Spălatul pe mâini ține coronavirusul departe

În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, un gest cât se poate de banal poate preveni transmiterea COVID-19.  Spălatul pe mâini cât mai des cu apă și săpun este una dintre cele mai simple și mai eficiente metode de a ține virusul departe.

Și da, există și un mod corect de a ne spăla pe mâini, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.

În primul rând, cel mai bine este să folosiți apă și săpun, solid sau lichid. Săpunul antibacterian nu este mai bun decât cel obișnuit, iar apa nu trebuie să fie neapărat caldă sau rece. Apă să fie!

Pentru o spălare eficientă:

  • Umeziți bine mâinile cu apă și săpun (solid sau lichid)
  • Frecați palmele până se face spumă,
  • Spălați palmele,
  • Insistați pe degetele mari, pe încheieturi, unghii și chiar pe spațiile dintre degete,
  • Faceți asta timp de 20 de secunde, cât să cântați: Happy Birthday de două ori, adică La mulți ani pe românește sau orice altă melodie vă place. Importantă este durata,
  • Clătiți bine mîinile și acum urmează uscatul lor – un alt pas important. Studiile arată că șervețelele de hârtie sunt mai bune decât acele uscătoare de mâini din mall-uri, care folosesc aer și nu fac altceva decât să împrăștie bacteriile peste tot.
  • Ștergeți-vă cu prosopul personal, nu al altcuiva, pentru că se pot transmite și boli de piele, nu numai bacterii. Folosiți un șervețel pentru a închide robinetul, dar și pentru clanța ușii de la baie ca să nu vă fi spălat degeaba.

Dacă vrei să afli despre alte măsuri de prevenție, aici aveți un articol despre Glicemie – cum trebuie ținută sub control și ce trebuie făcut pentru a preveni Diabetul.

Spălați-vă pe mâini imediat ce intrați în casă, înainte și după ce ați mers la toaletă, înainte de a găti și înainte de masă, după ce ați aruncat gunoiul , după ce ați tușit sau strănutat sau v-ați suflat nasul și după ce ați schimbat un scutec, dacă aveți copil. Atenție! Nu vă atingeți fața dacă mâinile nu sunt igienizate. Gura, nasul și ochii sunt porți sigure de intrare a virusului în organism.  Dacă folosiți dezinfectant, asigurați-vă că produsul conține cel puțin 60% alcool, dar este bine să știți că acest tip de curățare a mâinilor trebuie să fie doar o alternativă pentru că nu ne scapă întotdeauna de toate tipurile de germeni. Apa și săpunul sunt sfinte și nu uitați să dezinfectați și suprafețele pe care le atingeți des.

Află și cum se măsoară corect tensiunea arterială.