Organismul Uman, Sănătate Digitală
Sindromul COLONULUI IRITABIL . Ce TREBUIE sa faci
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Link către video-ul despre CONSTIPAŢIE:
https://www.youtube.com/watch?v=zO714GJKDVk&t=61s&ab_channel=Pacientul2.0
00:00 – 01:07 Ce aflam Azi?
01:07 – 02:36 Ce este Sindromul de Colon Iritabil?
02:36 – 04:06 Simptome
04:06 – 05:02 Factori declansatori
05:02 –08:21 Alimente care iti fac RAU
De ce apare, ce cauze are, nici medicina habar n-are… Dar ce e sigur e că avem de-a face cu o afecțiune digestivă cronică în care este implicat intestinul gros. Dacă ai observat, am spus implicat, nu afectat. Asta înseamnă că sindromul NU deteriorează colonul, așa cum o fac bolile inflamatorii. Și că diagnosticul de colon iritabil NU înseamnă un risc de cancer de colon, nefiind nicio legătură între cele două afecțiuni. Sindrom de colon iritabil este pur și simplu o reacție a intestinului gros la niște factori declanșatori.
De fapt treaba stă cam așa: colonul este el iritat, dar nu face chiar așa. E vorba de niște contracții neregulate ale lui, care ba nu ajută scaunul să-și vadă de drum și să … folosească ieșirea, ba îl azvârle cât colo înainte să aibă și el o consistență cât de cât. Altfel spus: ori reziduurile înaintează greu în intestin și este perturbat procesul de digestie și defecație, ori ies ca din pușca de paint-ball.
Care-va-să zică, afecțiunea asta are o serie de manifestări care ba apar, ba dispar. Plus că ele diferă ca severitate și durată de la o persoană la alta. Pe unii nu-i deranjează cine-știe-ce, dar altora le face zile fripte. Dacă te întâlnești cu ele – cu simptomele – de cel puțin trei ori într-o lună ți asta se întâmplă timp de trei luni consecutiv, apăi ești ca și intrat în maaaaarea comunitate a persoanelor care suferă de acest sindrom al omului modern.
În afară de constipație și diaree mai sunt crampele la stomac, greața, senzația de balonare și cea că… n-ai scos tot la baie, gazele și mucusul din scaun. Astea toate fac parte din tabloul clasic al sindromului de colon iritabil. Pe lângă ele, uneori – și nu la toată lumea – mai pot fi prezente durerile de cap, tulburările de somn și de activitate sexuală, pierderea în greutate, anxietatea sau chiar depresia. Pierderea în greutate este urmarea faptului că fie nu prea mai mănânci de frica urmărilor, fie episoadele diareice nu dau răgaz sistemului digestiv să absoarbă nutrienții din alimente.
Cauza exactă a apariției sindromului am zis că nu e cunoscută. Dar măcar au fost bunghiți factorii care îl pot declanșa. O dată sunt de vină contracțiile mușchilor intestinali, că sunt neregulate: ba intense și dă-i cu gaze, balonare și diaree, ba slabe-leșinate, vai de capul lor, și-o pun de constipație. Așa ai tu setările din fabricație, ce să faci… Alți factori declanșatori sunt modificările hormonale, unele alimente, sedentarismul și dezechilibrul dintre bacteriile bune și cele rele din intestin. Putem pune pe lista aceasta și stresul, care fie determină apariția simptomelor, fie le accentuează. (Să-mi spui mie cine te enervează!) Și apropo de treaba asta cu stresul și colonul, când are mari emoții cum le descrie omul? Și ce spune că-l trece instant, de nu se ține? Exact! „Îmi e o frică de-o să mă… pe mine!”
Așa cum îți spunem de fiecare dată, pentru orice tip de afecțiune ar fi în discuție, cel mai corect este sa te adresezi medicului și să primești din gura lui și din mâna lui recomăndarile și tratamentele. În sindromul de colon iritabil, care, ca și afecțiune, nu se tratează – în sensul că nu există un medicament pe care să-l iei și el să dispară -, interesul este pe controlul simptomelor. Într-o primă fază ți se va sugera să îți schimbi obiceiurile alimentare și să faci și nițică mișcare.
Apoi, cum – din fericire – suntem diferiți, ar fi bine ca o perioadă de timp să ții un jurnal alimentar în care să-ți notezi tot ce mănânci, pentru ca în acest fel să identifici alimentele care îți fac ȚIE rău. Noi îți dăm acum o listă cu cele care favorizează apariția simptomelor, dar asta nu înseamnă neapărat că ai toate îți pică prost.
—
Bun venit pe canalul #acientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează