Medicamente vs. suplimentele alimentare

Astazi vei afla care sunt principalele cinci diferente dintre medicamente si suplimente alimentare.
De ce este important sa stii aceste diferente?
Ca sa intelegi mai bine la ce foloseste fiecare dintre ele si sa eviti confuziile.

Iata, deci, care sunt cele cinci diferente pe care este bine sa le cunosti:
• In primul rand este important sa facem diferenta clara dintre termeni. Cand vorbim despre un tratament, vorbim despre un pacient. Un om bolnav deci. Iar bolnavul va primi intotdeauna MEDICAMENTE, stabilite de medic pe baza unor analize. Niciodata „dupa ureche”, niciodata pentru ca au fost eficiente pentru altcineva.
SUPLIMENTELE, in schimb, sunt pentru omul sanatos. (Ce paradox, nu-i asa?!) Ei bine, ele nu trateaza nimic, pentru ca nu au ce, doar suplinesc sau completeaza vitaminele si/sau mineralele de care corpul are nevoie si pe care alimentatia nu i le furnizeaza in canantitate suficienta. Iata ce spune doamna doctor farmacist Speranta Prada.

• Astfel, inevitabil, ajungem la doze si concentratii, a doua mare diferenta. Medicamentele au o anumita doza, numita DOZA TERAPEUTICA, stabilita in urma unor studii clinice, pe cand suplimentul este un amestec de vitamine si/sau minerale puse pe piata in baza unei declaratii a celui care le vinde. Atentie, insa! Concentratiile trebuie foarte bine controlate nu doar in cazul medicamentelor ci si al suplimentelor. Organismul nu are nevoie de „tone” de vitamine intr-o zi. Si, oricum, surplusul va fi eliminat din corp sau, in cel mai nefericit caz, va face mai mult rau prin intretinerea unei boli pe care deja o aveti.

• La punctul 3, hai sa vedem ce scrie si in cutie! Pe ambalaj, ambele produse au concentratia declarata. Buuuun! Dar inauntru incep sa apara diferentele. In cutia medicamentului veti gasi, pe langa prospect, o recomandare care vă spune că in calitate de pacient, apartinator au specialist, puteti declara pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului orice reactie adversa care credeti ca este cauzata de medicament. In cazul suplimentelor nu exista nicio autoritate care sa le tina astfel sub control.
La suplimente mai lipseste inca un detaliu foarte important si anume APP (Autorizatia de Punere pe Piata), „certificatul de nastere al medicamentelor” daca vreti. Acesta este urmat de un numar si de anul fabricatiei. Informațiile astea se gasesc OBLIGATORIU pe ambalajul oricarui medicament.

• A patra mare diferenta o reprezinta pretul. Iar atunci cand vorbim despre preturi, in cazul medicamentelor exista o reglementare foarte riguroasa. Nu veti gasi niciodata medicamente mai scumpe decat pretul impus prin ordin al ministrului Sanatatii. In cazul suplimentelor, in schimb, in lipsa unor reglementari, pretul variaza in functie de cerere. Astfel ca puteti ajunge sa platiti preturi diferite de la o farmacie la alta sau de la o perioada la alta, pentru acelasi supliment alimentar. Iata ce spune specialistul.

• Si, in final, cea de-a cincea diferenta: reclamele TV. (Da, da, cele care intrerup filmul cand iti e lumea mai draga!) Reglementarile sunt valabile si in cazul reclamelor de la televizor. Nu veti vedea nicio reclama la un medicament fara viza de publicitate a Agentiei Medicamentului.
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *