Fără categorie
Cum Să Oprești Sângerarea Nazală?
Sângerarea nazală este o manifestare destul de comună atât la copii cât și la adulți. Deși într-un număr relativ redus de situații ea poate indica totuși o boală gravă, este de preferat să gestionăm cu prudența cuvenită un astfel de episod sângeros.
Sângerările nazale (epistaxis în limbaj medical sau „borș pe nas”) pot avea multe cauze, dar cel mai frecvent sunt întâlnite la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani și la vârstnici. Și în cele mai multe situații sunt absolut inofensive, fără să trădeze vreo patologie.
Treaba stă așa: septul nazal (adică interiorul nasului), mai ales cel inferior, din partea de jos, este o zonă puternic vascularizată. Vasele de sânge, foarte fragile și situate aproape la suprafață, se pot rupe foarte ușor, ceea ce determină epistaxisul. Dar pe cât de ușor se rup, pe atât de ușor se și poate opri sângerarea.
Și zona mai înaltă a nasului are vase de sânge fragile și o membrană fină, numită țesut nazal. Și la acel nivel se pot produce rupturi ale vaselor și țesutului, doar că sângerările acestea nazale posterioare sunt mai periculoase pentru că sunt mai greu de controlat comparativ cu cele din zona inferioară. Iar problema este că, având în vedere localizarea, sângele o ia la vale pe gât în jos.
Ce anume poate declanșa o sângerare nazală:
Scobitul în nas poate provoca sângerare. Apoi, suflatul nasului prea des, din rărunchi, cu simț de răspundere, ca și când ai vrea să elimini pe nări, odată cu mucii, și sinusurile, și creierii. N-o să-ți iasă schema cu sinusurile și creierii, dar negreșit îți vei da borșul pe nas.
O altă cauză frecventă a sângerărilor nazale o reprezintă aerul uscat din încăpere, care usucă membranele nazale și creează în interiorul nasului niște cruste. Cruste care te gâdilă, îți provoacă mâncărimi și lași naibii la o parte toată buna-creștere și bagi degetul să le zgândări ca să le scoți din trompă. Și cum sapi cu unghiile, și tot sapi, na și sângerarea!
Tot uscăciune a membranelor nazale mai poate provoaca utilizarea antihistaminicelor și decongestionantelor în caz de alergii, răceli sau probleme ale sinusurilor. Și daca este adoptată aceeași practică, a ruperii crustelor, tot la sângerare ajungi.
Sigur, mai există și sângerările pe care nu le-ai provocat tu cu nimic. Sunt urmarea unui traumatism, un dos de palmă încasat fulgerător sau un accident nefericit.
Sângerarea poate să fie cauzată de o creștere a tensiunii arteriale, de o infecție a tractului respirator superior, poate fi la mijloc o tulburare de coagulare a sângelui, o reacție alergică, o boală hepatică sau o reacție la o substanță chimică iritantă.
Ce este important de reținut e faptul că dacă sângerarea nazală durează mai mult de 20 de minute, e nașpa. Și că trebuie să soliciți asistență medicală de urgență dacă ai bănuieli că nu este una anterioară (din partea din față a nasului) ci posterioară, adică s-a produs în zona înaltă a nasului.
Ce faci dacă îți curge sânge din nas. Dacă este o sângerare care provine din septul nazal inferior, adică din partea de jos a nasului, cel mai probabil e că se întâmplă la numai una din nări.
NU te așezi pe spate, cu mâna ridicată, că nu te ajută cu nimic. Chiar cu nimic. Tâmpenia asta trebuie scoasă din folclor! Nu că nu te ajută, din contră, îți poți face mai mult rău înghițind sângele care apoi ajunge în stomac și îl irită. Nici aplicarea de gheață, nici îndesarea șervețelelor în nas n-au nicio legătură cu oprirea hemoragiei!
Stai în picioare sau pe scaun, cu capul ușor aplecat și pune presiune pe partea moale a nasului, pe cele două nari, timp de 10 minute. Folosește degetul mare si arătătorul, iar de respirat respiră pe gură. Verifică dacă s-a oprit sângerarea și, dacă acest lucru nu a avut loc, repetă pentru alte 10 minute. Sângerările nazale comune, cele inofensive, de obicei se dau bătute după această manevră.
Pentru a preveni o sângerare ulterioară, nu îți sufla nasul și nu te apleca timp de câteva ore. După episodul hemoragic, timp de câteva zile evită să te forțezi în vreun fel și să ridici greutăți.
Însă dacă nici după a doua manevră hemoragia nu s-a oprit, cere ajutorul medicilor.
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează