diabet

 Tipul 1 de diabet apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină, hormonul care ajută glucoza – substanțele nutritive – să intre în celule. În lipsa insulinei, organismul nu mai poate asigura un echilibru al nivelului de glucide din organism. De aceea, sunt necesare injecțiile suplimentare cu insulină .

 De exemplu, dacă nu ai probleme cu secreția de insulină și mănânci un bol de afine, glucoza din acestea se împrăștie prin sânge în organism. Ulterior, ea pătrunde în celule, unde este transformată în energie. Dacă organismul tău nu secretă suficientă insulină, glucoza din aceste fructe rămâne în sânge și nu se mai transformă în energie. Diabetul de tip 1 este asociat cu stări generale de oboseală tocmai pentru că substanțele care ar trebui să producă energie nu mai ajung în celule.

 Vezi și Diabet. Ghidul pacientului modern – interviu cu doctor Mihaela Vlaiculescu

 

 

 Să trăiești cu diabetul de tip 1 poate fi mai putin complicat decât iți închipui.

 Și asta pentru că este o afecțiune pe care o poți tine sub control dacă respecți câteva reguli de bază:

  • Ai grijă să menții glicemia în limite normale.
  • Respectă tratamentul cu insulină și planul alimentar recomandat de medicul specialist.
  • Asigură-te că reușești să faci mișcare de câteva ori pe săptămână.
  • Programează-ți vizite regulate la medicul specialist.

 Ca să te asiguri ca glicemia rămâne în limitele normale îți recomandăm să-ți instalezi o aplicație de mobil care să-ți salveze informațiile relevante. Cum găsești o aplicație pe care te poți baza?

 În primul rând, asigură-te că are multe recenzii și un scor cât mai mare. De asemenea, e important să aibă și un design care să-ți placă. De exemplu, pentru că eu înțeleg totul mai bine dacă e pus într-un grafic, mi-aș alege Glucosio sau Diabetes Diary.

 Deși sunt multe site-uri și aplicații care iți dau idei de rețete pentru diabet, noi iți recomandăm să iți cauți un medic diabetolog la care să mergi constant. E important ca medicul să-ți cunoască istoricul medical și să deveniți o echipă în lupta cu diabetul. Iar asta se aplică și în discuțiile cu antrenorul tău fizic.

 Te-ar putea interesa și Glicemia. Cum acționează insulina și zahărul în corpul nostru.

 

 Sportul este sănătos, mai ales pentru că duce la o stabilitate a nivelului insulinei.

 Atunci când faci sport iți ajuți organismul să mențină glicemia în limite normale. Pentru a te asigura că nu alegi exerciții sau planuri de antrenament periculoase, e bine să discuți cu un specialist, care să iți cunoască istoricul medical și condiția fizică. Măsoară-ți glicemia înainte, în timpul și după un antrenament, apoi stabilește împreună cu medicul un plan de exerciții care ți se potrivește.

 Diabetul de tip 1 nu este neapărat o condamnare la o viață complicată. Tot ce trebuie să faci este să acorzi mai multă atenție modului în care te simți și să fii organizat.