cale să devii un donator de celule stem. S-ar putea să nu fi chemat niciodată la donare, dar, dacă vei fi chemat, poți salva un om. Donarea se face prin două metode.
dr. Aurora Dragomirișteanu, director Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice: „Fie ca o donare obișnuită, seamănă cu donarea de eritrocite sau trombocite. Sângele trece printr-un aparat care are un câmp electromagnetic și oprește în punguța în care se prelucrează sângele predominant celulele stem hematopoietice”.
Această metodă este nechirurgicală, făcută în ambulatoriu, durează între 4 și 6 ore și este aleasă de 90% dintre donatori. Mai există și o altă opțiune: donarea de celule stem din măduva osoasă, care se folosește în doar 10% din cazuri. Celulele sunt recoltate din osul de la spatele șoldului cu ajutorul unei seringi speciale. Procedura este efectuată sub anestezie generală. Recoltarea prin această metodă durează între o oră și două ore, iar cei mai mulți donatori revin la activitățile normale într-o săptămână.
Cu cât numărul donatorilor este mai mare, cu atât șansele ca un bolnav să fie salvat cresc. Tu poți face diferența!
dr. Aurora Dragomirișteanu, director Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice: „Nu întâmplător este acest mesaj (arată pe sacoșă). Orice donare pentru un pacient compatibil înseamnă viață!”
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *