tiroida

 Din acest articol vei afla ce rol are tiroida în organism, care sunt semnele că nu funcționează cum trebuie și care sunt cauzele bolilor tiroidiene.

 După cum probabil știai deja, tiroida are formă de future. Se află în partea din față a gâtului și produce hormoni. Hormonii tiroidieni reglează metabolismul, acel sistem care ajută corpul să-și folosească energia eficient. Mai mult, hormonii tiroidieni au rol de suport al funcțiilor organelor interne.

Deci acești hormoni au grijă ca organele să funcționeze normal. De aceea, orice dezechilibru al tiroidei mișcorează sau accelerează procesele chimice din organism, cauzând uneori chiar și afecțiuni grave.

 

 Tiroida contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos central

 Ceea ce înseamnă că datorită hormonilor tiroidieni noi putem, spre exemplu, să ne ținem nervii și anxietatea sub control. Atunci când tiroida secretă mai mulți hormoni tiroidieni, pulsul crește peste media normală și ritmul bătăilor inimii se modifică. De aceea, secreția normală de hormoni tiroidieni asigură funcționarea corectă a inimii. În plus, hormonii tiroidieni țin sub control nivelul calciului din sânge și asigură scăderea grăsimilor din sânge, astfel încât sângele să aibă consistența optimă pentru a-și îndeplini funcțiile.

 

 Hormonii tiroidieni influențează buna funcționare a digestiei pentru că de ei depinde secreția sucurilor digestive, care sunt esențiale în procesul de digerare a alimentelor.

 Dezechilibrele hormonilor tiroidieni nu trec neobservate, mai ales că sunt implicați în buna desfășurare a tuturor proceselor metabolice. Iată cu îți poți da seama că tiroida nu funcționează cum trebuie:

  • atunci când te enervezi foarte repede, uneori chiar și fără motive serioase
  • dacă îți vine tot mai greu să te concentrezi pe lucruri importante
  • dacă nu reușești să adormi la timp sau dacă adormi, nu te poți odihni cum trebuie
  • ori dacă te simți deprimat des, atunci ar trebui să-ți pui întrebări în ceea ce privește sănătatea tiroidei.

 Iată care sunt efectele secrețiilor anormale de hormoni tiroidieni:

  • atunci când tiroida secretă mai mulți hormoni decat este necesar crește frecvența cardiacă. Adică numărul de bătăi ale inimii pe minut este mai mare decât cel normal
  • de asemenea, dacă în sânge ajung mai mulți hormoni decât este normal, se poate să se formeze cheaguri de sânge care, odată transportate la organe vitale, pot cauza probleme grave, mai ales dacă sunt localizate în picioare, plămâni sau în creier.

 Mai multe informații despre glanda tiroidă poți afla aici. 

 Așadar, este foarte important este ca tiroida să funcționeze normal. Haideți să vedem care sunt cauzele bolilor tiroidiene și cum le putem preveni:

  • Fumatul este un obicei care ocupă loc fruntaș în lista obiceiurilor care afectează tiroida. Se pare că tiroida este foarte sensibilă la efectele induse în organism de fumul de țigară. Dacă nu ești fumător, trebuie să fii foarte atent în ceea ce privește fumatul pasiv. Ferește-te de fum dacă vrei să ai o tiroidă sănătpasă.
  • O dietă săracă în alimente crude dar bogată în carne din comerț, care este plină de hormoni și antibiotice, ori de grăsimi sau dulciuri afectează enorm glanda tiroidă.
  • După cum probabil știi deja, alcoolul afectează sănătatea unui număr mare de organe, precum creierul, ficatul, inima, rinichii și chiar tiroida. Este indicat să consumi alcool ocazional, săptămânal sau chiar mai rar.

 De aceea, îți recomandăm să mergi la medicul endocrinolog să-ți faci consultațiile de specialitate încă de la primele semne. Nu uita:

 Dacă te enervezi repede, treci frecvent prin episoade de anxietate sau dacă nu reușești să te odihnești oricât de mult ai dormi, nu e vina ta. Se poate să fie vina tiroidei.