Durerea de STOMAC. Ce BOLI poate ASCUNDE

Iată ce BOLI poţi avea din cauza DURERILOR de STOMAC!
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Vrei sa afli diferențele dintre viruși (virusuri) și bacterii? https://www.youtube.com/watch?v=nZCnvfsrGLo&t=2s&ab_channel=Pacientul2.0

Când e o durere care ține puțin, o zi-două acolo, și e însoțită de balonare din cauza gazelor acumulate în intestin, nu-i grav. E o durere comună și trece de cum scapi de balonare. Mai poate să te doară stomacul și dacă te-ai pricopsit cu o gastroenterită, care e o infecție virală sau bacteriană în zona stomacului și a intestinului. Trece și asta în câteva zile, fără tratament, că rămâne curățenie în mațe după hal de diaree, de zici că a trecut REBU prin intestine cu tulumba.

Durerea de stomac spune ea de cât de gravă e situația.
Sunt trei tipuri de durere, clasificate după cât de rapid apare, cât de mult durează și cât de intensă este, asta însemnând de la un simplu disconfort până la arsuri și durere de-a dreptul nenorocită.
Durerea ACUTĂ e cea care apare brusc, durează câteva ore sau zile și este însoțită și de alte simptome, balonare sau diaree, așa cum am spus deja. Apoi este durerea CRONICĂ, aia care durează săptămâni sau luni, dar care nu e permanentă: cand te lasă, când te ia, hoooop și-așa, și-așa! Și mai este durerea PROGRESIVĂ, durerea care în timp devine din ce în ce mai puternică.

Deși sunt multe afecțiuni pentru care durerea de stomac este un simptom comun, cele mai frecvente sunt gastrita, ulcerul gastric, refluxul gastro-esofagian, intoleranța la lactoză, cancerul gastric, bolile funcționale (cum este dispepsia, în care investigațiile nu relevă nicio leziune a stomacului dar pe pacient îl doare de-i sar ochii), bolile inflamatorii intestinale sau gastropareza diabetică. Aceasta din urmă este provocată de reducerea mișcărilor de golire a stomacului, urmarea fiind senzație de prea-plin însoțită de durere.
De asemenea, durerea de stomac, cramplele, sunt principalul simptom și în sindromul de colon iritabil, fiind însoțită de balonare și alternanțe diaree/constipație.
Atât gastrita cât și ulcerul sau cancerul gastric au drept cauză un agent infecțios foarte răspândit, orocotila aia de Helicobacter Pylori pe care numai antibioticele îl anihilează.
Și încă ceva important de reținut, mai ales pentru că mulți dintre noi facem asta: consumul excesiv de medicamente antiinflamatoare – dintre cele obișnuite precum aspirina sau ibuprofenul – pe care le luăm pentru dureri – de dinți, de cap sau de spate -, irită mucoasa stomacului și pot provoca durere. Este recomandat ca antiinflamatoarelor să li se asocieze un medicament de protecție a stomacului.

Când să te îngrijorezi?

Atunci când durerea de stomac persistă în ciuda faptului că a fost administrat un tratament simptomatic, este evident că se impune adresarea la medic. La fel (sau mai ales!) dacă durerea de stomac este însoțită de vărsături persistente cu conținut alimentar, vărsături cu sânge roșu aprins sau digerat (cu aspect de zaț de cafea), scaune cu sânge digerat (de culoare neagră), dificultăți la înghițire și nevoia de a bea apă după alimente solide pentru că există o senzație că s-au opintit undeva pe tractul digestiv.
Medicul va trata durerea de stomac tratând cauza care a produs-o. Pentru durerile de stomac provoacate de indigestie sau acumulările de gaze, sunt folositoare unele modificari ale dietei și stilului de viață:
Mănâncă puțin și des, mănâncă încet, mestecă bine.
Evită alimentele care ai constatat că îți fac rău, care te balonează. (Mie, la ulcer, printre altele mi-a spus să nu mai pun gura pe fructe și legume crude, să le consum doar fierte. I-am zis „Fugi tare”.)
Alte recomandări mai includ limitarea consumului de alcool si cofeină, renunțarea la fumat, consumul de lichide la temperatura camerei (nu reci, nu fierbinți) și scurte plimbări după masă.


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *