glicemia

 Din acest articol vei afla:

  1. ce înseamnă glicemia
  2. care sunt valorile normale ale glicemiei
  3. când trebuie să măsori glicemia
  4. cum trebuie să interpretezi rezultatele glicemiei

 Ține minte că nu trebuie neapărat să ai diabet ca să fii atent la nivelul zahărului din sânge.

 Înainte să aflăm ce înseamnă glicemia este important să înțelegem de unde-și ia organismul energia. Când organismul funcționează la parametri normali, alimentele, ce conțin proteine, grăsimi și carbohidrați sunt descompuse în nutrienți. Aceste procese au loc în stomac, cu ajutorul sucurilor gastrice și în cele două intestine.  

 Unul dintre cei mai importanti nutrienți ce provin din alimentație este glucoza, o formă simplificată a zahărului.

 

Glucoza este una dintre principalele surse de energie pentru celulele organismului.

 Glucoza circulă prin sânge n tot organismul, ajungând și la cele mai îndepărtate celule ale organismului. Asta face glucoza să fie cel mai important să-i zicem combustibil de care au nevoie organele pentru a funcționa corect. Pentru a ajunge din sange in celulă, glucoza are nevoie de insulină, care este un hormon pe care il secretă pancreasul. Dupa ce este secretată, insulina se lipește de celulele din întreg organismul în locuri cunoscute drept receptori de insulină. Odata atașată, insulina se comportă ca un fel de cheie ce-i permite glucozei să intre in celulă. Prin procese complexe ce au loc la nivelul celulei, glucoza devine astfel o sursă de energie pentru întreg organismul.

 

Glicemia reprezintă concentrația glucozei în sânge

 Nivelul glicemiei diferă în funcție de foarte mulți parametri. Măsurată dimineața, pe nemâncate, glicemia normală este, la o persoană sănătoasă, cuprinsă între 70 și 100 mg/dl. În mod normal, după o masă, glicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100.

 O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, adică diabet. În schimb, o valoare care ajunge sub 70 mg/dl înseamnă hipoglicemie, care se manifestă prin senzație de slăbiciune, foame bruscă, amețeli, tremurături sau chiar leșin.

 

La diabetici, stabilirea glicemiei este un proces mult mai dificil.

 Monitorizarea corectă și constantă a nivelului zahărului din sânge este esențială în cazul persoanelor care suferă de diabet. În cazul unei creșteri foarte mari a glicemiei, dacă nu se intervine rapid cu medicamente, bolnavul poate suferi complicații grave. Dar despre diabet vorbim într-un alt video pe care îl găsești pe canalul nostru.

 Nu doar cei care suferă de diabet trebuie să-ți monitorizeze glicemia. Este important ca noi toți, o dată la ceva timp, să facem și un test de glicemie de rutină. Mai ales că acum se găsesc și aparate inovatoare cu ajutorul cărora îți poți măsura glicemia fără înțepătură.

 

 Din acest articol trebuie să reții aceste trei lucruri importante:

  1. Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge.
  2. Nivelul glicemiei diferă de la un moment al zilei la altul în funcție de ce mănânci și de activitățile tale
  3. Nu numai pacienții cu diabet trebuie să-și monitorizeze glicemia. Este important să-și măsoare glicemia ci și cei care își doresc să se asigure că au un stil de viață sănătos.