Organismul Uman
Probleme cu TIROIDA? Ce alimente să ocolești și care-s bune
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Îi mulțumim domnului Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv la centrul medical SuperFit, care a VALIDAT MEDICAL informațiile din acest video. Pe domnul doctor îl găsiți și pe YouTube: https://www.youtube.com/c/SuperfitDoctorDamian
Cum funcționează Glanda Tiroidă: https://www.youtube.com/watch?v=9quim_uMBDw
Dieta poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor hipotiroidismului, unele alimente ameliorându-le, în timp ce altele le înrăutățesc și mai și interferează cu tratamentul pe care l-ai primit de la endocrinolog și pe care sper că îl urmezi corect. Unii nutrienți influențează puternic funcția glandei tiroide, iar anumite alimente pot inhiba capacitatea organismului de a absorbi hormonii de substituție pe care îi iei ca parte a tratamentului pentru tiroidă.
Alimente care conțin soia: există oarece îngrijorări cu privire la potențialele efecte negative pe care anumiți compuși din soia, numiți izoflavone, le pot avea asupra tiroidei. Pe lânga asta, consumul de soia poate interfera cu capacitatea de absorbție a medicamentelor pentru tiroidă.
Crucifere: conopida, broccoli și varza or fi ele pline de substanțe nutritive dar pot interfera cu producția de hormoni tiroidieni dacă ai o deficiență de iod. Digerarea acestor legume poate bloca capacitatea tiroidei de a utiliza iodul, care este esențial pentru funcționarea normală a acestei glande.
Alimente grase și prăjeli: grăsimile afectează capacitatea tiroidei de a produce hormoni și perturbă și capacitatea organismului de a absorbi medicamentele de substituție.
Alimente bogate în zahăr: hipotiroidismul poate face ca metabolismul să încetinească, și asta înseamnă că dacă nu ești atent la ce mănânci, te vei îngrășa cu maaaare ușurință.
Alimente procesate: alimentele procesate tind să aibă mult sodiu, iar persoanele cu hipotiroidism ar trebui să evite sodiul. Adică sarea. O tiroidă hipoactivă crește riscul de hipertensiune, iar prea mult sodiu crește și mai mult acest risc.
Produse care conțin gluten: irită intestinul subțire și poate opri absorbția oricărui medicament de substituție tiroidiană care ți-a fost prescris. Ocolește deci alimentele procesate care conțin grâu, orz sau secară.
Cafea: specialiștii zic așa: să rabzi cel puțin o jumătate de oră după ce îți iei medicamentele pentru tiroidă și abia apoi să-ți bei cafeaua. Asta pentru că s-a constatat că absorbția hormonului tiroidian de substituție este blocată de cafeină.
Alcoolul: poate face ravagii atât asupra nivelului de hormoni tiroidieni din organism cât și asupra capacității tiroidei de a-i produce și a organismului de a-i utiliza.
Un hipotiroidism diagnosticat nu se vindecă nici prin cea mai corectă și strictă dietă, dar așa cum unele alimente fac rău, altele te pot ajuta să te simți mai bine, în ciuda afecțiunii, și pot face mai ușoare simptomele.
Alimentele care conțin iod: laptele, brânza, peștii de apă sărată (guvizi, sardine, hamsie, anghilă, ton, macrou, cod, somon, merluciu sau pește-spadă), algele marine și ouăle.
Alimente care conțin seleniu: tonul, creveții, carnea de vită, curcan și pui, ouăle, fulgii de ovăz, orezul brun și nucile de Brazilia.
Și ultimele dar nu și cele din urmă, alimente care conțin zinc sunt: stridiile, crabii, carnea de vită, porc și pui, leguminoasele, semințele de dovleac și iaurtul
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
00:00 – 00:33 Ce înveți din video
00:33 – 00:56 Ce înseamnă HIPOTIROIDISM (tiroidă hipoactivă)
00:56 – 01:44 Cum te influențează DIETA
01:44 – 01:56 Mai bine NU mânca
01:56 – 02:41 Alimente care conțin SOIA
02:41 – 03:13 Legume crucifere
03:13 – 03:42 Alimente GRASE și PRĂJELI
03:42 – 04:15 Alimente bogate în ZAHĂR
04:15 – 04:42 Alimente PROCESATE
04:42 – 05:18 GLUTENUL
05:18 – 05:41 CAFEA
05:41 – 06:05 Alcoolul. GHINION!
06:05 – 06:54 Ce ajută tiroida?
06:54 – 07:17 Alimente cu IOD
07:17 – 07:32 Alimentele cu SELENIU
07:32 – 07:46 Alimente care conțin ZINC
07:46 – 08:46 ATENȚIE! Prea mult iod dăunează tiroidei!
#sanatate #romania #tiroida
Buna seara am sio o intrebare sufal de hipo deroida hormonal si am luat in 20/kgsi ma revad diferida de suparata ce pot sa fac cum sa fac num place sa fac nimic nu in da chef numai in pat stau
Buna seara am sio o intrebare sufal de hipo deroida hormonal si am luat in 20/kgsi ma revad diferida de suparata ce pot sa fac cum sa fac num place sa fac nimic nu in da chef numai in pat stau