Fără categorie
Ce Mancam In Diabet?
Proiectul “Lecția de Diabet” propune realizarea unor cursuri educaționale transmise live pentru informarea pacienților cu diabet în legătură cu managementul corect al bolii lor, clarificarea unor termeni și concepte folosite în tratamentul diabetului și importanta folosirii lor și descrierea principalelor tehnologii destinate pacienților, indicațiile în funcție de patologie, modul de funcționare (pentru înțelegerea mai ușoară a conceptului).
In acest live ii avem ca invitati pe Ionuț Drăgan, Asociația SPORTS & DIABETES si Dr. Mihai Comșa, Medic Specialist Diabet Zaharat-SANAMED pentru a ne raspunde intrebarilor despre diabet precum:
1. Cum anume impactează alimentația diabetul?
2. Ce este indicele glicemic?
3. Cum să citim corect declarația nutrițională a alimentelor ambalate?
4. Dacă există sau nu un regim anume indicat în diabet?
5. Cat de importnat este calcularea corecta a conținutului glucidic al alimentelor pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1?
6. Ce este permis și mai ales ce NU este permis în alimentația pacienților cu diabet?
Informatii utile despre cum ne afecteaza ce mancam in diabet:
*Cauza hiperglicemiilor nocturne: trebuie stiute mult mai multe date (sa ai evolutia glicemiilor anterioare), medicul diabetolog este singurul care va poate spune, caci difera de la caz la caz.
*Persoanele care iau insulina pot reveni la pastile daca ajung la un acord cu medicul diabetolog. Depinde de fiecare caz in parte, caci fiecare pacient este diferit si are nevoi diferite.
*Dietele in Diabet! Toata lumea cauta dieta ideala. Asociatiile medicale nu sunt complet de acord pentru dietele low carb (slabe in carbohidrati). Daca numarul de carbohidrati este taiat drastic, persoana cu diabet va avea mai mult de suferit decat de castigat. In diabet nu exista conceptul de “cea mai buna dieta”. Astfel, dieta optima este cea variata, cu cantitati ajustate pentru fiecare in parte impreuna cu medicul diabetolog.
*Ce e interzis si ce e permis in diabet? Exista foarte multe idei preconcepute. Ducliurile cu zahar si cu siropuri sunt intr-adevar o problema. Alimentele cu o concentratie mare de glucide, excesul de calorii (in special pentru persoanele cu diabet tip 2) trebuie evitate. Excesul caloric nu este deloc recomandat. Valorile calorice, cand vine vorba de dieta pacientului, se calculeaza impreuna cu medicul specialist. Excesul de alcool reprezinta o problema (cantitatile trebuie moderate). Pe scurt, excesul, in general, este interzis in diabet.
Proiectul Lecția de Diabet este structurat în 4 cursuri:
Cursul 1 – Ce mâncăm în diabet
* conținutul nutritional al alimentelor
* indicele glicemic
* modul de calcul
* ce este permis și ce nu (în realitate)
* cum citim declarația nutritionala
* există un regim anume indicat în diabet?
Cursul 2 – Activitatea fizică și diabetul
* rolul activității fizice în promovarea sănătății
* de ce este parte integrantă obligatorie în schemă de tratament
* cât de mult
* cât de intens
* unde, când și cum
Cursul 3 – Terapiile invazive
* terapia injectabilă
* temeri nefondate legate de senzori de glicemie / pompe de insulină
Cursul 4 – Tehnologia în diabet
* ce sunt senzorii și pompele
* cum funcționează
* ce valoare are informația oferită de senzori
* tipuri de insuline în pompe
* pacienții țintă
* importantă cunoștințelor generale despre diabet în utilizare corectă a tehnologiei
aplicații
* limite ale tehnologiei
Daca doriti sa aflati cateva informatii de baza despre diabet, va oferim acest clip care poate fi util:
https://www.youtube.com/watch?v=kkKFUv0GiHM&t=164s
Va asteptam cu drag si la celelalte lectii!
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează