Organismul Uman, Sănătate Digitală
SUFERI de CONSTIPAŢIE? 4 Remedii RAPIDE şi Exerciţii SIMPLE
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Constipația este una dintre cele mai comune probleme de tranzit intestinal.
Specialiștii ne liniștesc spunându-ne că nu există niciun motiv medical care să justifice obligatoriu un scaun pe zi. Și că disconfortul fizic nu apare nici măcar după două sau trei zile fără golire. Eu, nefiind medic, nu pot decât să îi cred, și ce spun ei, aia să vă spun și eu vouă. Însă mă întreb dacă teoria o fi valabilă și pentru ăia care mănâncă – să nu le fie de deochi! – la micul dejun ca la prânz, la prânz ca la concurs și seara ca la nuntă.
E drept, modelul clasic, întâlnit la jumătate dintre oameni, este un scaun pe zi. Din punct de vedere medical, diagnosticul de constipație este pus în cazurile în care defecația are loc de mai puțin de trei ori pe săptămână. O constipație severă este atunci când evacuarea are loc o dată pe săptămână.
Când problema asta persistă de câteva săptămâni sau când defecația este ca la Ion, cu sforțări și opinteli, cu chiuituri, cu scaune ca trovanții de la Costești (sa trăiești maică, să trăiești) și la final nu îți pare să fi ieșit tot, deși lupta a fost una demonică, așa să știi: aia e constipație cronică!
Cauze.
Sunt multe și variate. Unele de-a dreptul evidente. În general este acuzat stilul de viață cu o alimentație săracă în fibre (fructe, legume și cereale integrale) dar bogată în carne, lapte și brânză, consumul redus de lichide și sedentarismul. Schimbarea rutinei (inclusiv în călătorii), abținerea atunci când există nevoia de a merge la toaletă, stresul, oboseala și administrarea de sedative, analgezice, antiacide cu conținut ridicat de calciu, unele antidepresive și antihipertensive sunt condiții favorizante pentru constipație. Și – chiar dacă pare ilogic – utilizarea laxativelor are efect invers celui dorit. Utilizarea pe termen lung, firește.
În constipația ocazională, unii au norocul să rezolve problema cu o cafea fierbinte. Mai cu seamă dacă e băută dimineața. Și odată calibrată mașinăria, după aia deversarea devine literă de lege. Am zis că unii au noroc, nu toți.
De constipație suferă mai mult copiii decât adulții, mai mult femeile decât bărbații și mai des vârstnicii decât tinerii. E vorba despre persoane cu vârste peste 65 de ani, care tind să fie mai puțin active fizic, care au afecțiuni pentru care urmează diferite tratamente și care eventual au și diete mai sărace. Și mai sunt bietele gravide cărora schimbările hormonale și presiunea pusă de bebeluș pe intestine favorizează constipația.
Contează pentru tranzitul intestinal ce mănânci? Normal că da! Înainte de a lua la rând toate laxativele din farmacie, întâi ar trebui să schimbi ceva în farfurie. Să mai dai carnea roșie și lactatele la o parte, orezul, alimentele care conțin cereale procesate (adică pâinea, biscuiții, produsele de patiserie sau prăjiturile), la fel și alimentele de tip fast-food și mâncărurile congelate, pentru că niciunele dintre ele nu-ți furnizează fibrele necesare ca să ai ungere la scurgere. Că dacă nu, cu clismă îi mai dai cep!
Pleci de acasa, în delegație sau în vacanță. Știi cum e vorba aia „Schimbi locul, schimbi norocul”. Nu e valabil și la constipație. Din contră. Există un tip de constipație care se manifestă la unele persoane doar atunci când nu sunt acasă, pe colacul personal, și se numește constipația călătorului.
Altă recomandare este să nu îți schimbi rutina. Dacă întunecatul zgâlțâie poarta la 7 dimineața, eliberează-l și lasă-l să se ducă, nu-l mai reține abuziv pentru că n-ai chef să te dai jos din pat.
Exercițiul 1
Stai culcat pe spate, îndoaie genunchii, cuprinde-i cu brațele și adu-i la piept, timp în care ridici de la sol capul și umerii. Stai așa 30 de secunde și concentrează-te pe respirație. Apasă genunchii pe piept, ca în același timp să se exercite și presiune pe abdomen. După cele 30 de secunde întinde picioarele și relaxează-te, apoi repetă poziția de câteva ori.
Exercițiul 2
Așează-te în genunchi și stai cu fundul pe tălpi. Întinde brațele de o parte și alta a capului și apleacă trunchiul înainte, până atingi solul cu fruntea. Respiră profund și stai așa un minut – două.
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează