Ce se întâmplă dacă te ții prea mult? Afectează RINICHII?

Te abții de la pipi? Vezi dacă se sparge vezica, dacă poți face PIETRE la rinichi şi la ce alte probleme ajungi când la PIPI nu te duci.


Vezica urinară, parte a sistemului urinar, este un organ gol, în formă de pară, cu rolul de a stoca urina până când căpcăunul oprește mașina și nefericita poate în sfârșit folosi toaleta. Capacitatea unei vezici sănătoase la un adult este de cam 500 ml. Sigur, ea se poate dilata pentru a reține mai mult de-atât, dar nu e bine să o provoci des. Nu, că nu pocnește ca o pungă cu apă din cauza asta, dar dacă i se depășește cu mult capacitatea maximă, vezica învinge mușchii care o ajută să țină urina și… se întâmplă rușinea. Dacă ai auzit de ruptura spontană de vezică, asta să știi că se întâmplă nu pentru că s-a umplut cu urină pana n-a mai putut s-o țină, ci pentru că fie există acolo un blocaj care împiedică golirea, fie a suferit un traumatism. Cum ar fi lovirea. Fără tratament, ruptura spontană de vezică are complicații severe, așa că îți zic, ca de fiecara dată: la doctor cu tine, vere! 

Buuun! Ce se poate întâmpla rău dacă te ții de pipi, așa, mai mereu. Dacă ăsta este un obicei. Cinci lucruri rele se pot întâmpla:

1. Să te doară. Da, da, da. Persoanele care ignoră în mod regulat nevoia de a face pipi pot simți durere sau disconfort în vezică sau rinichi, iar când în sfârșit ajung la baie, inclusiv urinarea să doară. De asemenea, mușchii pot rămâne parțial încleștați și după eliberarea urinei, ceea ce poate duce la .

2. Să faci o infecție a tractului urinar. În unele cazuri, a te ține prea mult timp poate duce la înmulțirea bacteriilor și în consecință la o infecție a tractului urinar. La fel, cei care nu beau suficiente lichide, pot avea mai multe riscuri de a dezvolta o infecție de tract urinar deoarece vezica nu îi spune corpului să facă pipi suficient de des, ceea ce determină răspândirea bacteriilor prin tractul urinar, cu posibilitatea producerii infecției.

3. Altă posibilă consecință a abținerii frecvente este întinderea vezicii urinare, ceea ce pe termen lung va face dificil sau imposibil ca ea să se mai contracte și să elibereze urina în mod normal. Și personal eu sper că nu-ți dorești să urinezi prin cateter…

4. Să îți lezezi mușchii planșeului pelvin. Și asta se poate întâmpla dacă prea mult mă țin. Unul dintre mușchii planșeului pelvin este sfincterul uretral, care ține uretra închisă ca să nu se scurgă urina. Dacă bușesti mușchiul ăsta nu prea mai poți să pleci departe pe-afară, că e complicat când ai incontinență urinară…

5. Și cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla dacă nu mergi imediat să urinezi și o tot tărăgănezi, e să faci pietre la rinichi. Mai cu seamă dacă ai antecedente în treaba asta sau ai un conținut ridicat de minerale în urină, respectiv acid uric sau oxalat de calciu.

Uite și câteva sfaturi de care să ții cont dacă vrei:

Când te trece, ca să nu îl scapi până ajungi la baie, încrucișează picioarele pentru că așa comprimi uretra și nu faci dâră.

Așteaptă-te dacă ești balonat să nici nu te poți ține prea mult, pentru că gazele pun și ele presiune. 

Dimineața golește vezica imediat după trezire. O dată pentru că așa trebuie început ciclul de urinare al zilei, și în al doilea rând pentru că destul a staționat urina în vezică peste noapte, nu mai lăsa și tu bacteriile să se înmulțească pe capete.

Pe parcursul zilei programează-ți pauze de mers la baie, la 2-3 ore. Poți să-ți pui alarme la telefon dacă vrei, și du-te la baie indiferent dacă vezica îți trimite sau nu semnal, pentru că în felul ascesta ajuți la eliberarea presiunii și la evitarea situațiilor de urgență. 



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#sanatate #medical #romania
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *