imunoterapia

 Imunoterapia este una dintre cele mai noi si eficiente metode de lupta impotriva cancerului. Cancerul este, intr-adevar, o boala infricosatoare. Unii pacienti pe care-i ajutam noi, la Pacientul 2.0, nici macar nu pot rosti cuvantul cancer. Dar noile cercetari si dezvoltari stiintifice ne ofera din ce in ce mai multe resurse prin care sa luptam si chiar sa invingem cancerul.  Imunterapia oncologica este una dintre aceste noi terapii, ce-si dovedeste zi de zi eficienta in eradicarea cancerului.

 Sistemul imunitar este format din celule care formează o armată care ajută organismul să se apere și să se lupte cu celulele periculoase din exterior.

 Unele dintre acestea, celulele T și celulele B, luptă împotriva unora dintre aceste celule periculoase: bacterii și viruși. 

 Celulele T elimină toxine, iar celulele B elimină antiviruși.  Specialiștii știau deja că sistemul imunitar poate recunoaște celulele canceroase ca fiind periculoase și poate lupta împotriva lor prin secreția unor Factori, dar cum se întâmplă asta, de fapt? 

 Organele sunt compuse din bilioane de celule, care conțin mii de proteine ce sunt responsabile de buna funcționare a celulelor. aceste proteine se rup în părți mici, numite peptide. unele dintre ele se deplasează către suprafața celulei – acestea sunt molecule de două tipuri. 

 Celulele T scanează constant aceste celule, prin receptori, care funcționează ca un scanner. iar moleculele pe care le scanează celulele T sunt ele însele un fel de coduri de bară unice. această funcție a celulelor T este cunoscută ca Supraveghere.

 Dacă celulele T recunosc aceste peptide ca fiind normale, atunci le lasă în pace și merg mai departe. dacă depistează că aparțin unor celule periculoase, celulele T se activează și încep să elimine substanțe prin care să le distrugă. 

 Dacă vrei să citești despre cancerul pulmonar, avem aici un alt video, în care afli direct de la un supraviețuitor ce înseamnă să învingi cancerul pulmonar.

 În timp ce sistemul imunitar omoară celulele canceroase pe care le poate recunoaște, cele pe care nu le recunoaste se multiplică din ce în ce mai mult. Astfel, sistemul imunitar nu mai luptă eficient împotriva cancerului. De aceea, celulele canceroase încep să se împrăștie prin tot organismul.

 Imunoterapiile sunt, de fapt, diferite modalități prin care sistemul imunitar este ajutat să se lupte cu celulele canceroase.  De exemplu, în unele tipuri de cancer, se extrag celule T din corpul pacientului pentru a le ajuta să fie mai puternice, apoi sunt reintroduse în organism. 

 Ori, în alte cazuri, imunoterapia actionează asupra momentului de întâlnire dintre celulele imune si cele canceroase. Practic, le ajută să recunoască celula ca fiind canceroasă și o ajută sa fie mai puternică. 

 Imunoterapia este eficientă mai ales datorită faptului că este personalizată în funcție de tipul de cancer cu care se confruntă pacientul și de istoricul său medical.

 Dacă vrei să urmărești video-ul explicativ pe YouTube, îl găsești aici.

 Ce trebuie să reții din acest articol este că în acest moment cancerul nu mai este o condamnare la moarte. Ai mai multe variante de tratament disponibile. Vorbește cu medicul tău despre acestea, inclusiv despre imunoterapie, și urmează planul de tratament întocmai.