Tensiunea arterială

Tensiunea arterială este presiunea pe care o exercită sângele asupra pereților arterelor atunci când circulă prin organism. 

 Este foarte important să-ți măsori CORECT tensiunea arterială. În plus, e bine să îți măsori tensiunea dimineața. Și pentru o precizie mai mare, măsoar-o de două ori, la interval de 10 minute.

 Iată care sunt pașii recomandați de Asociația Medicală Americană pentru o măsurătoare corectă a tensiunii arteriale:

  1. Mergi la toaletă înainte să-ți măsori tensiunea arterială. Asta pentru că dacă ai vezica plină, rezultatele măsurătorii pot fi cu 10 mmHg mai mari.
  2. Așează-te cu spatele lipit de scaun și cu tălpile pe podea. O poziție greșită pe scaun poate modifica rezultatele măsurătorii cu până la 6 mmHg.
  3. Nu sta picior peste picior, pentru că riști să obții un rezultat cu o eroare de până la 6mmHg.
  4. Montează-ți aparatul direct pe mână. Dacă îl montezi peste mânecă de la bluză obții un rezultat greșit, ce ajunge uneori la valori cu 50 mmHg mai mari.
  5. Poziționează-ți mâna la nivelul inimii. Dacă îți poziționezi mâna diferit poți obține rezultate cu 10 mmHg mai mari.

 În plus, Societatea Europeană de Cardiologie recomandă ca, înainte de a-ți măsura tensiunea arterială, să faci o pauză, să stai liniștit/ă măcar 10 minute, astfel încât să obții într-adevăr rezultatele corecte, neinfluențate de activități fizice solicitante.

 Bolile cardiovasculare sunt foarte grave și cauzează mai multe decese decat cancerele

 Domnul profesor Dragoș Vinereanu, presedintele Societății Române de Cardiologie, estimează că numărul de decese cauzate de bolile de inimă este de trei ori mai mare cele cauzate de cancere.

Bolile cardiovasculare pot fi depistate în stadii incipiente dacă îți măsori corect tensiunea arterială

 Vestea bună este că poți ține sub control bolile cardiovasculare o perioadă îndelungată de timp. De aceea, dacă ai în familie rude de sânge care suferă sau au suferit de boli de inimă sau dacă știi că ai obiceiuri nocive, cum ar fi fumatul, alimentația neregulată – deci dacă te-ai îngrășat – sau dacă nu ai o viață activă e bine să-ți măsori tensiunea arterială constant. Astfel, poți depista eventualele semne ale unei boli de inimă din timp, înainte să se agraveze.

 Mai multe despre tensiunea normala, bolile de inimă pe care le anunță valorile ce depășesc intervalul considerat normal găsești aici.

 Informațiile din articol și video sunt validate medical de dr. Vlad Bolocan.