Infecția cu coronavirus în sarcină. Ghid de informare și protecție pentru viitoarele mame.                                                                                                                      

Pandemia provocată de noul coronavirus este un subiect care îngrijorează întreaga lume. Când vine vorba de sarcină, naștere și alăptare, temerile sunt cu atât mai mari. Iată în continuare cele mai frecvente întrebări pe care le au gravidele, dar și răspunsurile la ele.

Ce este noul coronavirus?

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de un nou coronavirus, care nu a mai fost detectată anterior la om și a apărut prima dată în decembrie 2019, în Wuhan, China. Virusul s-a răspândit apoi rapid către alte regiuni din China și din lume.

Cum se transmite acest tip de coronavirus?

Transmiterea infecției cu COVID-19 se face pe cale aeriană. Un pacient infectat poate infecta alți oameni prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, care intră apoi în contact cu mâinile, ochii, nasul și gura, porți sigure de intrare a virusului în organism.  Atenție! Este posibilă trasmiterea și de la persoane care nu prezintă simptome. Perioada de incubație a virusului este între 5-14 zile. COVID-19 se poate transmite și de la o distanță de aproximativ 4,5 metri de ”sursa” infecției și se poate lua inclusiv de pe suprafețele contaminate. Poți afla mai multe despre transmiterea acestui tip de coronavirus și din interviul realizat cu dr. Adrian Marinescu, medic la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

Care sunt simptomele COVID-19?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, simptomele principale asociate infecției cu COVID-19 sunt febră mare, tuse, dificultate în respirație, dureri musculare și oboseală. În cazuri rare, pot să apară durere de cap, durere de gât, nas înfundat, frisoane, vărsături și diaree.

Femeile însărcinate prezintă un risc crescut de a se infecta cu noul coronavirus?

Femeile însărcinate au imunitatea mai scăzută, dar acest lucru nu înseamnă că au și un risc mai mare decât populația generală de a se infecta cu COVID-19 sau de a face forme mai severe după ce au contractat acest virus. 

Diferă simptomele asociate infecției cu COVID-19 la femeile însărcinate?

Simptomele bolii la femeile însărcinate nu diferă de simptomele care apar la restul populației.

Care este tratamentul în cazul unei infecții cu COVID-19 la femeia însărcinată?

Tratamentul infecției cu COVID-19 diferă în funcție de severitatea bolii. Există forme ușoare, moderate și severe. De multe ori, formele ușoare și moderate nu necesită tratament sau se impune un tratament simptomatic. Tratamentul se ia întotdeauna la recomandarea medicului specialist.

Poate acest tratament să afecteze sarcina în vreun fel?

Orice tratament are avantaje și dezavantaje. Din studiile realizate până acum, în formele severe, tratamentul este administrat fără riscuri majore pentru făt.

Poate COVID-19 să ducă la complicații: risc de avort, naștere prematură, dar și malformații ale copilului?

În prezent, nu există suficient de multe date medicale care să sugereze un risc crescut de avort, naștere prematură sau malformații ale copilului în cazul femeilor însărcinate diagnosticate cu COVID-19.

Se poate transmite virusul de la mamă la făt?

Din experiența de până acum a medicilor din China, nu s-a putut detecta o transmitere a infecției de la mamă la făt pe cale verticală. Practic, niciun copil născut din mamă testată pozitiv nu a fost infectat.

Dacă testul este pozitiv, femeia însărcinată nu are simptome, dar intră în travaliu în perioada de autoizolare, poate naște acasă cu o moașă?

Nașterea la domiciliu nu este recomandată niciunei femei însărcinate, fie că este infectată cu COVID-19 sau nu. În timpul nașterii, sunt șanse să apară complicații care pot fi fatale. În contextul actual, ambulanțele sunt mult mai solicitate decât de obicei, ambulanțele speciale care transportă persoanele infectate sunt puține, iar numărul cazurilor este în creștere și, astfel, transportul poate dura.

Poate participa tatăl la travaliu/naștere în cazul în care viitoarea mamă este infectată cu COVID-19?

Din păcate, tatăl nu poate participa la travaliu/naștere. În plus, nici vizitele nu vor fi permise. În toate spitalele există reguli foarte stricte pentru a reduce cât mai mult riscurile infectării.

În cazul unei gravide infectate cu Covid19, există indicație de cezariană sau poate naște natural?

Infecția cu COVID-19 nu este o indicație pentru cezariană. Într-adevăr, nașterea prin operație cezariană ar fi mai facilă pentru personalul medical pentru că expunerea ar fi mai mică, dar dacă nu sunt alte probleme de sănătate, femeia poate naște natural.

Este permis contactul skin-to-skin (ora magică) dacă mama este infectată cu acest tip de coronavirus?

După naștere, această oră magică nu este recomandată. Motivele sunt simple: în cazul nașterii naturale, riscul de contaminare al suprafețelor din jur este mai mare și atunci cresc șansele ca nou-născutul să fie infectat. De aceea, după naștere, bebelușul va fi izolat într-un salon special, dar acest lucru nu înseamnă că nu va interacționa cu mama. Aceasta va utiliza mijloace de protecție atunci când va ține copilul în brațe sau când va alăpta.

Dacă și bebelușul este infectat, ce tratament va primi?

Bebelușul s-a infectat ulterior, deci după naștere. Dacă nu are niciun simptom, nu va fi tratat. Nu au fost raportați nou-născuți cu simptome sau care să facă forme severe de boală. Reducând dozele, anumite medicamente pot fi utilizate și la nou-născuți, dar acest lucru va fi recomandat de medicul specialist.

Se poate transmite virusul prin alăptare?

Potrivit studiilor efectuate până în acest moment, laptele matern nu conține virusul, deci nu se poate transmite COVID-19 prin alăptare. Sigur că pot fi contaminate tegumentele de la nivelul mamelonului, dar femeile infectate pot alăpta după o igienă riguroasă a sânilor și a mâinilor, făcute de fiecare dată înainte de a pune bebelușul la sân.

Mama ar trebui să renunțe la alăptare pe perioada tratamentului anti COVID-19?

Nu. Femeile ar trebui să alăpteze în continuare. Dacă se simt rău, specialiștii recomandă mulsul manual sau pomparea laptelui. Copilul poate fi astfel hrănit la biberon. Să nu uităm că laptele matern este cea mai bună hrană pentru copil și ajută la formarea unui sistem imunitar puternic.

În cazul hrănirii  bebelușului cu formulă, se iau măsuri de igienă suplimentare?

Tetinele și biberoanele se sterilizează ca de obicei. În plus, spălatul pe mâini al mamei și folosirea unei măști de protecție sunt obligatorii.

În contextul actual, cum își pot face femeile însărcinate investigațiile necesare?

Într-o epidemie ca aceasta, lucrurile se complică. Protocolul de urmărire al sarcinii rămâne, însă, același. Pentru a reduce riscul contaminării, se vor face vizite mai rare, care sunt absolut necesare: ecografiile care arată dezvoltarea fătului, analizele de la începutul sarcinii, dar și cele din ultimul trimestru de sarcină. În cele din urmă, este important ca viitoarea mamă să discute cu medicul care îi urmărește sarcina și să facă împreună un plan.

Cum poate o femeie însărcinată să se protejeze împotriva virusului COVID-19?

Există mai multe măsuri de protecție pe care femeile însărcinate și ceilalți membri ai familiei le pot adopta:

Izolarea la domiciliu – atunci când situația o permite. Nu toate persoanele care lucrează pot face asta de acasă

Igiena riguroasă a mâinilor. Spală-te des pe mâini cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde (vezi  aici  )

Poartă mască de protecție și mănuși atunci când ieși din casă

Dezinfectează toate suprafețele din casă și aerisește camerele cât mai des. Virusul rezistă câteva zile pe suprafețe

Acoperă-ți nasul cu șervețel atunci când tușești sau strănuți și aruncă șervețelul după ce l-ai folosit

Nu îți atinge ochii, nasul și gura dacă nu ai mâinile igienizate.

Evită contactul cu persoanele care suferă de infecții respiratorii.

Răspunsurile la întrebările de mai sus le găsiți și în interviul realizat cu dr. Nicolae Gică, medic specialist obstetrică-ginecologie, de la clinica Nativia, mai jos, dar și aici.

Te-ar putea interesa și: Cum se măsoară corect tensiunea arterială.

sursă foto: www.unsplash.com