HPV. Ce este, cum se transmite, cum se tratează și cum te aperi împotriva infecțiilor.

 HPV este un virus cu transmitere pe cale sexuală. Aproape 80% dintre adulții cu o viață sexuală activă intră în contact cu virusul măcar o dată în viață.

 HPV, prescurtarea de la Human papilloma virus, este o familie de virusuri. Acestea cauzează infecții la nivelul corzilor vocale, gurii şi organelor genitale.

 Virusurile se numesc Human Papilloma, adică papilloma uman pentru că familia este specifică omului. Există și papilloma bovină, la cerbi, iepuri sau cimpanzei. Asta complică studierea efectelor HPV, pentru că nu se pot face studii directe pe animale. Și asta pentru că virusul nu le afectează.

 Te-ar putea interesa și Care sunt cele mai frecvente 5 simptome ale cancerului colorectal

 

 Cel mai des, virusul este transmis în timpul contactului sexual.

 Odată ajunse în interiorul organismului sănătos, celulele infectate cu HPV se modifică. În 9 cazuri din 10, infecția dispare de la sine, virusul epurându-se spontan, prin mijloacele imunitare ale organismului. El devine periculos atunci când infecția devine cronică. În aceste cazuri, numărul celulelor infectate modificate crește exponențial. Prin urmare, acestea se pot transforma în celule canceroase.

 Cea mai eficientă metodă de protecție împotriva infecției cu HPV este vaccinarea. Însă vaccinul nu te apără împotriva tuturor celor peste 100 de tulpini ale virusului. Acest tratament este eficient pentru cele mai frecvente și agresive tipuri de infecții.

 Testul de rutină ce ajută la monitorizarea sănătății sexuale a femeii este Babes Papanicolau. Așadar, testul HPV se face, practic, în momentul în care apar rezultate suspecte la Papanicolau. Din păcate, nu există încă un test HPV recomandat pentru bărbați.

 Vezi și Totul despre sănătatea sânilor.

 HPV este un virus cât se poate de agresiv și contagios, iar sexul protejat nu te apără 100% împotriva lui. Totuși, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că-l elimini rapid: 

  • Vaccinează-te. Mergi la medicul specialist și alegeți împreună opțiunea care ți se potrivește. 
  • Fă-ți controalele de rutină! Odată ce ți-ai început viața sexuală mergi la medic măcar o dată la 3 ani pentru analize și teste de rutină.
  • Protejează-te. De fiecare dată! Te ferești astfel nu doar de infecțiile cu HPV, ci și de celelalte boli grave care se transmit astfel.