Investigaţiile RMN sunt proceduri neinvazive și nedureroase ce folosesc radiofrecvența și un câmp magnetic de intensitate mare pentru a crea imagini de înaltă rezoluție ale organelor sau structurilor interne.

  Pot efectua un RMN dacă sunt însărcinată?

 Medicul trebuie informat cu privire la acest aspect, și în funcție de sarcină, de problemele de sănătate și alte aspecte, va indica sau nu un RMN. Nu sunt date concludente cu privire la siguranța RMN-ului în sarcină, dar nici privind eventualele efecte adverse. Cu toate acestea, femeile trebuie să informeze medicul privind eventuala sarcină sau șansele de a fi însărcinată. RMN-ul nu s-a dovedit a fi nociv pentru femei însărcinate, dar din cauza faptului că fătul va fi expus unui câmp magnetic puternic, nu este indicat în primele 3-4 luni de sarcină decât dacă posibilele beneficii ale scanării depășesc eventualele riscuri. Femeile însărcinate nu pot primi injecție cu gadolinium decât dacă este absolut necesar pentru tratament.

 

  Pot efectua un RMN dacă am plombe, implanturi dentare sau tije metalice din titan?

 RMN-ul folosește magneți puternici și pot cauza probleme în cazul obiectelor metalice feroase ca fier sau oțel. Implanturile dentare sunt realizate din metal neferos, titan, care nu este magnetic. Plombele dentare și aparatele dentare de obicei nu afectează câmpul magnetice, dar pot distorsiona imaginea din regiunea facială sau cerebrală. Coronițele dentare, implanturile sau obturațiile nu afectează RMN-ul, dar trebuie să informezi medicul despre acestea.

 Implanturile dentare sunt de obicei din titan, care nu este feromagnetic. Lucrările dentare din rășini, cimenturi, ionomeri de sticlă, compozit, gutapercă, dioxid de zirconiu sunt perfect sigure. Materiale ca pigmenţi de oxid de fier, amalgam, aur, aliaje de titan, nichel-titan pot uneori afecta ușor imaginea, în funcție de regiunea examinată. Materialele incompatibile sunt materialele ortodontice din oțel inoxidabil și cele din crom-cobalt. În general, obiectele metalice utilizate în chirurgia ortopedică sunt din titan și nu prezintă riscuri pentru investigația RMN.

 

  Pot face RMN dacă am tatuaj?

 Pigmenții utilizați la tatuaje pot conține fier și pot cauza încălzirea tegumentului în timpul scanării, dar nu mereu. Pot apărea iritații ale pielii în zona tatuată după scanarea RMN. Depinde de tipul tatuajului și de dimensiunea lui. Unii pigmenți pot crea un curent electric ce crește temperatura locală a pielii în tipul scanării RMN, suficient pentru a cauza senzație de arsură a pielii. Pigmenții negri și albaștri sunt cei cu un conținut mai mare de oxid de fier, astfel că par să fie cei mai problematici din acest punct de vedere, prezentând riscul mai mare de reacții adverse. Spune-i medicului că ai tatuaj în zona ce urmează a fi supusă scanării și dacă simți disconfort în acea zonă sau senzație de arsură.

  

  Cum te pregătești pentru RMN?

 În primul rând trebuie să-i spui medicului specialist dacă:
• ești claustrofob;
• ai stimulator cardiac sau defibrilator implantat;
• ai suferit o intervenție de înlocuire de valvă;
• ai implant cohlear;
• ai sistem de neurostimulare;
• ai catetere cu componente metalice;
• suferi de insuficiență renală pentru că uneori poate fi contraindicată administrarea substanței de contrast;
• ai clipsuri metalice implantate sau alte tipuri de dispozitive metalice;
• ai tatuaj permanent;
• ești însărcinată sau există posibilitatea de a fi însărcinată etc.

 Indicațiile privind consumul de alimente și lichide înainte de investigație depind de regiunea supusă examinării. De cele mai multe ori pacientul trebuie să își urmeze rutina obișnuită fără indicații speciale. În cazul unui RMN abdominal se recomandă evitarea în ziua anterioară a alimentelor care pot cauza balonare și restricție alimentară cu aproximativ 6 ore înainte de scanare.

 Obiectele care trebuie îndepărtate de pacienți înainte de intrarea în camera de investigație RMN:
• geantă, portofel;
• telefon mobil;
• aparate auditive;
• bijuterii metalice, ceasuri;
• instrumente de scris metalice, chei, monede;
• clești și clame de păr;
• curele metalice;
• articole vestimentare care au fibre sau fire metalice, fermoare metalice, butoni, nasturi etc.

 

  Cum decurge investigația?

 Înainte de procedură se îndepărtează obiectele metalice, bijuterii, accesorii, agrafe de păr, dispozitive de auz, ochelari, piese dentare etc. Dacă se administrează o substanță de contrast sau sedativ, se va puncționa vena de la braț, iar dacă se va administra oral, pacientul va fi solicitat să consume sau să înghită produsul. Pacientul se întinde pe masa care se va glisa în tunelul scanner-ului.

 Personalul medical va fi într-o altă încăpere de unde se controlează scanner-ul, dar acesta va fi monitorizat și vizualizat în permanență prin geamul de legătură. Medicul va putea comunica cu pacientul în permanență prin intermediul microfonului. În timpul procedurii, un sunet se va auzi pe măsură ce se formează câmpul magnetic și pulsurile de unde radio sunt trimise. Pacientului i se vor da căști speciale care să reducă din zgomot și pentru a auzi instrucțiunile de la medic. Pacientul trebuie să stea nemișcat în timpul procedurii.

 Unele examinări pot necesita administrarea unui material de contrast injectabil în fluxul sangvin. Materialul de contrast cel mai comun utilizat pentru RMN este numit gadolinium.

 Te poate interesa şi 10 provocări ale lumii moderne şi răspunsurile date de cercetători

 

  Substanța de contrast – când este recomandată?

 Unii pacienți pot avea nevoie de injectarea unei substanțe de contrast pentru îmbunătățirea acurateței și pentru evidențierea unor probleme, ca inflamațiile. Gadoliniumul este utilizat pentru a evidenția organe, vase e sânge sau țesuturi printr-un contrast mai mare pe imaginea finală. Diferențele structurilor specifice pot indica prezența unei boli sau leziuni.

 

  Cât durează o examinare RMN?

 Scanarea RMN durează de obicei 15-60 minute în funcție de regiunea corpului examinată și de câte imagini sunt necesare.

 

  Examinarea RMN este dureroasă?

 Majoritatea scanărilor RMN sunt complet nedureroase. Uneori se poate simți un ușor disconfort pentru că pacientul trebuie să stea nemișcat, se mai poate simți o ușoară anxietate de spațiul închis (claustrofobie). Este perfect normal ca regiunea corpului supusă examinării se fie ușor mai caldă, dar nu foarte mult.

 

  Ce fac dacă sunt claustrofob?

 Vei putea discuta în permanență cu medicul prin intermediul căștilor și microfonului, pentru îndepărtarea anxietății cauzate de claustrofobie. Sunt disponibile în unele clinici și dispozitive deschise, fără tub, dar deseori sunt de precizie mai redusă. În cazul claustrofobiei puternice și anxietății, poți solicita medicului o prescripție pentru un sedativușor înainte de procedură.

 Unele centre și cabinete medicale, în funcție de politică, permit ca o rudă sau un prieten să fie prezent în camera de examinare.

 Citeşte şi despre Aplicaţii eHealth. Cum te ajută să îţi păstrezi sănătatea

 

  Sedarea și anestezia pentru RMN

 Deși este o procedură nedureroasă, din necesitatea de a sta nemișcat, se apelează uneori la sedare, precum și pentru cei care se confruntă cu anxietate intensă sau claustrofobie, pentru unii copii sau pacienți necooperanți. Se pot oferi sedative orale sau intravenoase. Ca sedative orale se folosesc de obicei benzodiazepine pentru reducerea anxietății și relaxarea musculaturii. Uneori se poate apela la anestezie, în funcție de necesitate. Anestezia este indicată doar în cazul în care este absolut necesară pentru efectuarea scanării.

 

  Mă pot mișca în timpul investigației?

 Nu, este important ca în timpul procedurii să stai nemișcat, deoarece orice mișcare poate afecta calitatea și precizia imaginilor. Vei ști că imaginile sunt produse când vei auzi diferire sunete generate de emiterea pulsurilor de radiofrecvență.

 

  Pot vorbi cu cineva în timpul procedurii?

 În timpul scanării operatorul va putea vorbi cu tine prin intermediul microfonului, te va monitoriza în permanență și vei putea comunica. Pacientul va putea adresa îmtrebări și poate menționa dacă se simte rău.

 

  Ce sunt zgomotele produse în timpul scanării?

 Zgomotele apar când sunt generate pulsurile de radiofrecvență. Aceste zgomote pot fi destul de puternice, astfel că ți se vor da căști speciale pentru a reduce intensitatea sunetelor.

 

  Cum se interpretează rezultatele?

 Personalul medical specializat va interpreta rezultatele scanării, va analiza imaginile și va realiza un raport cu rezultatele. Țesuturile care au cei mai puțini atomi de hidrogen ca oasele apar de culoare închisă, în timp ce țesuturile cu mai mulți atomi de hidrogen ca țesutul adipos apar deschise la culoare. Prin modificarea frecvenței pulsurilor de unde radio se poate obține informația dorită privind diferite țesuturi. Diferențele de nuanță patologice și nepatologice duc la stabilirea diagnosticului.

 

  Beneficii și Riscuri

 Radiațiile din timpul RMN afectează sănătatea?
RMN-ul este în general sigur pentru pacient deoarece nu este expunere la radiații. Reacții adverse pot să apară din cauza scanărilor efectuate pe pacienți cu implanturi metalice ca stimulatoare cardiace, clipsuri chirurgicale sau alte obiecte străine în corp sau obiecte metalice din încăpere. Unii pacienți se confruntă cu claustrofobia care poate fi gestionată prin sedare sau chiar anestezie.

 Beneficii
• RMN este o procedură imagistică neinvazivă care nu implică expunerea la radiații ionizante.
• Imaginile RMN ale structurilor de țesut moale din corp, ca inima, ficatul, alte organe sunt mai ușor de identificat și analizat cu acuratețe decât prin alte tehnici imagistice, un detaliu care face din RMN o unelată pentru diagnosticul precoce al unor leziuni sau tumori.
• Este eficientă pentru diagnosticarea unei serii largi de afecțiuni, inclusiv cancer, boli cardiace și vasculare, anomalii musculare și osoase.
• Permite depistarea anomaliilor care pot fi îngreunate de prezența oaselor prin alte metode imagistice.
• Permite accesul sistemului biliar neinvaziv și fără substanță de contrast injectabilă.
• Materialul de contrast utilizat în examinarea RMN prezintă riscul mai redus de a produce reacții alergice comparativ cu substanța de contrast pe bază de iodină pentru radiografiile convenționale sau scanările CT.
• Asigură o alternativă neinvazivă la radiografii, angiografii și CT pentru diagnosticarea problemelor inimii și ale vaselor de sânge.

 Riscuri
• Examinarea RMN are riscuri aproape nule în general dacă sunt respectate regulile de utilizare corectă, mai ales mentenanța periodică a aparatului și evitarea contactului cu obiecte metalice care pot declanșa un hazard.
• Deși câmpul magnetic nu este dăunător în sine, dispozitivele medicale implantate care conțin metal pot afecta sau cauza probleme în timpul scanării.
• Fibroza sistemică nefrogenă este o complicație, deși una extrem de rară, a RMN-ului, cauzată posibil de injectarea unei doze prea mari de gadolinium la persoanele cu funcție renală afectată.
• Dacă se apelează la sedare sau anestezie, sunt o serie de riscuri pentru că pot apărea reacții alergice, dar medicul va monitoriza semnele vitale pentru minimizarea riscului și intervenția rapidă în cazul alergiei.
• Există un risc scăzut de reacții alergice la materialul de contrast injectat.
• Mamele cărora le este injectată substanța de contrast nu trebuie să alăpteze în primele 24-48 ore de a administrarea substanței.

 

  Cum îmi pregătesc copilul pentru RMN?

 Copiii mici și bebelușii pot necesita uneori sedare sau anestezie pentru examinarea RMN pentru a sta nemișcați. Sedarea depinde de vârsta copilului, dezvoltarea cognitivă și tipul examinării. De obicei se apelează la o sedare ușoară, inclusiv pentru siguranța copilului. Pentru copiii mai mari și cooperanți se apelează la consiliere, prezentându-i dispozitivul și procedura pe înțelesul lui, explicându-i ce sunt zgomotele, pentru reducerea temerilor.

 

  Prin ce diferă un RMN de un CT?

 Comparativ cu CT, RMN are mai puține riscuri deoarece nu folosește radiații ionizante. Este metoda preferată pentru analiza compoziției țesuturilor din întregul organism. Cu toate acestea, scanarea RMN durează mai mult și analiza este mult mai complexă. Scanarea RMN nu folosește radiații ionizante ca CT și este mai detaliată, poate ilustra toate țesuturile moi și de densitate ridicată, ca oasele. Diferențele dintre țesuturile normale și cele anormale sunt mult mai clare la scanările RMN decât la CT.

 

  Limitările investigației RMN

• Imagini de înaltă calitate și rezoluție sunt obținute dacă pacientul stă complet nemișcat și urmează instrucțiunile personalului medical. Dacă pacientul este anxios, se confruntă cu confuzie sau dureri, și îi este dificil să stea nemișcat, calitatea imaginilor se reduce considerabil.
• Implanturile metalice pot afecta sau îngreuna obținerea unor imagini clare din cauza artefactelor produse de aceste obiecte.
• Pentru persoanele cu greutate foarte mare pot fi necesare dispozitive speciale, mai exact dispozitive deschise.
• Un ritm cardiac neregulat poate afecta calitatea imaginilor obținute.
• Respirația poate fi sursă de artefact sau poate cauza distorsionarea imaginilor în timpul RMN-ului pentru piept, abdomen sau pelvis.
• Motilitatea digestivă este o altă sursă de artefacte de mișcare în scanările abdominale și pelvine.
• Costă mai mult și este mai minuțios decât alte tehnici imagistice similare.

 

  Cât costă un RMN?

 Prețul unui RMN variază în medie între 450-2000 RON, în funcție de regiunea examinată, cele mai scumpe fiind cele complete cu substanță de contrast.

 Investigațiile RMN pot fi efectuate și gratuit în baza relațiilor contractuale cu CAS, cu bilet de trimitere, în funcție de unitățile medicale și de limita fondurilor disponibile.

 De ce costă atât de mult un RMN?
 Costurile unui RMN sunt dependente și de costul echipamentului, dotarea din camera de scanare, pentru asigurarea siguranței și a oferi protecție pentru cei din exterior și interior, costurile de instalare și verificare, costurile de consum.