Fără categorie
Epidemie de gripă în România. Ce trebuie să știm
Recent a fost declarata epidemie de gripa in Romania. Peste 7,000 de persoane au fost diagnosticate, jumatate din ele doar in ultima saptamana. Din pacate mai multe zeci au murit si numarul lor creste zilnic.
Din acest video vei invata care sunt criteriile care duc gripa la nivel de epidemie, cand se inchid scolile, care sunt armele cu care putem lupta impotriva virusurilor si-o sa inveti cum sa faci diferenta intre o simpla raceala si gripa.
Atat raceala cat si gripa sunt cauzate de virusuri, insa cei doi agenti patogeni care le provoaca sunt diferiti, iar afectiunile trebuie si ele abordate luand in considerare specificul fiecareia.
Sunt peste 100 de virusuri care declanseaza raceala si un numar considerabil mai mic pentru gripa. In prezent, co-exista 4 tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D, tulpinile A si B determinand cele mai multe cazuri de gripa la oameni. Virusul gripal C nu provoaca epidemii, ci doar o forma usoara de boala, cat sa lipsiti de la birou 1-2 zile 😉
In ceea ce priveste virusul gripal D, acesta nu afecteaza omul, ci porcii si bovinele.
Manifestarile gripei sunt mai puternice fata de cele ale racelii, iar complicatiile pe care le poate provoca ridica probleme mai grave pentru sanatate.
In ce conditii se declara epidemia de gripa ?
Dacă într-o săptămână numărul de cazuri diagnosticate depășește numărul de cazuri estimate într-un sezon, atunci putem vorbi despre o săptămână epidemică, adică săptămâna în care activitatea gripală este la o intensitate înaltă.
Dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, atunci putem declara cu siguranță epidemie, conform datelor de la Institutul Național de Sănătate Publică.
Scolile si gradinitele, am ajuns si aici, suspenda cursurile intr-o clasa daca 3 copii sunt diagnosticati. Intreaga scoala se inchide daca timp de trei zile consecutiv peste 20% dintre elevi lipsesc din cauza gripei. Regulile sunt facute de Ministerului Educației. Focarul va fi raportat și la Direcția de Sănătate Publică județeană sau a municipiului București. In aceste cazuri obligatoriu se va realiza dezinfecția spațiilor de învățământ.
Revenirea la scoala a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverință medicala.
Vârstnicii sunt persoanele cele mai afectate de gripă. Peste 90% din cazurile în care gripa sau pneumonia duc la deces apar la ei. Boala survine și persoanelor cu o imunitate scăzută, în această categorie fiind incluse și persoanele obeze, copiii mici şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cei cu afecţiuni cronice, ca hepatita, ciroza, diabetul zaharat, SIDA, boli obstructive cronice.
Cea mai sigura metoda sa va feriti de gripa este sa va vaccinati. Pentru motivele pe care le-am explicat, bolnavii cronici carora medicul de familie nu le recomanda contrariul ar trebui sa se vaccineze.
Daca n-ati apucat sau, din diverse motive, nu aveti voie sa va vaccinati, sfatul imediat urmator este sa evitati aglomeratiile, evitati pe cat posibil sa puneti mana la nas sau la gura si spalati cat puteti de des mainile cu apa si sapun avand grija sa va stergeti cu un prosop curat, ideal de unica folosinta, cele de hartie.
Sa va zic cum functioneaza treaba cu spalatul pe maini: sapunul nu omoara virusurile desi asa ar parea normal. Nici virusurile si nici bacteriile. La virusuri e si cam greu, pentru ca nu sunt organisme vii. Ce sa intampla de fapt e ca prin spalat le dam jos de pe maini. De-asta, chiar si daca nu avem sapun, decat sa nu ne spalam, mai bine o facem frecand mainile energic. Gelurile antibacteriene nu prea ajuta nici ele. Dupa cum le spune si numele, ele omoara bacterii (au un antibiotic in formula) si – in contextul folositului de antibiotice pentru orice – nici nu vi le recomandam. Daca solutiile au alcool intr-o concentratie mai mare de 60% atunci efectul dezinfectant e folositor.
Despre folosirea mastii chirurgicale, medicale, explica foarte bine Doctor Mihail, iata aici linkul catre video-ul lui: https://youtu.be/BnEbHrcYJLI
Gripa – Debutul bolii este brusc, cu simptome precum:
· febra foarte mare, 38-40 de grade, care dureaza intre 3 si 5 zile,
· tuse,
· frisoane
· dureri de cap (cefalee) in regiunea frontala
· dureri la nivelul globilor oculari
· fotofobie (pacientul nu poate suporta lumina)
· dureri musculare cu senzatie de zdrobire musculara
· uneori chiar dureri articulare difuze
Răceala simplă este o infecţie a căilor respiratorii superioare. Nu este periculoasă şi durează numai o săptămână.
· curge nasul sau este infundat
· vă doare în gât
· tusiţi
· vă lăcrimează ochii
· strănutaţi şi aveţi o congestie neplăcută.
Interesant este ca simptome ca durerea in gat si nasul care curge sunt de o intensitate mai slaba in cazul gripei decat in cazul racelii.
Comentează