Organismul Uman
Tensiune arterială MARE: cauze și simptome ASCUNSE
Răspunsuri de la Dr. Ana Maria Balahura, medic cardiolog.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Campania de informare asupra hipertensiunii arteriale: ”Mergi și
măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” dezvoltată de către Societatea Română de Cardiologie este un program diferit de comunicare, o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazat în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Programul de informare se desfășoară în principal în mediul online, iar campania mizează pe legăturile profunde de FAMILIE prin care tinerii cu vârste între 25-40 de ani sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială. În copilărie, cei mari le spuneau mereu ce să facă, pentru binele lor. Acum este rândul lor să facă la fel pentru părinți.
Canalele campaniei Societății Române de Cardiologie:
www.pentrucaasaspuneu.ro
https://www.facebook.com/Masoara.tensiunea
https://www.youtube.com/channel/UCWziLmj4gKTfyMOl8Kg-_-A
Tensiune arteriala inseamna presiunea pe care sangele o face asupra vaselor, acele tuburi prin care circula sangele de la inima in restul corpului. E foarte bine sa existe. Valorile ei sunt cele la care ar trebui sa fim atenti.
Sangele trebuie impins ca sa ajunga la toate organele, inclusiv la picioare care sunt cel mai departe de inima. Atunci cand tensiunea este mica, nu ajunge suficient sange si cu suficienta presiune la organe. Nici la creier. Asa ca poate aparea senzatia de ameteala, de instabilitate, poti avea tulburari de vedere. Se numeste hipotensiune si are valori sub 90/60 mm Mg. Cand este normala, se numeste normotensiune. Cand valorile depasesc 140/90 mm Mg, atunci avem Hipertensiune Arteriala.
Sa luam valoarea de 140/90 mm Hg, 140 e tensiunea sistolica, numita si tensiune mare, iar 90 e tensiunea diastolica, numita si tensiune mica.
Atunci cand inima se contracta, ejecteaza sange in aorta. Aceasta ejectie creeaza o presiune, caci vine mult sange. Asta e tensiunea sistolica. Atunci cand inima se relaxeaza, in vase circula sangele cu o viteza constanta si mai mica pt ca nu mai are acea presiune data de contractia inimii. Asta e tensiunea diastolica. Este tensiunea din perioada in care inima se relaxeaza.
Avem 2 tipuri de hipertensiune arteriala: primara si secundara.
De retinut totusi mai ales ca, daca ai parinti hiptertensivi, sansele ca si tu sa faci HTA cresc! Ia un tensiometru, mergi si masoara tensiunea alor tai!
Hipertensiunea secundara are o boala la baza: apnee in somn, boala a unei glande din corp (tiroida, suprarenala), o boala congenitala care ingusteaza aorta, o boala de rinichi. De exemplu, rinichii nu functioneaza cum trebuie, avem insuficienta renala sau artera renala (cea care hraneste rinichiul) este ingustata, nu ajunge sange suficient la rinichi.
La care toti privitorii intreaba: Cine esti ma tu? Ce vorbesti aici? Sunt
Ține cont că cel puțin 1 din 5 hipertensivi nici nu știu că au valori tensionale crescute.
Aceste simptome, prezentate de doamna doctor sunt numai un semnal de alarma ca s-a produs o crestere a TA. Cand le avem, suntem mai degraba la inceputul HTA.
Totusi, daca ai avut un AVC sau infarct de miocard, si ai aceste simptome, atunci esti destul de avansat in evolutia bolii.
00:00 – 01:25 E bine să ai TENSIUNE
01:25 – 03:02 VALORI explicate
03:02 – 06:40 CAUZE + factori de risc
06:40 – 09:00 SIMPTOME vizibile și invizibile
09:00 – 09:58 În ce stadiu ești?
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
#tensiunearteriala #scadetensiunea #cardiologie
Comentează