HPV (HUMAN PAPILOMA VIRUS) face parte dintr-o familie de virusuri foarte larg răspândite, care duce la infecții ale pielii și mucoaselor.
Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție virală a aparatului reproducător. În prezent sunt identificate mai mult de 200 de tulpini HPV, dintre care 15 tulpini cu risc crescut pentru apariția cancerelor de col uterin, vaginal, anal, vulvar, orofaringian și penian.
Două tipuri de papilomavirus uman (HPV) (16 și 18) sunt responsabile pentru aproape 80% din cancerele de col uterin.
De cele mai multe ori, infecția cu HPV nu prezintă semne și simptome. Însă, dacă sistemul imunitar al pacientului nu învinge infecția și aceasta persistă un timp îndelungat în organism, este posibil să apară anumite leziuni.
Leziunile clinice pot fi reprezentate cel mai frecvent de: veruci, papiloame, condiloame genitale (HPV tulpinile 6 și 11 ), leziuni displazice sau cancere.
De asemenea, pot reapărea din cauza persistenței virusului. Această recurență poate afecta calitatea vieții. Acestea pot apărea cel mai frecvent la nivel anogenital (vulvă, vagin, cervix, anus, penis) și oro-faringian (bucal, farinigian, larinigian).
Diagnosticul se realizează prin efectuarea unei analize ce detectează prezența virusului HPV de la nivelul colului uterin, anusului sau la nivel penian.
Medicul recoltează cu ajutorul unui tampon o probă ce va fi examinată în laborator. Recoltarea se poate face separat sau împreună cu testul Babeș-Papanicolau.
Tratamentul se bazează pe creșterea imunității locale și generale a pacienților și pe tratamentul leziunilor apărute. Leziunile cutanate se pot trata cu ajutorul diferitelor creme sau soluții.
Vaccinarea împotriva HPV, screening-ul și tratamentul leziunilor precanceroase reprezintă principalele modalități de a preveni cancerul de col uterin.
Vaccinurile pentru HPV sunt sigure și eficiente în prevenirea infecțiilor cronice cu HPV, a leziunilor precanceroase de grad înalt și a cancerelor invazive.
Vaccinul anti-HPV are potențialul de a preveni peste 90% dintre cazurile de cancer asociate cu HPV
România este țara UE cu cea mai mare incidență și mortalitate prin cancerul de col uterin.
În România, vaccinul HPV este aprobat pentru persoanele între 11 și 45 ani. Pentru copiii mai mici de 15 ani se recomandă administrarea a două doze de vaccin, iar pentru cei între 15 și 45 de ani, trei doze.
Începând cu 1 Decembrie 2023, prin Programul Național de Vaccinare din țara noastră, vaccinarea anti-HPV se înscrie în regim compensat, astfel:
Comentează