Te ține în PIEPT ? Iată ce înseamnă! E grav?

Ai junghiuri și senzația că te ține în piept? Află din acest video ce AFECȚIUNE poate să însemne! Informațiile au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de doamna dr. Ana-Maria Balahura, medic primar cardiolog.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Sunt diferite tipuri de dureri în piept: bruște, ascuțite, dureri surde sau resimțite ca o arsură. O durere strict în zona pieptului sau extinsă dincolo de ea. Iar tipurile de durere diferă în funcție de ce o cauzează.
Ce cauzează dureri ascuțite în piept. Așa numitele junghiuri:
O durere bruscă și ascuțită durează de obicei câteva secunde și dispare. Unele persoane o descriu ca pe un șoc electric sau o înjunghiere. Cauzele comune ale acestui tip de durere sunt:

1. Arsurile la stomac
Arsurile la stomac sau refluxul acid se mai numește și pirozis medical iar in popor „jărăgai”, dar mai degraba o arsura, jena in spatele pieptului sau boală de reflux gastroesofagian. Și da, boala de reflux gastroesofagian poate provoca o durere bruscă sau o senzație de arsură în piept.

2. Sindromul de durere precordială
Durerea provocată de acest sindrom apare brusc și este tot ascuțită, simțindu-se ca o străpungere, motiv pentru care este foarte des confundată cu infarctul. Se consideră că este cauzată de o compresie sau iritare a nervilor din căptușeala interioară a peretelui toracic, de un spasm muscular, și poate să apară mai frecvent la copii și adolescenți în perioadele de creștere dar și la orice altă vârstă ca urmare a unei posturi greșite sau a unei leziuni ca de exemplu o lovitură în piept. Nu este nevoie de tratament și nici nu are urmări negative asupra sănătății.

3. Încordarea musculară sau durerile osoase
Problemele musculare sau osoase pot provoca și ele senzatia ca apasa in piept. Coastele și mușchii dintre ele pot suferi traumatisme, de exemplu în timpul unor activități fizice, fie că este vorba despre antrenamente, de o căzătura sau de transportarea de greutăți.

4. Problemele pulmonare
Problemele pulmonare și de respirație pot provoca junghiuri în zona toracală. Deci plămânii și nu inima sunt problema, iar unele astfel de probleme, da, pot fi grave. Dacă durerea crește în intensitate când respiri adânc sau tușești, mergi imediat la medic. Poate fi o infecție, o criză de astm, pneumonie, pleurezie, embolie sau hipertensiune pulmonară.

5. Anxietatea și atacurile de panică
Anxietatea severă și atacurile de panică pot provoca senzatia ca apasa in piept. Un atac de panică poți avea după un eveniment stresant, dar și fără niciun motiv. Din senin. Atacul de panică are mai multe simptome asemănătoare celor ale atacului de cord, de aceea este bine să știi să faci diferența.
Și, de încheiere, durerea din piept care chiar are legătură cu inima în mod real, fiind un atac de cord: nu este un junghi ci este o durere surdă, o senzație de disconfort accentuat sau o durere puternica, in capul pieptului, poate „strange ca o ghiara”. Sau resimțită ca o arsură. Durerea este localizată inițial în centrul pieptului, este foarte puternică și persistă de obicei mai multe minute. S-ar putea, de asemenea, să dispara și apoi să apară din nou. Această durere din atacul de cord este difuză, adică se răspândește din centru în tot pieptul, în brațe, maxilar, gât sau spate.
Afectiunile cardiace care pot duce la junghiuri pot fi tromboembolismul pulmonar si uneori angina pectorala sau miocardita (inflamatia muschiului inimii). Alte cauze ale acestui tip de durere mai pot fi zona Zoster, o inflamație a vezicii biliare sau calculii biliari, inflamația pancreasului sau tulburările de deglutiție (de înghițire).



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#sanatate #cardologie #inima
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *