8 Boli Mai Groaznice Decat Covidul

8 Boli Mai Groaznice Decat Covidul. In acest video iti prezentam 8 boli despre care poate ai auzit si sunt mai groaznice decat Covid19. Daca ti-a placut acest video, nu uita sa te abonezi si sa apesi pe clopotel pentru notificari: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

00:00 – 02:48 Ciuma bubonica
Cea mai teribilă pandemie, care în 1200 de ani s-a manifestat de trei ori (în secolele VI, XIV și XVII) a fost cea de ciumă. Ciumă bubonică. S-au curățat cam 137 de milioane de oameni în total. Moarte urâtă și fulgerătoare: apăreau buboaiele, pac septicemia și sfârșeau nefericiții în câteva zile. De transmis se transmitea una-două, prin salivă și respirație. De unde pe vremea aia măști cu filtre și viziere… Și de unde antibiotice, când alea abia în secolul XX au fost descoperite.

02:49 – 04:03 Holera
Tot boală infecțioasă și asta, cauzată de o bacterie care trăiește în medii acvatice. Bea fraierul apă contaminată și bacteriile poposesc în stomac. Pe cele mai multe le omoară sucul gastric, dar mai sunt și unele nenorocite care scapă. Și ajung bestiile în intestin, unde eliberează o toxină care te trece imediat pe modul diaree și vărsături.

04:04 – 04:57 Tifosul exantematic
A făcut ravagii în vremurile celor două Războaie Mondiale, când sărăcia și lipsa igienei făceau ca păduchii de corp și puricii să trăiască în deplină armonie cu omul. Le-a stricat distracția utilizarea pe scară largă a insecticidului cunoscut sub prescurtarea DDT, iar folosirea antibioticelor a redus morbiditatea. După ’90 doar arar s-a mai auzit de câte un mic focar prin Peru, Uganda, Nigeria sau Kazahstan.

04:58 – 05:33 Malaria
N-ar trebui să îți faci griji cu privire la o posibilă îmbolnăvire decât dacă te ține contul să îți faci vacanța în vreo zonă tropicală ori subtropicală. Chiar și-așa, o să ți se recomande să te vaccinezi înainte de plecare. Dacă nu ești din „secta” Oliviei Steer, nu-mi fac griji pentru tine. Te păzește vaccinul de febra, frisoanele, vărsăturile, tusea și diareea malariei. Care, în treacăt fie spus, poate fi letală.

05:34 – 06:07 Antraxul
Bolii îi mai zice și ”buba neagră”, care de altfel reprezintă și descrierea ei. Contaminarea poate avea loc accidental, prin contact direct cu un animal infectat, în principal ovine, cabaline și caprine, vii sau moarte. Penicilina (eventual combinată cu tetraciclină) administrată intravenos tratează boala. Cu condiția ca pacientul să se adreseze medicului cât mai curând, după apariția primelor simptome.

06:08 – 06:43 Lepra
Și Vechiul Testament descrie această boală. Ca să vezi ce istorie are… E adevărat că lepra se manifestă la început sub forma unor leziuni cutanate. Dar de la asta până la poveștile despre bolnavi cărora le cad bucăți de piele de pe ei, e cale lungă și plină de ficțiune. În urmă cu doi ani, în singurul spital din România care tratează bolnavi de lepră, cel de la Tichilești (jud. Galați), se mai aflau zece astfel de pacienți. Acolo au trăit aproape întreaga viață, izolați, deși nu sunt contagioși.

06:44 – 07:23 Scabia
Ce mi-e scabie, ce mi-e râie, tot un mâncărici. Practic e o dermatoză parazitară, contagioasă și… nediscriminatorie. Adică nu ține cont de clasa socială a „victimei”, așa cum în mod greșit se crede. Ba chiar una dintre formele sale este denumită scabia oamenilor curați. E așa de răspândită în toată lumea încât n-ar trebui să consideri întâlnirea cu ea o tragedie și să iei foc: „Cuuum?! Râie?! Incredibil… Tocmai eu?!” Da’ tu ce ai?! Taci și mergi la medic! O să primești rețetă pentru o cremă sau o loțiune specială și-o să scapi. Că nu se dă ortul popii din asta.

07:24 – 09:05 Pecinginea
Vrei să știi cum se manifestă? Păi ciuperca asta invadează straturile superficiale, keratinizate, ale pielii. Unde e niște păr, hop și ea: pe scalp, barbă sau mustață. Nașpa e că otreapa de ciupercă își lasă gazda fără par, pentru că dacă aceasta atacă rădăcina firelor, ele cad și nu vor mai crește niciodată. Dacă te prinzi că e ceva nasol cu tine, adică dacă vezi că pe scalp încep să apară zone… defrișate, înroșite, cu cruste care îți provoacă mănâncărimi, mai bine consimte să te tunzi, că și tratamentul va fi mai eficient.

Tu de cate dintre aceste 8 boli mai groanzice decat covidul stiai?Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *