Cum recunoști CIROZA HEPATICĂ: 25 de indicii

Iată CAUZELE, Simptome îngrijorătoare + 10 sfaturi utile ca să PREVII Ciroza Hepatică.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Un alt video despre problemele ficatului:
SEMNE pe PIELE că ai Ficatul Bolnav: https://www.youtube.com/watch?v=q9zGRCDviB4&t=196s&ab_channel=Pacientul2.0

Ce este ciroza hepatică?
Este o afecțiune în care țesutul hepatic sănătos este înlocuit cu țesut cicatricial (sau țesut fibros), ceea ce împiedică ficatul să funcționeze corect. În mod ireversibil din păcate. Cum îl împiedică să funcționeze așa cum ar trebui? Blocând fluxul de sânge prin ficat și încetinind capacitatea acestuia de a procesa nutrienți, hormoni, medicamente și toxine. De asemenea, reduce și producția de proteine care contribuie la coagularea sângelui, într-un stadiu avansat ciroza hepatică punând viața persoanei în primejdie. Simptomele și semnele precoce ale cirozei hepatice includ: pierderea poftei de mâncare, balonare după masă, pierdere în greutate, senzație de slăbiciune sau oboseală și toleranță redusă la efort, greață și febră. O să zici: „Pai și dacă simptomele sunt atât de comune, cum să mă gândesc la ciroză?” Și eu vin și te întreb: Păi asta e starea ta normală? Să nu mănânci, să slăbești și să ai stare de oboseală? Să faci febră și să-ți fie greață?” Pe măsură ce funcția hepatică se deteriorează tot mai mult, apar și alte simptome. Care nu mai sunt la fel de comune ci, dimpotrivă, frecvent recunoscute ca fiind specifice cirozei. Și vorbim de umflarea picioarelor și gleznelor și de acumularea de lichid in abdomen (ascită), de o tentă gălbui a pielii și a albului ochilor (icter), de mâncărimi de piele (prurit) și sângerări nazale (epistaxis), de vânătai și sângerări care apar cu ușurință la traumatisme minore, de roșeață în palme, urină de culoare portocalie sau maronie, scaune deschise la culoare sau în care este prezent sânge, steluțe vasculare pe piele, ca o pânză de păianjen care înconjoară o pată mică, roșie, căderea părului axilar, somnolență ziua și insomnie noaptea, confuzie, dificultăți de gândire, pierderi de memorie și modificări de personalitate. Și simptome specifice în funcție de sex: la bărbați pierderea apetitului sexual, sâni măriți (ginecomastie) și testicule micșorate, iar la femei menopauză precoce.

Sfaturi de prevenție:
1.Nu mai pune gura pe alcool! Nici măcar ocazional. O să accepți această schimbare majoră numai dacă ești un om rațional. Dacă nu ești, eu degeaba îmi bat gura, că o s-alegi băutura.
2.Renunță la fumat.
3.Preocupă-te să ai o dietă bine echilibrată, cu un conținut redus de grăsimi. Cea mediteraneană este ideală: fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale.
4.Redu cantitatea de sare din alimentație pentru a preveni acumularea de lichid în abdomen sau torace și folosește-te de condimente pentru a da gust mâncărurilor.
5. Obține și menține o greutate sănătoasă, pentru că excesul de grăsime poate afecta ficatul. Adresează-te unui specialist dacă nu poți slăbi singur.
6.Fă mișcare în mod regulat.
7.Evită să folosești antiinflamatoare nesteroidiene cum sunt aspirina, ibuprofenul sau indometacina și doze mari de acetaminofen pentru că aceste tipuri de medicamente afectează sau agravează funcția ficatului.
8.Evită comportamentele cu risc crescut de infectare cu virusurile hepatitice B sau C, cum ar fi folosirea în comun a acelor sau întreținerea de raporturi sexuale neprotejate, mai ales dacă sunt întâmplătoare.
9.Vaccinează-te împotriva hepatitei B. Da,chiar dacă ai fost vaccinat în copilărie, că efectul nu ține o veșnicie!
10.Urmează recomandările medicului și tratamentele prescrise de el pentru controlul obezității, diabetului, hipertensiunii arteriale, colesterolului și trigliceridelor.

Text verificat și VALIDAT MEDICAL de dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție, fondatoarea @Ela Clinic , prima clinică de nutriție terapeutică din România ce oferă servicii complete de nutriție și psihonutriție: https://elaclinic.ro/nutritie-terapeutica


00:00 – 01:13 Ce o provoacă?
01:13 – 02:13 Ce este ciroza
02:13 – 02:59 Ciroza NU este cancer
02:59 – 03:14 Cum arată ficatul?
03:14 – 04:51 Simptome comune
04:51 – 05:40 Simptome specifice cirozei
05:40 – 05:53 În funcție de sex
05:53 – 06:40 Se poate VINDECA?
06:40 – 08:42 Cum previi ciroza?



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20 Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/ TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#cirozahepatica #ficatgras #ficatmarit
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *