Organismul Uman
Dispare celulita?
Celulita nu este o boală, așa că ia-ți gândul dacă vrei să obții concediu medical pe seama ei. Sau să te pensionezi. Nu de alta, dar au mai fost niște beneficiari de ajutor social care susțineau că nu pot merge la muncă pentru că au „frezoane”. OK. Așadar celulita nu e boală, chiar dacă are și denumiri din astea prețioase precum paniculopatie edemato-fibro-sclerotică sau lipodistrofie ginoidă. Hai că aia cu PANICulopatie i se cam potrivește… Ce i se reproșează celulitei este că e inestetică. Rău de tot. Și că are o plăcere perversă să se manifeste în general pe coapse și fese.
Cauza exactă-exactă a formării ei nu a fost descifrată. Nici măcar cercetătorii britanici nu au reușit! S-a convenit, însă, că ar reprezenta o transformare a țesutului adipos de sub piele ca urmare a incapacității organismului de a elimina excesul de toxine și acizi. Și că și-au băgat coada în povestea asta și modificările hormonale. Și tot bâjbâind în căutarea vinovaților, au mai fost arătați cu degetul factorul genetic, creșterea în greutate, stilul de viață sedentar și fumatul.
Ca să fim complet derutate, există dovezi că celulită pot avea chiar și femeile care au un stil de viață sănătos, care fac mișcare în mod constant. Și că pierderea în greutate nu garantează și dispariția celulitei. Ba chiar ar exista situații în care procesul de slăbire nu a făcut decât să accentueze celulita.
Ei, acum haideți să ne lăudăm fiecare cu gradele noastre. Da, cum auzi! Celulita-i ca armata, pe grade. În 2009 a fost stabilită o scară de severitate a celulitei, care are trei grade.
Gradul 1 (ușor) – celulita nu este vizibilă decât dacă pielea este strânsă între degete. Deformarea are aspectul cojii de portocoală. Când stai așezată sau întinsă nici nu se observă.
Gradul 2 (moderat) – celulita este vizibilă când stai în picioare sau ești în poziție șezând, dar dispare atunci când te întinzi. Pe o suprafață orizontală. Pielea este posibil să fie și puțin sensibilă la atingere. Acu’ mai depinde și cine o atinge, na…
Gradul 3 (sever) – la gradul acesta ești general al forțelor terestre, aeriene și navale! Celulita este vizibilă în permanență. Poți să stai tu cum vrei, așezată, întinsă, încolăcită, că tot se vede. Se văd umflăturile alea de sub piele de numa-numa. Și doare, a naibii ce mai doare pielea! Ajunsă în acest stadiu, celulita nu mai are leac, rămâne să facă instrucție cu tine.
Stilul de viață „hrănește” celulita
E convenabil să dăm vina pe hormoni, genetică și vârstă pentru a justifica apariția celulitei. Dar cinstit este să recunoaștem că și obiceiurile pe care le avem i-au făcut țesutului adipos pe plac. Alimentele pline de grăsimi, carbohidrații și sarea consumate fără discernământ, o cantitate insignifiantă de fibre în dietă, viața sedentară și fumatul „ca turcii”, toate acestea cântă Oda celulitei. Până și lenjeria prea strânsă pe fese, care limitează fluxul de sânge, își aduce contribuția în acea zonă. După vârsta de 25 de ani (chiar dacă până la 59 suntem tot tinere!) scârbavnica celulită începe să-și arate… „pernuțele”.
Cum o mai ameliorezi
Așa-i că până acum nu m-ai urmărit cu atenție? Lasă că o să mă asculți acum, pentru că îți voi vorbi despre metode prin care poți scăpa de celulită. Ești ochi și urechi, da?! I-auzi aici: de celulită nu mai scapi! Poți eventual să o ameliorezi, să o faci mai puțin vizibilă și… cam atât. Pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Tehnici există o grămadă, și toate însoțite de promisiunea unor rezultate uimitoare. Și definitive. Aiurea… Nici undele acustice, nici laserul, subcizia, liposucția, drenajul limfatic sau criolipoliza nu distrug total și definitiv legătura strânsă și intimă cu celulita.
Creme pe bază de cofeină, retinol, extract de sâmburi de strugure? Rezultate la fel de modeste, dar măcar cu costuri mai mici. Așa că ne întoarcem de unde am plecat. Dacă între 80-90% dintre femei au celulită, de ce ai fi tu mai brează, să n-ai?!
PS
Vestea bună: și bărbații fac celulită, doar că lor nu le pasă. Fii bărbată!
Comentează