Fără categorie
Dr. Mihai Craiu despre Preventia in Covid19
In acest live doctorul Mihai Craiu va vorbi despre infectarea cu noul coronavirus si de ce este încă un pericol prin care nimeni nu își dorește să treacă, așa că medicul are informații și sfaturi numai bune de urmat.
Dacă activați într-un mediu în care sunteți expuși infectării, vaccinați-vă cu vaccin antigripal – recomandă medicul. Vaccinul intranazal NU este pentru ADULȚI, ci doar pentru copii.
Știați că testul de anticorpi este de două tipuri: Calitativ (care arată dacă aveți sau nu anticorpi) și cantitativ(afli când rămâi fără anticorpi).
Atenție să nu confundăm un test PCR pozitiv (la o lună de la infecție) cu contagiozitatea (adică eliminarea virușilor capabili să se înmulțească).
Masca este cea mai utilă metodă de prevenție a împrăștierii virusurilor.
Ce este coronavirusul?
Coronavirusurile sunt virusuri care afectează mai ales sistemul respirator al organismului în care intră. Se numesc corona-virusuri pentru că au acele extremități sub formă de coroană. Și, da, știu că n-a intrat încă în vocabularul românului, pluralul correct de la virus este virusuri.
Coronavirusurile au fost descoperite în anii 30 la păsări, unde făceau ravagii printre efectivele crescătorilor, dar le găsim și la soareci, sobolani, curcani, cai, porci, vaci sau câini, iar iubitorii de pisici îl cunosc ca pe un motiv de boală mortală, coronavirusul felin producând peritonita infecțioasă felină, fatală pisicilor.
La om știam până azi 6 tipuri diferite de coronavirus și e important de știut că o răceală virală din 3 este produsă de un coronavirus, iar simptomele sunt clasice:
Strănut, Curs de nas, Durere in gât, Tuse, Oboseală, Febră.
Noul coronavirus are acum un nume official, COVID19, l-a botezat Organizația Mondială a Sănătății. Vine previzibil de la Corona Virus D de la disease, afecțiune, boală în englezește și 19 de la 2019, anul în care a apărut, pentru că da, primul infectat cu noul coronavirus a fost la început de decembrie. Numele official vine sa-l inlocuiască pe cel cu care v-ați obișnuit în social media, 2019nCoV, care-i de fapt același lucru, dar în altă ordine.
Care este diferența dintre epidemie și pandemie?
Epidemie este creșterea consistentă a numărului de cazuri dintr-o afecțiune contagioasă peste nivelele așteptate, ai detalii despre asta în materialul despre epidemia de gripă din România, declarată la început de februarie, ți-am pus linkul în descriere.
Pandemia, pe de altă parte, este declarată – conform OMS – atunci când o afecțiune nouă se răspândește la nivel global și, de-acolo de unde ajunge, se răspândește și local.
Deci epidemiile locale sezoniere de gripă nu sunt considerate părți ale unei pandemii.
Cea mai recent raportată pandemie este cea de gripă aviară din 1997, SARS a rămas la stadiul de epidemie, chiar dacă a ajuns în 26 de țări.
Pandemia n-are legătură cu cât de agresivă e boala iar în cazul cu care ne confruntăm, infecția cu noul coronavirus, ea intră ca efecte sub cele ale gripei. Ca termen de comparație, cam jumătate de million de oameni mor în fiecare an din cauza gripei și se estimează că 20% dintre copiii nevaccinați și un adult din 10 fac boala în fiecare an.
1. Spălat pe mâini frecvent și temeinic și fără pus mâinile nespălate pe față
2. Ferit aglomerațiile
3. Stat acasă în caz de febră, dureri musculare, simptomele clasice.
Indiferent că e epidemie sau chiar pandemie de infecție cu coronavirus mai importante decât ele este însă epidemia de panică.
Fă-ți un plan, spune-l apropiaților și urmează-l!
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează