10 Lucruri Pe Care NU le Stiai despre INIMA TA

10 Lucruri Pe Care NU le Stiai despre INIMA TA. In acest video iti prezentam 10 curiozitati de-ale inimii. Daca ti-a placut acest video, nu uita sa te abonezi si sa apesi pe clopotel pentru notificari: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

00:00 – 01:03 Intro 10 Lucruri Pe Care NU le Stiai despre INIMA TA

01:04 – 01:45 Nu are mai nimic în comun cu pictograma-simbol pe care o folosește toată lumea când face referire la inimă

Sunt mai multe teorii: unele care susțin că a fost aleasă forma frunzei de iederă pentru că această plantă simbolizează fidelitatea. Altele bagă la înaintare păstăile Silfiumului, cu exact această formă, o specie de fenicul gigant în care grecii antici și romanii aveau mare încredere că are puteri contraceptive.

01:46 – 02:24 Pe parcursul unei vieți de durată medie, inima bate de vreo 3 miliarde de ori

3 miliarde de bătăi (circa 100.000 pe zi), cam 2000 de litri de sânge pompați zilnic (5-6 litri pe minut). Și o comparație mai pe casnic, așa: într-o viață inima pompează atâta sânge câtă apă ar curge dacă ai lăsa robinetul de la bucătărie deschis vreme de vreo 45 de ani!

Prin activitatea ei, inima alimentează cu sânge aproximativ 75 de miliarde de celule, întregul organism, cu o singură excepție: corneea.

02:25 – 02:44 Inima ta poate trăi și fără tine

Da-da, cum ai auzit! Având propriile impulsuri electrice și nedepinzând de sistemul nervos pentru a funcționa, atâta vreme cât primește suficient oxigen, inima poate să bată și în afara corpului. Bu-hu-huuu! Scary movie!

02:45 – 03:23 Simptomele atacului de cord pot fi diferite în funcție de sex

Adică bărbații tind să se văicărească de durere toracică, pe când femeile acuză (pai nu fac ele asta tot timpul?) o stare de oboseală neobișnuită (și la asta se pricep bine!), tulburări de somn, indigestie, greață, dureri în maxilar și anxietate.

Cercetările au arătat că a deține o pisică poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral cu mai mult de o treime.

03:24 – 03:56 Zilele de luni sunt cele mai susceptibile pentru producerea infarctului

Să ne liniștim, că poate este o prostie din capul cercetătorilor sau sta-tis-ti-ci-e-ni-lor (e ușor sa dai bâlbe la cuvântul ăsta!). OK. Așa se vorbește, cine știe dacă-i și adevărat? Pe lângă zilele de luni, cică s-a constatat că numărul atacurilor de cord este mai mare în prima și a doua zi de Crăciun și în cea de Anul Nou.

03:57 – 04:38 Cancerul la inimă este o mare raritate

Pentru că celulele acestui organ nu se divid. Pentru că inima este țesut conjunctiv iar cancerul de țesut conjunctiv este rarissim, boala afectând în genere țesutul epitelial.

04:39 – 05:27 Există sindromul inimii frânte

Din punct de vedere fiziologic inima nu are nicio legătură cu iubirea. Nu o generează și nici nu secretă vreo substanță care să poată fi pusă în legătură cu ea. Și totuși, emoțiile extreme sau situațiile stresante, în care crește nivelul hormonilor de stres, pot declanșa sindromul „inimii frânte” care mimează simptomele atacului de cord. Acest sindrom temporar are denumirea medicală de cardiomiopatie TAKOTSUBO.

05:28 – 05:44 Inima NU doare

Caută altceva când vrei să bagi sperieții în cineva sau să stârnești compasiune. Inima chiar nu doare, cum nu doare nici creierul. Și ai grijă când zici cuiva ”Vaaai, mă doare inima când văd cât de mult muncești toată ziua”. Poate știe adevărul…

05:45 – 06:18 Inima nu este poziționată unde crezi tu că e

Unde duc sportivii mâna când se cânta imnul? În stânga, aici. (arăt) De fapt, inima nu e toată acolo. Ea se află în mijlocul toracelui, între plămâni, și numai vârful ei este înclinat ușor spre stânga. De aia îi simți bătăile mai mult pe partea aia. Și să știi că plămânul stâng e mare cavaler: se naște mai îngust decât dreptul pentru a-i lăsa loc și inimii.

Încă ceva, dar nu despre poziție ci despre mărime: inima ta este cât pumnul tău.

06:19 – 07:22 Râsul este unul dintre cele mai bune medicamente pentru inimă

Este concluzia oamenilor de știință care au confirmat faptul că la cardiacii optimiști și veseli riscul producerii unui atac de cord este considerabil mai scăzut decât la pesimiști și posaci. Medicii americani chiar îl prescriu și pe rețetele pacienților lor. E gratis!


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *