Organismul Uman
Cum scapi de HEMOROIZI
Toată lumea are #hemoroizi. Așa, cum auzi! Pentru că hemoroizii sunt parte din #structura noastră #anatomică, a tuturor. De fapt sunt niște grupuri de vene localizate… dosnic, la nivelul peretelui rectului și anusului. Arată ca niște săculeți și sunt plini de sânge, dar stau cuminți acolo, nu scoate niciunul capul afară până nu îl împinge nevoia.
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
01:30
De patru feluri pot fi hemoroizii:
Interni – adică acolo înăuntru, la limita dintre rect și anus.
Externi – când scot capul la lumină și se arată în preajma orificiului anal.
Micști – când ăia interni fraternizează cu ăia externi, „amândoi fiind de-o mama, de-o făptură și de-o seamă”.
Prolabați – în stadiu avansat de boală hemoroidală, hemoroizii coboară odata cu defecația, ies în afara anusului, după care – țuști! – se întorc singuri în bârlogul lor. Sau trebuie să îi reintroduci tu, manual, ca să nu rămână pe-afară și să-i ia cu frig.
2:10
Specialiștii spun că mai mult de jumătate din persoanele cu vârste peste 50 de ani suferă de boală hemoroidală. Și dacă ei au controlat, constatat și numărat, cine suntem noi să-i contrazicem?
6:40
Ce știu sigur este că te interesează cum să ameliorezi durerea și să reduci inflamația. Asta a interesat dintotdeauna pe toată lumea. Și de leacuri băbești nu s-a dus lipsă. Care mai de care…
De exemplu înghițirea de sâmburi de măsline dimineața, pe stomacul gol. Și asta încă e subțire. Se mai practicau aplicațiile de… mujdei de usturoi la poponeț. Sau tamponarile cu cidru de mere. Firi sensibile, hemoroizii ar fi strâmbat din năsuc la alte duhori decât cele cunoscute lor. Tot o neînțeleasă terapie era cea cu noroiul obținut din amestecul de argilă și apă caldă, pastă cu care se… tencuia „gura de aerisire”.
Și alte câteva metode ceva mai light, ca de exemplu statul cu târtița în ligheanul cu ceai de mărul-lupului, coada-calului sau cine știe ce alte… zoologisme din astea ori băutul de ceai de lumânărică. La nevoie și de clopoțel sau tămâioară.
Abordarea profesionistă a hemoroizilor o face proctologul, proctologia fiind specialitatea medicală care se ocupă de tratarea bolilor canalului anal, anusului și regiunii perianale. În funcție de stadiul afecțiunii, stabilit în urma unor investigații specifice (tușeu rectal, anuscopie, rectoscopie, colonoscopie, recto-sigmoido-scopie), medicul proctolog va decide conduita terapeutică personalizată. Aceasta poate include de la tratamente cu unguente sau supozitoare, până la diverse tehnici precum injectarea de substanțe care să cicatrizeze țesutul inflamat, ligaturarea hemoroizilor (adica îi strânge de grumaz), coagularea în infraroșu sau chiar îndepărtarea chirurgicală (hemoroidectomia). Să li se taie capul!
Ca să previi formarea hemoroizilor:
Ai grijă să incluzi în dietă alimente bogate în fibre, legume, fructe, nuci și cereale integrale, nu exagera cu mâncatul de carne, evită pe cât se poate alimentele procesate și fă zilnic nițică mișcare. În felul acesta eviți constipația și îți menții o greutate optimă;
Hidratează-te bine ca să ai o digestie bună. Dacă nu bei suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea din colon și îl lasă uscat, lucru care e mama și tata constipației. Bea apă caldă cu lămâie, pe țeavă să pârâie;
Nu consuma sare în exces pentru ca aceasta favorizează retenția de lichide și implicit inflamarea venelor, inclusiv a celor hemoroidale.
Nu amâna mersul la toaletă când simți că e puturosul pe conductă. Și nici nu te încorda și sforța să-l alungi din viața ta. Strădania asta duce la o presiune crescută la nivelul venelor hemoroidale, vai de… capul dumitale!
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează