colonoscopia

 Colonoscopia este o investigație foarte detaliată a intestinului gros cu ajutorul căreia medicul poate găsi polipi, zone ulcerate, tumori sau zone inflamate. Aceste simptome, nedescoperite la timp, pot duce la apariția unor probleme grave, printre care și cancerul colorectal.

 Colonoscopia este o investigație rapidă, incredibil de eficientă și care, în anumite situații, iți salvează viata.

 Vezi și Cancerul colorectal: 5 simptome explicate.

 O colonoscopie se face cu ajutorul unui aparat numit endoscop. El are o extremitate sub forma de tub flexibil, lung și subțire. Ca grosime, nu are mai mult de 10mm în diametru. Endoscopul are la capăt o cameră minusculă de filmat, o sursă de lumină, un canal de irigare, unul de aer și un canal prin care se pot introduce diverse instrumente medicale și cu ajutorul căruia medicul poate face, de exemplu, o biopsie.

 În laborator, medicul te invită să te așezi pe masa de examinare pe partea stângă, cu genunchii la piept. După ce-ți dă analgezicul și, cel mai probabil, te sedează, medicul va începe procedura. Practic, pe măsura ce endoscopul avansează în interiorul intestinului, medicul introduce aer pentru a destinde cavitatea, rotește instrumentul pentru a depăși curburile colonului și urmărește îndeaproape imaginile pe un ecran special.

 E important să-ți cunoști drepturile.

 Medicul nu are voie să-ți recolteze biopsia fără să-i fi dat tu acordul înainte. Așadar, asigură-te ca aveți această discuție înainte de toate. Colonoscopia durează în medie 15-20 de minute și se face de cele mai multe ori sub sedativ. Mai mult decât o senzație de disconfort abdominal sau crampe nu ar trebui să simți.

 Te-ar putea interesa și Tiroida: cum funcționează. Simptome și cauze.

 În momentul manevrării iconoscopului, ieșirea aerului poate genera o senzație auditivă de flatulență care nu are de ce să te facă să te rușinezi. Este cât se poate de normală. În funcție de motivul pentru care ți-a recomandat medicul să faci colonoscopie, acesta îți va recomanda un plan personalizat de pregătire. Cert este că pregătirea începe de obicei cu o zi înainte de examinare. Ea presupune un post alimentar care poate varia. Medicul îți poate cere sa nu mănânci pentru intre 12 și 24 ore înainte de colonoscopie.

 Cel de-al doilea lucru foarte important pe care trebuie să-l faci este să bei un lichid special care te va ajuta să eliberezi intestinul. La fel, medicul îți va explica ce trebuie să faci exact, astfel încât în momentul examinării corpul tău sa fie pregătit.

 Nu ai de ce să te îngrijorezi atunci când medicul îți recomanda să faci o colonoscopie.

  • Nu doare.
  • Este o investigație eficientă în 95% dintre cazuri, deci dacă iese bine știi că tu ești bine.
  • Este recomandată și ca examinare preventivă, deci nu este un semn că medicul suspectează că ai cancer.